Cześć.
W moim Audi na desce rozdzielczej pojawił się komunikat o niedziałającej żarówce tylnego światła przeciwmgłowego. Wymieniłem żarówkę ale komunikat pozostał i światło nadal nie świeci. Czy oprócz wymiany należy coś zrobić żeby samochód normalnie rozpoznawał nową żarówkę, czy nic nie trzeba robić, a brak oświetlenia i komunikat na desce oznacza, że uszkodzona jest sama lampa lub wiązka?
[A6 C6] Nie świeci tylne światło przeciwmgłowe.
[A6 C6] Nie świeci tylne światło przeciwmgłowe.
Ostatnio zmieniony 07 mar 2019, 17:41 przez COrel1308, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkukrotnie wyjmowałem i wkłdałem żarówkę do reflektora podczas pracy silnika i na wyłączonym. Efekt jest taki, że wyjmując żarówkę przeciwmgłowego gaśnie żarówka środkowa do zwykłego świata. Teraz nie tylko nie świeci przeciwmgłowe, ale dodatkowo raz na jakiś czas gaśnie właśnie środkowa żarówka zwykłych świateł i wyrzuca błąd desce. Czy uszkodziłem moduł, czy reflektor umiera? Dodam, że w środku reflektora jest wilgoć ponieważ uszczelka była źle założona. Żarówki sprawdziłem i okazało się, że wszystkie żarówki, włącznie ze starą żarówką od przeciwmgłowego, która została wymieniona, są ok więc błąd przeciwmgłowego nie był powodowany przez jej przepalenie.
Przy okazji udało mi się połamać białą plastikową spinkę wpinają w nadwozie która trzyma plastikowe maskowanie lampy. Czy mógłby mi ktoś podać numer tego elementu lub powiedzieć jak to się nazywa?
[ Dodano: 2019-03-08, 09:28 ]
Czy byłyby jakieś inne objawy uszkodzonego modułu świateł nic gaśnięcie światła stopu i nie włączanie przeciwmgłowego? I gdzie w ogóle znajduje się ten moduł?
Przy okazji udało mi się połamać białą plastikową spinkę wpinają w nadwozie która trzyma plastikowe maskowanie lampy. Czy mógłby mi ktoś podać numer tego elementu lub powiedzieć jak to się nazywa?
[ Dodano: 2019-03-08, 09:28 ]
Czy byłyby jakieś inne objawy uszkodzonego modułu świateł nic gaśnięcie światła stopu i nie włączanie przeciwmgłowego? I gdzie w ogóle znajduje się ten moduł?
Wytarłem ją od środka, ale to nic nie działo. Jak się już poddałem i złożyłem ja w całość, to nagle zaskoczyła i przez jakieś 30 sekund działałały wszystkie światła. Potem znowu sama z siebie przestała. Nie wiem co tam można jeszcze wyczyścić. Styki wyglądają ok. Wtyczka również jak nowa. Błaszka w lampie obok żarówki od przeciwmgłowego jest pokryta białym nalotem, ale samo gniazdo i reszta blaszek jest jak nówka. Za każdym razem gdy wyjmowałem przeciwmgłowe to gasła środkowa żarówka zwykłych świateł. Myślałem, że jest problem z łączeniem więc lekko ścisnąłem obudowę żarówki przeciwmgłowego żeby lepiej łączyła i mocniej ją dopchnąłem w obudowie. Od tamtej pory mam te dziwne problemy z pozostałymi światłami: żarówka środkowa czasem zapali się od razu, czasem mruga lub wcale się nie włącza. Wczoraj ni z tego ni z owego doszedł niedziałający stop. Tak na prawdę na zmianę nie działa któreś że świateł i zupełnie nie ma przeciwmgłowego.
[ Dodano: 2019-03-11, 20:24 ]
Temat do zamknięcia. Lampa wymieniona na nową. Nadal nie mam odpowiedzi odnośnie nazwy elementy do mocowania. Ktoś pomoże?
[ Dodano: 2019-03-11, 20:24 ]
Temat do zamknięcia. Lampa wymieniona na nową. Nadal nie mam odpowiedzi odnośnie nazwy elementy do mocowania. Ktoś pomoże?