Witam
Od jakiegoś czasu szyby zaczęły mi strasznie parować (zaznaczę , że zaczyna się od 2 kropek wiekszych na szybie) Mimo ustawionej klimatyzacji dmuchania na szybę. Tą parę można ,,zetrzeć'' za pomocą przednich wycieraczek więc jest to para na zewnątrz szyby.
Szybe myłem w środku jak i na zewnątrz i efekt jest marny jakieś pomysły?
Dodaję to akurat tutaj bo nie mam pojęcia do jakiego działu się to nadaje
Parowanie szyby przedniej
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Nie stałeś czasami na słońcu, a potem nie zaczął padać deszcz? Przeważnie dzieje się tak, gdy przednia szyba jest rozgrzana i zostanie schłodzona np. deszczem lub klimatyzacją. Przez różnicę temperatur (wnętrze - otoczenie) para wodna z powietrza osadza się na zewnętrznej stronie szyby.
Ostatnio zmieniony 29 lip 2018, 12:20 przez mat1324, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprawdze odpływy , Filtr kabinowy wymieniony pół miesiąca temu.repek92 pisze:Czyściłes odpływy pod Aku i koło serwa? Filtr kabinowy?
Nie to nie jest jednorazowa sytuacja, powtarza się za każdym razem po 15+/- minutach jazdy wieczoremmat1324 pisze:Nie stałeś czasami na słońcu, a potem nie zaczął padać deszcz? Przeważnie dzieje się tak, gdy przednia szyba jest rozgrzana i zostanie schłodzona np. deszczem lub klimatyzacją. Przez różnicę temperatur (wnętrze - otoczenie) para wodna z powietrza osadza się na zewnętrznej stronie szyby.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Gruber, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Czyli miałem rację
. Gdy auto stoi na słońcu, to przednia szyba dość mocno się nagrzewa. Następnie po włączeniu klimatyzacji szyba od wewnętrznej strony jest schłodzona i para wodna z powietrza osadza się na zewnętrznej stronie szyby.
Spróbuj wieczorem jechać bez klimy (zwykły nadmuch) i na 100% szyba nie zaparuje
.

Spróbuj wieczorem jechać bez klimy (zwykły nadmuch) i na 100% szyba nie zaparuje

mat1324 pisze:Czyli miałem rację. Gdy auto stoi na słońcu, to przednia szyba dość mocno się nagrzewa. Następnie po włączeniu klimatyzacji szyba od wewnętrznej strony jest schłodzona i para wodna z powietrza osadza się na zewnętrznej stronie szyby.
Spróbuj wieczorem jechać bez klimy (zwykły nadmuch) i na 100% szyba nie zaparuje.
Paruje ale z zewnątrz i na zewnątrz bez klimy :P
Napisałem , że nie jest to jednorazowa sytuacja, auto stoi garażowane więc tym bardziej ciężko o jej nagrzanie.
Jednak gdy zaparuje od zewnątrz ustawię klimę na 25* to powoli ta ,,para'' znika i znów mogę włączyć na chłodniejsze powietrze i efekt utrzymuje się jakiś czas jednak póniej znowu muszę zrobić to samo :c