Niedawno stałem się (prawie) szczęśliwym posiadaczem C6 (po C5). Niestety, spotkałem się z problemem konieczności wymiany aku, gdyż zaczął momentalnie padać. Datę produkcji dotychczasowego zidentyfikowałem jako 10.2006., czyli wszystko wskazuje na to, że wstawiła go tam fabryka 13 lat temu (!), więc miał prawo a nawet obowiązek się skończyć.
Nabyłem nową Vartę Silver 110Ah, która przyszła na świat w grudniu ubiegłego roku i przed montażem dopompowałem ją jeszcze do fulla dla pewności i zabrałem się do montażu. Olałem podtrzymanie - błędy można wykasować i finalnie skasowało to tylko dzienny przebieg. Reszta ustawień, itp. została jak była.
Więc pora na kodoowanie, mimo kilkudniowej lektury wszystkiego na ten temat, że tej samej pojemności nie trzeba a to znów, że trzeba mu dać znać, że jest nowe aku a nawet wynalazłem gdzieś info potwierdzane przez AUDI, że nie trzeba i auto wkrótce się samo skuma, że nowy. Ale kodujemy. Nie zaszkodzi.
Jednej rzeczy nadal nie pojmuję w kodowaniu, mianowicie należy wypełnić dwa wiersze z których pierwszy jest oczywisty i wpisujemy tam Part Number, czyli dla mnie jeden z 4F0915105D / 8K0915105F / 000915105AK / 8KD915105A / 000915105DL.
Dotychczas był fabryczny, pierwszy z nich, więc wpisałem chyba ten ostatni i OK, ale nigdzie (prawie, poza konkretnymi przykładami) nie mogę znaleźć jednoznacznej informacji, co wpisać w Serial Number? Czy może to być dowolny ciąg 10 cyfr, czy musi być jakaś konkretna, rzeczywista wartość? Będę wdzięczny za wyjaśnienie, ale do rzeczy.
Coś tam wpisałem, chyba taką samą wartość, jak na filmiku instruktażowym o którym jeszcze wspomnę, następnie OK i Do it. Zamiast code accepted, wyskoczyło jakieś okno, że coś jest niepoprawne, czy jestem pewien tych danych - click [Yes], czy program ma ustawić jakieś dane domyślne - click[No] i opcja [Cancel]. Więc [Cancel] i sprawdzam, czy wszystko na pewno OK? Wygląda, że tak, więc próbuję raz jeszcze z innym numerem seryjnym znalezionym w sieci - to samo, więc [No], aby wziął domyślne i Coding accepted.

I tu jest moje pytanie: Co jest tego przyczyną???
Poziom baterii na MMI wskazywał 20%. Po niedługim czasie znów pisk - Low battery! Aku znów pada na łeb, na szyję! 10%. Nowe, pełne! O co tu chodzi? :shock:
Czy to problem kodowania, czy coś pochłania prąd?
Wszedłem jeszcze w bloki pomiarowe i w grupie 001 na zgaszonym silniku pokazywał Generator - 12.00 V, a Battery Volt szybko spadł do 10.10 V. To chyba coś nie tak?
Dodam jeszcze, że choć z mechaniką jestem dość obeznany (zawód wyuczony - praktykowany tylko na własnym sprzęcie), to w elektryce nie bardzo jestem biegły i wszelkie instrukcje i podpowiedzi w tym zakresie, proszę opisywać łopatologicznie.
Jeśli mam porobić jakieś logi, to proszę o info, co i jak?
Zostawiłem auto na noc na ładowaniu, do rana prostownik (z Lidla) nie zaświecił na zielono i na MMI wskazanie chyba 20%. Po dojechaniu do pracy 30 km, gdzie teraz jestem, dobił do 80%. Nie wiem co dalej? Proszę o pomoc, dlaczego nie zapisuje kodowania i co powinienem zrobić?
A teraz jeszcze o filmie, o którym wspominałem:
autor, poza kodowaniem wykonuje operację Battery Replacement w CAN Gateway, co jasno informuje pojazd o zmianie baterii. Pokazuje to na dwa sposoby (bez i z UDS), ale żaden z nich nie ma u mnie zastosowania, bo w CAN Gateway nie mam przycisku Long Adaptation. Dlaczego?
Wszystkie powyższe czynności wykonywałem na VCDS 17 z interfacem HEX+CAN.
Może jest ktoś obeznany w temacie z mojej okolicy?
Czy ktoś spotkał się z podobną problematyką?