Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive

Ślad

Wszystko co związane z dbaniem o nasze Audi A6 / A7
Lucjan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Ślad

Post autor: Lucjan » 01 paź 2018, 00:04

Witam
Usuwałem ostatnio emblemat oznaczenie silnika z tylnej klapy na Audi. Znaczek podgrzałem następnie ściągnąłem używając żyłki wędkarskiej. Został klej. Wziąłem gąbke i benzyne ekstrakcyjna po czym kolistymi ruchami zacząłem polerować w miejscu kleju nasączoną gąbką. Po jakiś 20 minutach udało się usunąć klej. Zostały jednak dwa ślady. Wygląda to tak jakby był przeyarty lakier. Samochód ma kolor czarny a w miejscu w którym odklejałrm klej zostały dwa koliste ślady koloru szarego matowe w dotyku. Czy jest to wina benzyny ekstrakcyjnej czy moze przetarłem lakier?Czy da sie to jakoś usunąć? Lub chociaż zniwelować widoczność tego?
Bardzo prosze o odpowiedz. Zależy mi

Problem rozwiązany! :)
Przetarcie okazało się być tylko powierzchownym
Powierzchnie oczyściłem zwilżoną gąbką z szamponem z woskiem nasepnie wytarłem na sucho
Kupiłem pastę K2 Ultra Wax - jest to lekkościerna pasta z woskiem do polerowania
Naprzemiennie nakładałem paste na szmatke z mikrofibry oraz na gąbkę którą dołączyli w pudełku razem z tą pastą. Pastę rozprowadzałem na przetarciu oraz na niewielkim obszarze wokół niego i polerowałem przez około 20-25 minut. Następnie przetarłem juz suchą ściereczką z mikrofibry. Przetarcia zniknęły. Nie wiedać ich nawet pod słońce i pod latarką :)
Ostatnio zmieniony 03 paź 2018, 21:18 przez Lucjan, łącznie zmieniany 1 raz.

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 01 paź 2018, 00:11

Jeśli uszkodziłeś tylko bezbarwny lakier, to wystarczy zrobić punktową polerkę pastą :).

maciekpkow
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Maciek
Rocznik: 2004
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: maciekpkow » 01 paź 2018, 06:30

Żadna pasta nie usunie uszkkdzenja lakieru. Wystarczy chwila kontaktu benzyny ekstrakcyjnej aby uszkodzić lakier a Ty tarłeś 20 minut <milczek>
Najprawdopodobniej czeka Cię lakierowanie elementu.

pawcio81
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2009
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CGLD 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

Post autor: pawcio81 » 01 paź 2018, 08:01

Jeśli lakier bezbarwny jest chemoutwardzalny (klar+utwardzacz) to żadna benzyna ekstrakcyjna go nie uszkodzi, może delikatnie zmatowić, ale na pewno nie rozpuści. Od wielu lat eksperymentuje z różnymi środkami na lakierze i mam trochę doświadczenia. Kup w jakimkolwiek sklepie pastę k2 lekościerną, ale tę z woskiem, weź kawałek miękkiej i czystej szmatki i poleruj kolistymi ruchami miejsce zmatowione, uzupełniając pastę na szmatce. Nie martw się ręcznie i tą pastą nie przetrzesz lakieru nawet po godzinie polerowania, no chyba, że auto w stodole lakierowane. Popracujesz tak z 15 minut i efekt powinien być w pełni satysfakcjonujący. Nie jeden defekt lakieru usunąłem w ten sposób, trzeba się narobić, ale za to jest bezpiecznie, bo polerki mechaniczne to już wyzwanie jak się nie ma doświadczenia, można więcej szkód narobić niż pożytku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pielęgnacja i kosmetyka”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostahttps://www.motostacja.pl