Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

nierowna praca silnika na gazie

Diagnostyka VAG
ODPOWIEDZ
zyga zyga
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zyga zyga » 09 lis 2018, 21:08

I zdziałałem każdy wtryskiwacz przykreciłem o 25 Stopni i korekty na zero na lpg a benzynie ok 0.5.Samochodem nie trzesie przy przełączaniu z benzyny na gaz ustało falowanie.Przejechałem sie i jest bardzo dobrze.Tak mi zrobił kalibracje.

[ Dodano: 2018-11-09, 20:57 ]
Obserwowałem korekty i po jednym wtrysku przykrecałem o 25 stopni, korekty sukcesywnie i stopniowo spadały do zera.

[ Dodano: 2018-11-09, 21:08 ]
A ze ten wtryskiwacz benzynowy był zrypany to inna sprawa.Po wymianie na benzynie wszystko wróciło do normy.

zwonko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Janusz
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 2000
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 136KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: zwonko » 09 lis 2018, 23:01

Przykrecileś wtryskiwacz ? Jak.. Do czego... Jeśli chodzi o położenie wtryskiwaczy według własnej osi to oni nie ma nic do rzeczy... Chyba że było coś nieszczelne

zyga zyga
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zyga zyga » 10 lis 2018, 06:55

Skalibrowałem o cwierc obrotu kazdy wtryskiwacz lpg i efekt jest znakomity.Nie zrozumiałeś mnie o czym pisze.Wiesz chyba na czym polega kalibracja wtryskiwaczy robi się to na specjalnym przyrządzie i niby nie wolno tego ruszac.A ja juz sie wkurzyłem i zaryzykowałem.I wyszło bardzo dobrze.Dlatego napisałem Ci że to gazownik żle skalibrował te wtryski i dlatego było tak bogato na lpg, a teraz korekty są na lpg na zero.I tak ma być.Jak zwykle napisałem zrozumiale tylko dla siebie ale chyba teraz mnie rozumiesz.Dzisiaj troche pojezdze i zobacze co bedzie w grpie 032.Jestem pewien ze bedzie ok.Wczoraj kawałek przejechałem i ta jazda to była przyjemnosc.Przy ruszaniu nie szarpie i płynnie wchodzi na obroty.

zwonko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zwonko » 10 lis 2018, 10:09

Wtryski fabrycznie są skalibrowane... Zakładając że nie są wadliwe to nigdy się ich nie rusza. Ewentualnie jak się czyści ale to też czynność którą trzeba robić z głową.
Twoje nowe skalibrowala fabryka. Zakładając że gazownik to nie całkowity cep miał do wiercenie tylko odpowiednią średnicę w dyszy wtryskiwacza i te powinien wywiercić równo.
Od dawna mówię że w sofcie przestawił. Ja obstawiam że ze względu na rozrząd który był źle ustawiony, żeby równo chodziły korekty gazman zrobił to w sofcie bo tak jest łatwiej. Ty teraz po prostu ta regulacją wyrownales to co on przestawił.

Awatar użytkownika
kiler22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Kontakt:

Post autor: kiler22 » 10 lis 2018, 13:05

ja obserwuje ten temat ale też nie rozumiem jak wygląda kalibrowanie przez odwracanie wtryskiwacza . A efekt bardzo ciekawy . Mógłbyś opisać ciut czytelniej jak to się robi ?

Awatar użytkownika
Pieterb
Administrator
Administrator
Imię: Piotr
Moje auto: A4 B7
Rocznik: 2007
Silnik: 1.8T 163KM
Napęd: FWD
Paliwo: Benzyna

Post autor: Pieterb » 10 lis 2018, 14:41

zwonko pisze:Zakładając że gazownik to nie całkowity cep miał do wiercenie tylko odpowiednią średnicę w dyszy wtryskiwacza i te powinien wywiercić równo.
no a z tym to różnie bywa, bo większość to tylko zakładacze ale żeby wyregulować to mało takich
kiler22 pisze:Mógłbyś opisać ciut czytelniej jak to się robi ?
też byłbym zainteresowany bo pierwsze słyszę, mnie jak padły to dałem drugie ale żeby kalibrować w domu <mysli> <mysli2>
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach - pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Zanim coś tu napiszesz!

zyga zyga
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zyga zyga » 10 lis 2018, 15:33

Dalej mnie nie rozumiesz , ja nie odwracałem wtryskiwaczy, tylko tam gdzie sie kalibruje wtryski kluczem ampulowym, skalibrowałem je po swojemu obserwujac korekty w grupie 033.I wszystkie wtryski skalibrowałem o cwierc obrotu.Dokrecałem je w prawo czyli zmniejszałem skok tłoczka i wyszło bardzo dobrze.Nie ten samochod no i korekty krotkie i długie blisko zera.Teraz troche jezdziłem i po przyjezdzie sprawdzałem w grupi 032 jest rewelacyjnie.Zobacze ile teraz bedzie palił.Mam nadzieje że dużo mniej, bo przedtem korekty były mocno na minusie.

[ Dodano: 2018-11-10, 15:30 ]
Ja wiem że wtryski sa skalibrowane fabrycznie,ale przy mojej ostatniej wizycie gazman kalibrował je po swojemu na pseudo przyrzadzie.Co mi się nie podobało.Dlatego zrobiłem to na nosa po swojemu i efekt jest doskonały.To tacy fachowcy, aby tylko kasę wziąć i umywają ręce.Wydałem przez nich kupę pieniędzy i skutki były marne.Kupię kabel i poświęce troche czasu żeby się nauczyć obsługiwać softa lpg i będę robił wszystko sam.Ja nie chce żeby mi ktoś coś robił za darmo ale jak płacę to chce mieć to porzadnie zrobione.

[ Dodano: 2018-11-10, 15:33 ]
Jak jadę do gazownika to czuję się jak intruz, i zawsze jestem spławiany.Jakby obowiązywało prawo buszu to bym im mordy obił.

Awatar użytkownika
Pieterb
Administrator
Administrator

Post autor: Pieterb » 10 lis 2018, 16:05

zyga zyga, zrób fotkę i pokaż w którym to jest miejscu dokładnie bo jak nie kumam dalej a nigdy czegoś takiego nie widziałem.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach - pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Zanim coś tu napiszesz!

zyga zyga
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zyga zyga » 10 lis 2018, 17:08

zaraz pojde do garażu i zrobie fote.

[ Dodano: 2018-11-10, 17:02 ]
wysłałem prywatną wiadomość nie wiem czy doszło

[ Dodano: 2018-11-10, 17:04 ]
Bo nie wiem jak tu na forum wrzucić zdjęcie.

[ Dodano: 2018-11-10, 17:08 ]
Albo podaj maila albo nr. telefonu to wysle mmsa

Awatar użytkownika
Pieterb
Administrator
Administrator

Post autor: Pieterb » 10 lis 2018, 18:30

zyga zyga pisze:wysłałem prywatną wiadomość nie wiem czy doszło
nie, nic nie wysłałeś
zyga zyga pisze:Bo nie wiem jak tu na forum wrzucić zdjęcie.
normalnie dodaj ząłącznik lub u góry nad okienkiem gdzie wpisujesz wiadomość masz Kliknij aby dodać zdjęcie do wiadomosci lub wrzucasz na jakikolwiek serwer a tu dajesz link
Zanim coś tu napiszesz!

zyga zyga
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zyga zyga » 10 lis 2018, 18:51

https://www.fotosik.pl/zdjecie/6ee61b9b31accbaa tu sie kalibruje wtryski lpg

[ Dodano: 2018-11-10, 18:51 ]
właśnie wysłałem

zwonko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zwonko » 10 lis 2018, 20:28

zyga zyga, tu różni ludzie piszą nie tylko ja. A mi wysłałeś wiadomość. I to ich obchodziło jak to robisz, ja to wiem ;)
A to info że gość sam korygował na maszynie to pominąłes.
Dla kolegów co pytają o to jak to się robi i o co chodzi to po prostu śruba nad wtryskiwaczem reguluje się skok tłoczka czyli wpływa się na dawkę. Wszystko jest na lpg-forum. Normalnie się czegoś takiego nie robi. Robi się czasem przy stosowaniu zestawów naprawczych czy po czyszczeniu. Nie wspomnę o tym że to dość ryzykowna rzecz, jajkikolwiek błąd grozi cylindrom.
To że gazmani to partacze to temat na inną bajkę. To że nie szanują klientów to trochę wina samych klientów oraz gazmanow

Awatar użytkownika
Pieterb
Administrator
Administrator

Post autor: Pieterb » 11 lis 2018, 07:46

Czyli jak dobrze rozumiem to kolega zyga zyga, ma po prostu źle wyregulowaną instalację i stąd te problemy, aczkolwiek regulowanie(kalibrowanie) na oko wtryskiwaczy to moim zdaniem błąd - duży błąd.

Mam te same wtryskiwacze więc zerknę czy tam coś takiego mam bo nigdy na to nie zwróciłem uwagi. Tak z ciekawości nie to bym tam coś kręcił ;)
Zanim coś tu napiszesz!

zyga zyga
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zyga zyga » 11 lis 2018, 10:23

Ja wiem że tego się nie robi,ale ta instalacja była ju,z z dziesięć razy regulowana i nie było żadnych efektow a teraz jest prawie idealnie.Po prostu udało mi się.Korekty prawie idealne a przejechałem w sumie ponad 150 kilometrów.Dzisiaj zatankowałem i wyszło mi 13l na sto km.Przy jezdzie mieszanej 2/3 w mieście a reszta na trasie.Przy ostrej jezdzie do 500o obrotow.

zwonko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zwonko » 11 lis 2018, 11:10

PieterB pisze:Czyli jak dobrze rozumiem to kolega zyga zyga, ma po prostu źle wyregulowaną instalację i stąd te problemy,
nie do końca. Przez regulację rozumie się jej softowe poprawki i odpowiednie wystrojenie pod korekty sondy, AFR, itp. Tu było po prostu namieszane coś przez gazownika.
Myślę że zaczęło sie od rozrządu, który był źle ustawiony. W konsekwencji korekty na bankach były różne, a wieść chłopska mówi, że mają być równe. Co jest oczywiście nie do końca prawdą, bo główna zasada to to że mają odpowiadać temu co na Pb. Ale wracając, gazownik wyrównał korekty poprzez "ustawienie wtrysków na maszynie" czego tym bardziej sie nie robi, bo da się to zrobić w sofcie, działanie prostsze i nie ingeruje się we wtryskiwacze, gwarancje itp... W międzyczasie zmieniony wtryskiwacz Pb, też pewnie z niewiedzy gazownika, a wszystkiemu był raczej winny rozrząd. No ale dopóki rozrząd był jaki był to to chodziło. Potem gdy zyga zyga, zrobił rozrząd pojawiły sie problemy. Które udało mu się okiełznać, trochę na około, no ale tu wszystko było robione na około...
PieterB pisze:Mam te same wtryskiwacze więc zerknę czy tam coś takiego mam bo nigdy na to nie zwróciłem uwagi. Tak z ciekawości nie to bym tam coś kręcił
jak masz te same to na pewno masz. W W02 i W03 tez chyba to jest tylko schowane pod takim plastikiem, właśnie po to żeby nie ruszać. Podobnie jest w Valtekach. Gorzej w hano, barracudo podobnych. Tam chyba jest to gdzieś głębiej albo w ogóle nie ma.

Nie mniej jednak że wygląda, że wszystko jest OK, koledzezyga zyga, proponuje dokladnie przyjrzeć się ustawieniom w sofcie. Sprawdzić takie głupoty jak, czy nie ma butli do jazdy na wstecznym, podlewek pb itp, czyli wszystko co partacze lubią robić. Poza tym może wrzucić zdjęcie bo znając życie to wężyki do wtryskiwaczy mają pewnie z "pół metra"

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl