Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

spryski lamp nie działaj C5

Nadwozie
ODPOWIEDZ
DjDr -

spryski lamp nie działaj C5

Post autor: DjDr - » 16 kwie 2014, 20:12

cześć :)
jak wiemy temperatura jest już dodatnia wiec zamarznąć mi nie mogły spryskiwacze ha
mam objawy takie: z dnia na dzień przestały psikać, przekopałem fora, ale wszyscy piszą ze zamarzają, że coś innego i nie wiem co u mnie jest <uoee>
otóż podnoszą się i nic <nerwus> zacząłem je łapać i patrzeć na dysze, ale są inne jak w tych na szybę i nie wiem jak je przeczyścić, ale zauważyłem ze po którymś już z kolei psikaniu
zaczyna mi kapać pod samochodem i robią się delikatne dwie plamki, idealnie pod spryskami :[
pomocy, bo nie wiem czy wymiana, <zalamka> czy jakaś cud naprawa <okok>

Awatar użytkownika
PiwnoBrody
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PiwnoBrody » 17 kwie 2014, 07:15

Czyszczenie i poprawa wężyków. Czyszczenie to igiełką w dysze (tylko bardzo delikatnie) i jakimś psikadłem na odmrożenia. Gdzieś nawet czytałem że niektórzy dodają denaturatu do płynu żeby to odmrozić.

Poprawa wężyków bo ciśnienie zruszyły wszystko i może coraz bardziej ci kapać po auto. Tutaj raczej trzeba będzie zdjąć zderzak...

Dodam że sam tego nie robiłem ale takie info zebrałem z netu jak szukałem dlaczego w ogóle nie działają spryski.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 17 kwie 2014, 09:25

TOMASZ13, Możliwe że pompka się skończyła ... tzn nie jest w stanie wyprodukować odpowiedniego ciśnienia do tego aby wykonać cały cykl - tzn wysunąć spryski oraz spryskać reflektor.

Ja swego czasu miałem podobnie, tyle że po zimie pompka się po prostu rozszczelniła (mój błąd podczas spuszczania płynu letniego zapomniałem o układzie spryskiwania reflektorów)

Co możesz zrobić ... bez ściągnięcia zderzaka możesz spróbować podać na krótko +12V do pompki spryskiwacza - Koledzy którzy doposażali samochody w ten układ narzekali, że pompka chodzi zbyt krótko aby dokonać spryskania reflektorów. Podanie napięcia możesz wykonać na przekaźniku wycieraczek (pod pokrywą osłaniającą przekaźniki) - wystarczy na przekręconej stacyjce zewrzeć ze sobą konektor nr 6/SRA z 13/15.

Jeżeli wtedy nastąpi spryskanie, to albo węże są stare i za bardzo się rozciągają w procesie spryskania (w tym przypadku ciśnienie wytwarza się za późno), albo Twoja pompka jest uszkodzona i nie jest w stanie wytworzyć tego ciśnienia zaraz po starcie (musi troszkę popracować).

Resztę prac to możesz dopiero wykonać po demontażu zderzaka - tzn przegląd węży, próba odkamienienia dysz spryskiwaczy itp.

Awatar użytkownika
pycho
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pycho » 09 maja 2018, 11:58

Podepnę się pod temat. Jeden ze sprysków przestał mi pryskać-oba się podnoszą a jednego leci jak potrzeba a drugi suchy. Po podniesieniu złapałem go, zdjęłem górną część z dyszami(nie wiedziałem że da się go rozdzielić) i po wysterowaniu spryskiwacza płyn z leci i daje dobre ciśnienie. Spróbowałem przedmuchać górną część powietrzem ale nawet przy 6 barach nic nie idzie. Zdjąłem z górnej części sprysku dwie kulki(dysze) i wrzuciłem go na godzinę w odkamieniacz-niestety bez skutku.
Moje pytanie brzmi czy ta górna część jest jeszcze jakoś rozbieralna bo musi tam być jakaś sprężyna która stwarza ciśnienie przepływu ale boje się to rozbierać żeby nie uszkodzić.
Ewentualnie ma ktoś może na handelek samą górną część i czy pasuje te dysze pasuje od zwykłej A6 do V8-emek.
Pozdrawiam
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja