Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum a6. Do tej pory byłem szcześliwym posiadaczem a4, b5,b6 i b8. Czas na a6.
A6 zakupiona tydzien temu. 2013 rok, CDUD Stronic + Q. Po zakupie postanowiłem udac sie do ASO na wymiane oleju (do tej pory wymieniany co 30tkm

1. Hałasujący rozrząd
2. Wycieki z górnej miski olejowej
3. Nieprawidłowa praca skrzyni biegów
Punkty 1 i 2 są ok. Rozrząd cichutki, wycieków nie ma. Niestety, stwierdzono u mnie uszkodzenie mechatroniki. Dla użytkownika objawia się to dziwna pracą na R zwłaszcza na wzniesieniach. Trzeba dodać nienaturalnie dużo gazu aby auto jechało na wstecznym pod wzniesienie. Dodatkowo, od czasu do czasu pojawia się błąd "Uszkodzenie przekładni. Dalsza jazda możliwa z ograniczeniami". W ASO zrobiono diagnostykę komputerową i w sterowniku zapisał się błąd: "P284A00: Nastawnik biegów 2 zablokowany".
Diagnoza to uszkodzona mechatronika. Wycena 5200,00 zł brutto. Serwis w najbliższa środę.
W związku z tym mam 3 pytania:
1. Czy uważacie, że diagnoza jest słuszna?
2. Czy da się w jakikolwiek sposób sprawdzić w jakim stanie jest sprzęgło bez rozbierania skrzyni? Poza wspomnianym błędzie innych błędów nie ma.
3. Szacuję, że na szukodzonej mechatonice zrobione jest około 5 tysięcy kilometrów - uszkodzenie nie jest jakieś uciążliwe i auto normalnie jeżdzi. Czy te 5 tysięcy kwalifikuje moje sprzęgło do wymiany? Koszt sprzęgła to 4,5 tys poza ASO. W AS0 jakieś 10 tys.
Dzięki,
Pozdrawiam