Przy dużych prędkościach zaciąga specyficzny smród
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Przy dużych prędkościach zaciąga specyficzny smród
Może ktoś się spotkał z podobnym problemem? Zauważyłem, że przy dużej prędkości ok. 180km/h zaciąga do środka specyficzny smród. Ani to spalony olej (silnik/turbiny/kolektory - wszystko suche jak na pustyni) ani spaliny. Bardziej przypomina mi to zapach przypalonych klocków hamulcowych (akurat cały zestaw mam nowy ale jest OK poza tym na starym secie też się zdarzało to zaciąganie więc heble wykluczam). Nie dzieje się to podczas hamowania i przy niższych prędkościach (nawet przy gwałtownym kręceniu silnikiem).
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Nic z tych rzeczy. Wszystko szczelne, chodzi bez zarzutu, żadnych błędów itp. Nie kopci, oleju nie ubyło od ostatniej wymiany 5000km, w rurach od ic praktycznie sucho, turbiny wstają i pompują katalogowo. Mechanicznie nie ma się do czego przyczepić...wszystko oglądałem endoskopem z kamerą pod katem wycieków. Ten zapach zdarzył się do dej pory 3-4 razy i to właśnie przy prędkościach jw.
[ Dodano: 2018-06-23, 08:31 ]
Problem rozwiązany. Okazało się, że zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodniczego ma od spodu mikropęknięcie. W ciągu 7 miesięcy/6tkm od kiedy mam auto, ubytek płynu był niezauważalny (~150-200ml). Kropla, która jakiś czas się tworzyła spływała bokiem, a czasem kapnęła na kolektor podczas jazdy.
[ Dodano: 2018-06-23, 08:31 ]
Problem rozwiązany. Okazało się, że zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodniczego ma od spodu mikropęknięcie. W ciągu 7 miesięcy/6tkm od kiedy mam auto, ubytek płynu był niezauważalny (~150-200ml). Kropla, która jakiś czas się tworzyła spływała bokiem, a czasem kapnęła na kolektor podczas jazdy.