[ BMK 3.0 224 KM] Kontrolka „OIL PREESURE̶
[ BMK 3.0 224 KM] Kontrolka „OIL PREESURE̶
Witam, po wymianie filtra i oleju w Audi podczas jazdy wyskoczył komunikat „oil preesure” dodam ze Audi stało po wymianie dobre 20 min na luzie i nic nie wyskoczyło ale po zrobieniu 3 km i wciśnięciu mocnej gazu wyskoczyła ta kontrolka, oczywiście się zatrzymałem zgasiłem silnik sprawdziłem poziom oleju o okazało się ze jest na max więc schyliłem się pod auto również nie ciekło nic, więc odpaliłem na nowo auto i kontrolka już się nie zapaliła auto postało 10 min i zacząłem kontynuować drogę i kiedy znów przekroczyły 2,5 tys kontrolka się zapaliła. Auto zawiozłem do mechanika ale chce się dowiedzieć jakie mogą być tego przczyby/objawy. Przed wymiana oleju nigdy nic takiego nie wyskoczyło nawet w wcześniejszych wymianach oleju
Nowy olej: Castrol Edge 5w30
Nowy filtr: Bosch
Audi a6 c6 3.0 224 bmk
Nowy olej: Castrol Edge 5w30
Nowy filtr: Bosch
Audi a6 c6 3.0 224 bmk
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Ustaw imię i auto
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 BMK 224KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Dodam również ze auto po spuszczeniu oleju wlaniu nowego gdzieś 7,5l zostało odpalone od razu i wyskoczyła ten komunikat więc od razu dolano do 8-8,2l i jeszcze zaczął hasalowac przez 10 sęk łańcuszek albo napinacz ale potem od razu ucich(po tych 10 sek) czy jest możliwość ze ten błąd może się powielać dlatego ze na początku była mniejsza ilość oleju i odkręcony wlew oleju żeby dolać? A ciśnienie będzie sprawdzone jutro więc dam znać jakie jest. I jeszcze pytanie właśnie ile bar ciśnienia powinno być?
-
- Forum Audi A6 / A7
Cześć, mam ten sam problem. Wymieniłem filtr oleju, olej + plukanka Motul. Błąd zaczął pojawiać się po rozgrzaniu oleju i powyżej 2,5 tys obrotów po 4 dniach już wyskakuje błąd od momentu odpalenia auta. Dodam że na zimnym silniku też słychać przez chwilę łańcuszek. Oddałem auto do mechanika ale dopiero weźmie się za niego we wtorek. Może jakaś podpowiedź co może być przyczyną?
-
- Forum Audi A6 / A7
Rozrzad
Witam w silnikach 3.0 tdi przedliftem a tym bardziej bmk przy wymianie oleju dobrze jest zalac filter ,bo jest taka mozliwosc ,u kolegow u ktorych slychac rozrzad jest to nawet zalecane ,maja szczescie ze jeszcze podczas tych 10sek rechotania nie przeskoczyl rozrzad.zalanie filtra pomoze przy rozruchu,nie bedzie rechotal az tak dlugo
Niestety napinacze i lancuchy trzeba bedzie niedlugo zmienic albo nawet jak najszybciej.
Niestety napinacze i lancuchy trzeba bedzie niedlugo zmienic albo nawet jak najszybciej.
-
- Forum Audi A6 / A7
Rozrzad
Nic tylko sie cieszyckonradkry77 pisze:Powiem ci że żadnego odgłosu nie słyszałem a filtra nie zalewalem.
Pozytywny aspekt że żadnych niepokojących odgłosów na odpalaniu zimnego jak i ciepłego nie ma.

Co do odglosow to pisalem do kolegow powyrzej u ktorych juz slychac rozrzad,u ciebie jak jest dobrze to zostaje diagnoza elektroniczna,moze sa jakies bledy