Moje tez wydaja sie swiecic jakos blisko. Mozna wlaczyc tryb autosttadowy w vcds ale on dziala dopiero od 140km/h. Wtedy wiazka swiatla sie zweza i wydluza. Nie bylo okazji jeszcze jechac po ciemku taka predkoscia wiec nie wiem jaki efekt. Ponizej tej ptedkosci faktycznie jakos nie za daleko swieca.
[ Dodano: 2018-08-14, 11:44 ]
A w vcds jak podniesc ta wiazke swiatla?
Mam vcds, znalazlem juz nawet procedure, tylko teraz pytanie jak uruchomie procedure to lampy sie zaswieca tak? I wtedy normalnie sobie wyregulowac srubokretem? Krecenie w lewo jest do gory a w prawo na dol czy na odwrot ?
Podłączasz komputer, przełączasz światła w pozycję mijania oraz uruchamiasz zapłon i VCDSa. Wykonujesz poniższe instrukcje:
----------------------------------------------------
Headlight Adjustment
Prerequisites Vehicle must be parked on level ground and settled on its suspension
[Select] [55 - Xenon Range]
[Basic Settings - 04]
Select Basic headlamp setting from the drop-down menu.
[Go!] to activate the Basic Setting.
The meas. block field will show Running.
Adjust the headlights using their manual adjusting screws as referenced against a suitable aiming target.
[Stop] after any needed mechanical adjustments are completed.
Select Acknowledge basic setting [Go!] to activate the Basic Setting.
The adjustment should now be learned.
[Stop]
[Done, Go Back]
Don't forget to check/clear fault codes afterwards.
[Close Controller, Go Back - 06]
-------------------------------------------------------------
W prawo jest do góry, ale nie wiem jak to będzie w angliku, bo chyba jesteś z UK. W razie czego na reflektorze (obok śruby) jest opisane, w którą stronę do góry, a w którą na dół. Widać to koło śruby numer 1 na drugim zdjęciu po jego powiększeniu.
Najlepiej ustawić światła na 1% spadku, czyli z każdym metrem światła opadają o 1 cm, więc jak podjedziesz pod ścianę np. na pół metra i zaznaczysz granicę światło-cień, to po odjechaniu od niej o X metrów granica powinna obniżyć się o X centymetrów. Najczęściej wystarczy odjechać dobre 5 metrów. Aby światła nie raziły muszą być tak ustawione, aby podczas gwałtownego przyspieszenia lewa strona świeciła co najwyżej poziomo (bez spadku). Po otwarciu maski będziesz widział z tyłu lampy dwie śruby do regulacji: 1 -> góra-dół, 2 -> lewo-prawo. Najlepiej tej drugiej nie ruszać, aby czasami światła nie dostały zeza .
[ Dodano: 2018-08-14, 17:00 ]
Jeśli ktoś będzie chciał ustawiać za pomocą przyrządu, to trzeba go ustawić naprzeciw najwyżej położonej soczewki LED.
Coś rozjechana ta instrukcja, ponieważ w oryginale wygląda trochę inaczej . Też chciałem ją wrzucić, ale nie mając specjalnego urządzenia, to na wiele się zda, a dość szczegółowo opisałem co trzeba zrobić .
Zrobilem we wlasnym zakresie prawa lampa swiecila o jakies 10 cm za nisko tak jak myslalem ze cos jest nie tak... teraz jest mega
dzieki wielke za pomoc
Temat uwazam za wyczerpany