mam sprawdziemzwonko pisze:PieterB napisał/a:
Mam te same wtryskiwacze więc zerknę czy tam coś takiego mam bo nigdy na to nie zwróciłem uwagi. Tak z ciekawości nie to bym tam coś kręcił
jak masz te same to na pewno masz. W W02 i W03 tez chyba to jest tylko schowane pod takim plastikiem, właśnie po to żeby nie ruszać.
aha dzięki za wyjaśnieniezwonko pisze: PieterB napisał/a:
Czyli jak dobrze rozumiem to kolega zyga zyga, ma po prostu źle wyregulowaną instalację i stąd te problemy,
nie do końca. Przez regulację rozumie się jej softowe poprawki i odpowiednie wystrojenie pod korekty sondy, AFR, itp. Tu było po prostu namieszane coś przez gazownika.
Myślę że zaczęło sie od rozrządu, który był źle ustawiony. W konsekwencji korekty na bankach były różne, a wieść chłopska mówi, że mają być równe. Co jest oczywiście nie do końca prawdą, bo główna zasada to to że mają odpowiadać temu co na Pb. Ale wracając, gazownik wyrównał korekty poprzez "ustawienie wtrysków na maszynie" czego tym bardziej sie nie robi, bo da się to zrobić w sofcie, działanie prostsze i nie ingeruje się we wtryskiwacze, gwarancje itp... W międzyczasie zmieniony wtryskiwacz Pb, też pewnie z niewiedzy gazownika, a wszystkiemu był raczej winny rozrząd. No ale dopóki rozrząd był jaki był to to chodziło. Potem gdy zyga zyga, zrobił rozrząd pojawiły sie problemy. Które udało mu się okiełznać, trochę na około, no ale tu wszystko było robione na około...
Tak na marginesie to ja sam swoją wyregulowałem bo też już miałem dość jeżdżenie po gazownikach, właśnie z informacji zdobytych po różnych forach.