[A6 C6 3.0TDI] Brak grzania świec
[A6 C6 3.0TDI] Brak grzania świec
Witam.
Mam problem z brakiem grzania świec żarowych.
Wymieniłem przekaźnik świec żarowych (nr 639) na nowy, bo stary był uszkodzony przez wilgoć/wodę.
Wtyczka na czujniku temp. płynu sprawdzona i przeczyszczona. Po tym kontrolka grzania świec zaczęła świecić po przekręceniu zapłonu około 3 sekund.
Jednak w dalszym ciągu nie grzeje świec. Brak napięcia w fajkach świec.
Koło przekaźnika od świec są 2 duże bezpieczniki. Jeden został wymieniony i jest na nich napięcie.
Podpięcie pod komputer pokazuje błąd:
005676 - Sterownik świec żarowych - zasilanie
P162C - 000 - przerwa w obwodzie obciążenia
Co może być przyczyną braku grzania świec?
Mam problem z brakiem grzania świec żarowych.
Wymieniłem przekaźnik świec żarowych (nr 639) na nowy, bo stary był uszkodzony przez wilgoć/wodę.
Wtyczka na czujniku temp. płynu sprawdzona i przeczyszczona. Po tym kontrolka grzania świec zaczęła świecić po przekręceniu zapłonu około 3 sekund.
Jednak w dalszym ciągu nie grzeje świec. Brak napięcia w fajkach świec.
Koło przekaźnika od świec są 2 duże bezpieczniki. Jeden został wymieniony i jest na nich napięcie.
Podpięcie pod komputer pokazuje błąd:
005676 - Sterownik świec żarowych - zasilanie
P162C - 000 - przerwa w obwodzie obciążenia
Co może być przyczyną braku grzania świec?
Świece wymienione. Przewód przy przekaźniku świec nie łączył. Błąd 005676 zniknął, ale teraz pojawił się inny błąd.
01668 - Sterownik świec żarowych (J179)
P0684 - 001 - niewiarygodny sygnał
Odpięcie czujnika temp. G62 spowodowało że kontrolka troszkę dłużej się świeciła ale błąd nadal się pojawia.
Jakaś podpowiedź?
01668 - Sterownik świec żarowych (J179)
P0684 - 001 - niewiarygodny sygnał
Odpięcie czujnika temp. G62 spowodowało że kontrolka troszkę dłużej się świeciła ale błąd nadal się pojawia.
Jakaś podpowiedź?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Ustaw imię i auto
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2008
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 BMK 224KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jarek
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2016
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 320KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
czas świecenia "spiralki" na liczniku nie jest wyznacznikiem czasu grzania świec żarowych. po zgaśnięciu kontrolki, świece grzeją jeszcze kilka, kilkanaście sekund, a kontrolka gaśnie, gdyś w/g ukł. elektr. i informacji z ECU, silnik jest gotowy do uruchomienia. jeżeli układ świec żarowych prawidłowo funkcjonuje, a tylko błąd jest zapisany w ECU, możesz jeździć, nie przeszkadza to w niczym