Proszę o pomoc i poradę co się moglo stac i jak najlepiej zabrać sie do tego tematu ?
Jaki może byc powod ze ta skrzynia nagle zaczela szwankowac czy jest tutaj prawdopodobny jakis blad mechanikow ? bo troche sie nasluchalem ze np. sprzeglo powinno zostac moglo jakies opilki na skrzynie puscic ze inny olej niz byl w skrzyni i tu moglo cos zle zadzialac ze jakas zla adaptacja skrzyni... ze wymienic olej i filtr i mozliwe ze bedzie chodzic, nie wiem co mam sam o tym myslec

Wymienialem silnik poniewaz wal korbowy udezyl w blok i pekla gorna czesc miski olejowej, wczesniej mialem 3.0 BMK przejechane 390 tys km teraz zostal wlozony od anglika Audi A8 3.0 ASB przejechane jakies 220 tys km dodatkowo z racji tego że z mojego ciężko było wykręcić sprzegło bo coś chyba od wału blokowala to mechanicy zasugerowali ze sprzegło też przeloza plus wymiana turbiny w mojej były luzy. Dostalem samochod od mechanikow bardzo ladnie przyspieszal chyba ze wzgledu na turbine mineło dwa tyg przejechalem jakies 500 km od odbioru auta od mechanikow nagle jadac zaczalem czuc czarpanie z 3 na 4 bieg i z 4 na 3 po chwili najproawdopodobniej załaczyl się tryb awaryjny na tablicy podświetlily mi sie wszystkie bieki na czerwono zalaczam zdj. samochod jedzie ale gdy wcisne mocniej pedal gazu to podnosza sie obroty silnika jak by byl na jednym biegu, zjechalem na bok wylaczylem samochud wlaczylem pojechalem dalej przez jakies 20 min bylo ok i za chwile znow to samo sie stalo po chwili dojechalem na miejsce pozniej wroclem do domu w drodze powrotnej bylo ok jakies 40 km na drugi dzien jadac do mechanikow blad sie znow powtarzal ale juz bardzo czesto. Podlaczylismy komputer wyskakuje blad biegow z 3 na 4 mechanik powiedziel ze za duzo mu to nie mowi zadzwonil do kogos gdzie naprawiaja skrzynie stwierdzil ze jakies koszyki czy cos takiego i ze skrzynia do wymiany lub regeneracji a koszt to jakies 6500 zl plus wymiana... nie ukrywam ze zalamalo mnie to troche bo dopiero co mialem takie koszta a tu nagl ni stad ni zowat poszla skrzynia

w naprawie wymieniony został silnik, sprzeglo, turbina i filtr oleju wlany zostal olej 5w30, olej hydrauliczny i olej ATF ok 3l do sprzegla, regeneracja rozrusznika i alternatora jakies lozyska.
Wczesniej przed wymiana silnika nic mi sie ze skrzynia nie dzialo biegi przekladalo plynnie ja sie za bardzo nie znam ale kolega ktory autami handluje glownie audi zawsze chwalil w moim aucie skrzynie i mowil ze bardzo ladnie chodzi. Ja osobiscie oleju w skrzyni nie wymienialem od kiedy kupilem auto jakies 3 lata.
[ Dodano: 2018-04-08, 08:41 ]
W takim przypadku jest sens probowac wymienic olej statycznie raz lub np. dwa razy drugi raz po przejechaniu ok 1000 km ? Czy jak juz wyskakuje blad i zalacza sie tryb awaryjny skrzyni to juz nie ma sensu wymiana oleju?
Nie wiem czy ma to znaczwnie ale dodam ze jadac autem zdaza sie tak ze ten tryb awaryjny wlacza sie dopiero po jakims czasie i samochod jedzie chwile normalnie bez szarpania na tych biegach