[ TIP+Q] Skrzynia zmienia biegi przy wyższych obrotach
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Dawid
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
[ TIP+Q] Skrzynia zmienia biegi przy wyższych obrotach
Witam mam taki problem gdyz kupiłem audi a6 c5 alllroad i mam problem ze skrzynia miedzy 2 a 3 biegiem skrzynia na D zmienia biegi powyżej 2 tysięcy obrotów i czasami zdarzy sie ze przeciągnie, a gdy damy więcej gazu gdy dochodzą obroty do 3 tysi za każdym razem skrzynia elegancko zmienia biegi i tak samo dzieje sie na tip troniku ze z 2 na 3 można zmienić tylko przy około 1800-2000 obrotów
Ale ze jak?
U mnie też zmienia różnie. Zależnie od obciążenia silnika. Jak chce żwawo pod górę jechać to kręci i do 4 tys.
Na prostej drodze tez jak chce żwawiej jechać to ciągnie go wyżej niż 2 tys.
A na ręcznej zmianie na postoju nie da się 2 wrzucić co mnie drażni bo w innych autach mam tak ze się da. Potem też Ci nie pozwoli wrzucić 5 przy prędkości 20 ma godzine
U mnie też zmienia różnie. Zależnie od obciążenia silnika. Jak chce żwawo pod górę jechać to kręci i do 4 tys.
Na prostej drodze tez jak chce żwawiej jechać to ciągnie go wyżej niż 2 tys.
A na ręcznej zmianie na postoju nie da się 2 wrzucić co mnie drażni bo w innych autach mam tak ze się da. Potem też Ci nie pozwoli wrzucić 5 przy prędkości 20 ma godzine
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Wlane jest w tej chwili 6 litrów mobil 71141 jeszcze w poniedziałek kupie litra i doleje zeby był stan
[ Dodano: 2018-03-17, 23:52 ]
I czasami jest takie cos ze jade na D na 2 skrzynia pomyśli wrzuci 3 i za chwile jeszcze na 3 zejda niżej obroty jak by kolejny bieg wszedł a cały czas na 3 jedzie ale to widac tyko jak wezme na samodzielna zmiane biegów
[ Dodano: 2018-03-17, 23:52 ]
I czasami jest takie cos ze jade na D na 2 skrzynia pomyśli wrzuci 3 i za chwile jeszcze na 3 zejda niżej obroty jak by kolejny bieg wszedł a cały czas na 3 jedzie ale to widac tyko jak wezme na samodzielna zmiane biegów

-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
A co może się dziać jak tem spinaniu przy 45km/h następuje szarpięcie/stuknięcie? Jak chwile pojeżdżę to już jest do płynne. Zazwyczaj jest to na zimnym silniku chociaż na ciepłym też ale wystarczy chwile pojeździć i jest ok... Konwerter do roboty?zaszh pisze:Nic.papura1234 pisze:To co jest uszkodzone w tej skrzyni?
Tip tak ma, że spina na sztywno konwerter przy ok. 45km/h i stąd jest wrażenie wbijania biegu na 2 razy