Cześć,
Mam problem ze swoim autem, prawdopodobnie ze skrzynią biegów.
Warto zaznaczyć, że stukot pojawia się gdy samochód dobrze się rozgrzeje. Wspomniany stukot pojawia się na każdym biegu podczas zdjęcia nogi z gazu. Jest on rytmiczny a odgłos jest taki jakby coś się ścierało. Po wrzuceniu na luz podczas jazdy stukot znika i pojawia się dokładnie w momencie kiedy wrzucam bieg i odpuszczam sprzęgło. Podczas przyśpieszania jest niewyczuwalny. Dodatkowo podczas jazdy słychać taki metaliczny szum, który nie jest szczególnie drażniący. Olej jest w normie.
Byłem z tym u mechanika, który stwierdził, że jest to usterka skrzyni biegów tylko nie wie co dokładnie jest przyczyną. Powiedział też, że nie spotkał się jeszcze z usterką skrzyni manualnej w tych samochodach. Głownie naprawia automaty.
Usterka dotyczy Audi A6 C6 avant 2010r. z silnikiem 2.0 TDI 100 kW CAGB, oznaczenie skrzyni to JWS. Przebieg jest orginalny i wynosi 220 tys. km.
Czy ktoś spotkał się z taką usterką ?
[ MANUAL] Stukot przy odpuszczaniu gazu
Sprawdzę przy najbliższej okazji.
Zastanawia mnie wpływ temperatury, ponieważ problem nigdy nie występuję na zimnym silniku. Stukot pojawia się dopiero po jakiś 20 minutach.
Co do niesprawnych przegubów. Gdyby to była ich wina to stukot powinien być słyszany bez względu na to czy jedziemy na biegu czy na luzie, prawda ?
Zastanawia mnie wpływ temperatury, ponieważ problem nigdy nie występuję na zimnym silniku. Stukot pojawia się dopiero po jakiś 20 minutach.
Co do niesprawnych przegubów. Gdyby to była ich wina to stukot powinien być słyszany bez względu na to czy jedziemy na biegu czy na luzie, prawda ?