[BDW 2.4] 2005 rok. Czy zdarzały się zapchane smoki oleju?
-
- Forum Audi A6 / A7
[BDW 2.4] 2005 rok. Czy zdarzały się zapchane smoki oleju?
Witam. Mechanik poinformował mnie,że po zakupię auta, powinienem dodatkowo zdjąć miskę olejową i wyczyścić smok, najlepiej w myjce ultradzwiękowej. Gdyż modele C6 trapi problem zapchanych smoków, przez rzadkie interwały wymiany oleju LongLive. Faktycznie, w rozpisce serwisowej auta, mam wymiany olejowe średnio co 30tys km. Czy ewentualnie, przy pierwszej "mojej" wymianie oleju. mogę zalać płukankę Liquly Moly i zalać odpowiednim olejem? Niestety fabrycznie Castrol 5W40. o słabej specyfikacji 505xxx Czy mogę zastoswać Motula 5W40 o wyższej "płuczącej" już specyfikacji rzędu 507xxx? Od kupna zrobiłem zaledwie 1000km, nie wypowiem się o braniu oleju. Gdy kupiłem, poziom na bagnecie był w połowie, dla św.spokoku przed powrotem do domu po zakupie, dolałem do stanu max. Może coś zeszło z 2mm na bagnecie. Nurtuje mnie też błędnie działający czujnik elektroniczny oleju...wywala mi ikonę o małym poziomie oleju i druga chyba o jego temperaturze? Można go jakoś oczyścić, czy tylko wymiana? Ktoś zdejmował miskę przy oryginalnym przebiegu około 250tys km i może powiedzieć, czego mogę się spodziewać?
"Na krzywe drzewo, sam Salomon nie naleje"