Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

A6 Avant - Przewody radia, szumienie głośników

Elektryka
ODPOWIEDZ
stingear

A6 Avant - Przewody radia, szumienie głośników

Post autor: stingear » 24 lut 2018, 22:03

Witam,
Dziś zabrałem się za instalację nowego radia 7" w aucie.
Zdjąłem ramkę, stare radio oraz półkę, założyłem nowe i rozpocząłem testy.
Pierwszy problem, jaki zauważyłem, to że radio uruchamia się na fabrycznych ustawieniach. Drugi problem to szumienie w głośnikach. Szumi zarówno podczas odtwarzania muzyki, jak i podczas pauzy lub gdy nie jest włączona żadna funkcja odtwarzania. Więc rozebrałem wszystko i dokładnie obejrzałem okablowanie radia. Widziałem, że było pooklejane taśmą i głośniki podłączone pod przewody głośnikowe(takie jak do kina domowego). W aucie jeden z poprzednich właścicieli (prawdopodobnie ten sam magik co od instalacji centralki) miał zamontowany wzmacniacz w bagażniku, itp.
Oskórowałem taśmę z przewodów i oczom moim ukazała się makabryczna wiązka odciętych kabli zarówno tych fabrycznych od głośników, jak i od samego zasilania radia. Wziąłem się za ogarniecie tego. Rozebrałem całą belkę środkową, zdjąłem panel klimy, popielniczkę i osłonę dookoła skrzyni. Przy okazji zauważyłem brak okablowania od ogrzewania foteli.
Teraz do sedna problemu. Chodzi o ogarniecie tych przewodów od radia i głośników.
Najważniejsze przewody metodą testów udało mi się odnaleźć - masę, 12v, 12v stacyjki, autom. antena.
Pozostało mi znalezienie podświetlenia radia, ale zastanawiam się nad mostkiem z 12v stacyjki- wolałbym do oryginalnego kabla, ale z braku laku i tak zrobię.
Przewody od głośników wyselekcjonowałem na zasadzie logiki - jedyne poskręcane pary przewodów. Niestety kolorystyka jest inna niż standardowa(w innych autach z którymi miałem styczność kolory były zawsze takie same).
Dodatkowo zostało mi jeszcze 7 przewodów, które nie wiem, za co są odpowiedzialne.
Zależy mi, aby to ogarnąć, dlatego jeśli ktoś dysponuje informacją/opisem to byłbym wdzięczny. Jeden przewód to będzie pewnie podświetlenie, więc wyłonię go po zapaleniu świateł, ale nadal zostaje reszta. Do głośnikowych także by się przydał. Może by przestało szumieć, poza tym wkurzają mnie te przewody.
Dodatkowo znalazłem niepodłączoną wtyczkę w górnej części, w okolicy przycisku awaryjnych.
Przypuszczam, że to jest wtyczka od jakiegoś włącznika( mam tylko jeden przycisk ESP, pozostałe to zaślepki), tylko do czego się odnosi?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja