Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Oryginalny Parktronic, dziwne zachowanie.

Elektryka
ODPOWIEDZ
smolam
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2001
Moje auto: RS6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 BCY 450KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Oryginalny Parktronic, dziwne zachowanie.

Post autor: smolam » 24 wrz 2018, 12:28

Od pewnego czasu walczę ze swoim parktornic-iem i nie mam już pomysłu, no może poza zmiana sterownika.

Na początku, nie działał on zupełnie. Winowajcą był padnięty czujnik. Po jego wymianie, parktronic pozornie zaczął działać ale tylko pozornie. Przy zgaszonym silniku wszystkie czujniki pokazują maksymalna odległość (sprawdzone vagiem) jednak po odpaleniu, dwa prawe zaczynają szaleć i pojawia się sygnał ciągły, ale ten oznaczający przeszkodę a nie awarie.
Na vagu można odczytać, że czujniki "skaczą" pomimo braku przeszkody za samochodem. - YOUTUBE

Zamiana miejscami czujników nic nie zmienia. Sprawdziłem kodowanie sterownika i jest prawidłowe, bez problemu łączą się ze sterownikiem.

W samym sterowniku jest jeden błąd - 01317 - brak komunikacji z zegarami, analogicznie w zegarach 01327 - brak komunikacji z modułem.

Czy ten brak komunikacji może wpływać na zachowanie się czujników? Czy to raczej oznacza awarię samego modułu?

[EDIT]

Pogrzebałem dziś trochę jeszcze i sprawdziłem kostki przy module - wszytko wygląda jak nowe. Dodałem też filmik z zachowania czujników. (link wyżej)

Zauważyłem też kojne, dziwne zachowanie przy pracującym silniku. Chodzi o tempomat.
Już wcześniej miałem świadomości problemów z nim (nie zawsze "łapał") ale teraz wiem dlaczego się tak zachowuje :) na vagu widać jak czasami przy operowaniu przyciskami na manetce, jakby tempomat się wyłączał. Przykładowo, aktywuje tempomat [00000011] -> naciskam przycisk "-" [00001011] i teraz przy puszczeniu przycisku zamiast powrócić do wartości [00000011] ta najpierw przechodzi przez [00000000] sugerując zupełne wyłącznie tempomatu co podczas jazdy sprawia, że tempomat nie blokuje prędkości do jazdy. Jak widać na filmiku, stan ten nie występuje zawsze tylko co jakiś czas i nie ma znaczenia którego przycisku użyje. - YOUTUBE 2

Ponownie, jedynie przy pracujące silniku.

Czy to może być jakiś wspólny problem?

legato_1987
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Adam
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 TFSI 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: legato_1987 » 05 sty 2019, 21:44

Taśma w manetce się prawdopodobnie skończyła się lub wiązka przy kierownicy. Innej możliwości nie widzę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja