Szanowni,
Witam serdecznie, nie znalazłem tematu dotyczącego stricte mojego przypadku, więc proszę Was o pomoc w sprawie doboru odpowiedniej pompy paliwowej lub pomocy w sprawie podłączenia króćców. Wg. rozkodowania pojazdu po Vin oraz weryfikacji ze strony sprzedającego od którego nabyłem niepasujący zamiennik, nr OE 4b0919051e, który posiada króćce wychodzące z pompy pionowo w górę.
Po rozebraniu auta okazało się, że oryginalna pompa posiada ten sam numer bez ostatniej literki ale króćce są kątowe 90 stopni i nie ma możliwości podłączenia przewodów paliwowych.
Czy ktoś z Was miał podobny przypadek i wie jak rozwiązać problem. Aktualnie zwróciłem pompę ale nie znalazłem nic, co by podpasowało z wyglądu z takim samym podejściem.
Co zrobić w takim przypadku? zdjęcia w załączniku.
[APU 1.8 150 KM] Pompa paliwowa nie pasuje
[APU 1.8 150 KM] Pompa paliwowa nie pasuje
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszystko się zgadza 👍 Jak przyjechał z DE był ANB, ale cena auta od początku mi nie pasowała, panewki powiedziały "dowidzenia" i od 5 lat słupek APU z passata daje radę 🙂
Dziekuję za szybką odpowiedź!
Chyba nie pozostaje mi nic innego jak dosztukowanie króćców pod 90 stopni, myślałem o przełożeniu górnej części pompy, ale oryginalny silnik pompy jest na konektorach a ten w zamienniku na wtyczce, silniki mają trochę inne wymiary, ponadto obawiam się o uszkodzenie systemu sprężynującego podstawę pompy.
[ Dodano: 2019-01-05, 23:19 ]
Zgłębiając temat pompy po numerze VDO 228.230 /1/2 trafiłem na film z wymiany samego silnika pompy, oczywiście żeby nie było tak łatwo, poszukując silnika pompy teoretycznie do tych samych pojazdów pasują 2 warianty: z przetłoczeniem oraz bez, czy ktoś przerabiał taki temat?
Dziekuję za szybką odpowiedź!
Chyba nie pozostaje mi nic innego jak dosztukowanie króćców pod 90 stopni, myślałem o przełożeniu górnej części pompy, ale oryginalny silnik pompy jest na konektorach a ten w zamienniku na wtyczce, silniki mają trochę inne wymiary, ponadto obawiam się o uszkodzenie systemu sprężynującego podstawę pompy.
[ Dodano: 2019-01-05, 23:19 ]
Zgłębiając temat pompy po numerze VDO 228.230 /1/2 trafiłem na film z wymiany samego silnika pompy, oczywiście żeby nie było tak łatwo, poszukując silnika pompy teoretycznie do tych samych pojazdów pasują 2 warianty: z przetłoczeniem oraz bez, czy ktoś przerabiał taki temat?
Ogólnie silnik pompy okazał się jeszcze innym modelem, niż te, które teoretycznie pasują wg. numeru VDO, ale po zwrocie zamiennika pompy z obudową stwierdziłem, że zanim zamówię sam "silnik",upewnię się co siedzi w środku.
Poniżej foto story z opisami z rozbiórki pompy paliwa, może komuś się przyda, tak jak mi przydała się instrukcja dostania się do pompy na tym forum 😉
Należy zachować dużą ostrożność przy ściąganiu 1 i 2 zabezpieczenia, szczególnie z tym drugim trzeba się dużo namęczyć, a elementy nie są tak elastyczne jak nowe.
Sama obudowa jest 3 częściowa, ale poszczególne elementy łatwo się rozbiera (same zatrzaski + gumowe wieszaki)
Zamawiam pompkę VDO, bo w przeciwieństwie do kompletnych pomp występujących w zamiennikach, sam silnik pompy OE można dostać w podobnej cenie, a oryginał na pewno pozwoli zapomnieć o sobie na dłuższy czas.
[ Dodano: 2019-01-06, 23:41 ]
C.d.
Poniżej foto story z opisami z rozbiórki pompy paliwa, może komuś się przyda, tak jak mi przydała się instrukcja dostania się do pompy na tym forum 😉
Należy zachować dużą ostrożność przy ściąganiu 1 i 2 zabezpieczenia, szczególnie z tym drugim trzeba się dużo namęczyć, a elementy nie są tak elastyczne jak nowe.
Sama obudowa jest 3 częściowa, ale poszczególne elementy łatwo się rozbiera (same zatrzaski + gumowe wieszaki)
Zamawiam pompkę VDO, bo w przeciwieństwie do kompletnych pomp występujących w zamiennikach, sam silnik pompy OE można dostać w podobnej cenie, a oryginał na pewno pozwoli zapomnieć o sobie na dłuższy czas.
[ Dodano: 2019-01-06, 23:41 ]
C.d.