Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ALT 2.0 131 KM] Włączanie wentylatorów i błąd silnika

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
zszpiegz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ALT 2.0 131 KM] Włączanie wentylatorów i błąd silnika

Post autor: zszpiegz » 25 lut 2018, 16:06

Cześć.
Jakiś czas temu zauważyłem, że mam problem z wentylatorami. Zaczęły się włączać przy uruchamianiu samochodu, działały na pełnych obrotach więc podłączyłem auto pod komputer.
Wyskoczyły błędy: 16502 i 18080. Przeczyściłem styki, usunąłem błędy i problem na około 2 miesiące ustąpił. Za to jakiś czas temu zaczął pojawiać mi się check silnika (żółte ostrzeżenie), raz go usunąłem, ale znów powrócił. Kod błędu: 17545.
W tym momencie od czasu do czasu włączają mi się wentylatory i wyrzuca mi ten check silnika.
17545 to błąd zbyt bogatej mieszanki. Postanowiłem zrobić test dynamiczny VAGIEM na LPG i benzynie, tutaj linki do logów:
LPG
Benzyna

I teraz pytanie, czy jest to możliwe, że czujnik temperatury jest uszkodzony i wariuje co jakiś czas? Dwa miesiące było dobrze. Instalacja wygląda ok. Możliwa jest taka opcja, że czujnik wysyła błędne dane do komputera i ma to jakiś związek z błędem silnika, który mi się zaświeca na desce?
Samochód nie traci na mocy, jeździ normalnie, zarówno na lpg jak i benzynie, ale zaczyna mnie to martwić. Jakie czujniki wymienić jak coś? Bo widziałem że tu są zielony, niebieski i siwy bodajże. A i jeszcze jedno, zauważyłem, że również czasami podczas jazdy wariuje mi wskazówka od płynu chłodniczego. Szybko opada i rośnie, w ciągu 5s potrafi do końca opaść i zaraz znowu się podnieść. Ma to wszystko ze sobą jakiś związek? Od czego zacząć?

jakubczyk_7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jakyb
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: jakubczyk_7 » 27 lut 2018, 08:39

Chyba sam sobie odpowiedziałeś. Czujnik temp. cieczy musisz wymienić skoro tak się dzieje. Sprawdź vagiem na zimnym silniku czy pokazuję tyle samo temperatury co na zewnątrz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja