Drgania-wibracje na nadwoziu
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Przednie poduszki są inne na zdjęciach, ponieważ są to różne wersje. Podałem najnowszą, która jest dostępna w ASO. W 99% nowsze oznacza lepsze, ponieważ bez potrzeby nie wycofują części i nie zmieniają numerów.
Tobie może się wydawać, że poduszka jest nieuszkodzona, ale oglądasz ją bez obciążenia. Jak jest zamontowana to trochę kilogramów na nią naciska, a w czasie jazdy powstają jeszcze większe siły. Inną kwestią jest też jej sprężystość, a tego nie sprawdzisz wizualnie, a dotykanie też za wiele nie powie.
Tobie może się wydawać, że poduszka jest nieuszkodzona, ale oglądasz ją bez obciążenia. Jak jest zamontowana to trochę kilogramów na nią naciska, a w czasie jazdy powstają jeszcze większe siły. Inną kwestią jest też jej sprężystość, a tego nie sprawdzisz wizualnie, a dotykanie też za wiele nie powie.
- mat695
- Forum Audi A6 / A7
- Rocznik: 2008
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
Jestem po trasie. Uczucia mam mieszane. Jest poprawa, ale zdecydowanie nie jest to jeszcze to, czego oczekuję. Zauważyłem, że wydłużyła się amplituda tych objawów - znaczy występują na krócej i dłużej nie ma ich w ogóle. Ocena jest subiektywna, ale bym powiedział że dokuczliwość drgań obniżyła się na oko o 30%. Moim miernikiem drgań poza organoleptycznym jest prawy ksenon, który ma lekko wyciągnięty jakiś tam stabilizator drgań i jak są silne (w swojej naturze) to widzę to na mijanych znakach. Dziś zdecydowanie mniej byłem w stanie ten efekt zaobserwować.
Przypuszczam, że może to jeszcze być kwestia przednich amortyzatorów - chociaż nie jestem przekonany.
Jeśli chodzi o poduszkę to dokładnie się jej przyglądałem. Wyglądała jak nowa, wymieniłem dla zasady ale wątpię by ona była czemuś winna.
Przypuszczam, że może to jeszcze być kwestia przednich amortyzatorów - chociaż nie jestem przekonany.
Jeśli chodzi o poduszkę to dokładnie się jej przyglądałem. Wyglądała jak nowa, wymieniłem dla zasady ale wątpię by ona była czemuś winna.
@mat1324: Sprawdź mi proszę czy do mnie na przód (1BA) to taki komplet jest ok:
amorki: Sachs 312 638
zestaw osłony/odboje: Sachs 900 075
poduszka: Lemforder 30548
Może potrzeba coś jeszcze?
Coś pisałeś, że te poduszki się zmieniły na nowszy model, ale nie mogę znaleźć, chyba że to dotyczyło tylko 1BE?
Tak czy inaczej prośba o radę czy coś takiego montować czy coś może pozmieniać
?
Nigdy nie miałem Sachs'ów więc nie jestem pewny czy to jest najlepsze co można tam wsadzić poza oryginałem.
Edit: Widziałem dużo wpisów że te sachsy nie są za dobre i najlepiej montować Billsteiny.
W moim katalogu online nie widzę dla mnie sachs'ów jako zamienniki, są tylko Billsteiny, Monroe i JP Group, może to coś oznacza
?
[ Dodano: 2018-02-04, 12:35 ]
Edit 2: Te billsteiny to chyba coś takiego:
BILSTEIN 19-139951
amorki: Sachs 312 638
zestaw osłony/odboje: Sachs 900 075
poduszka: Lemforder 30548
Może potrzeba coś jeszcze?
Coś pisałeś, że te poduszki się zmieniły na nowszy model, ale nie mogę znaleźć, chyba że to dotyczyło tylko 1BE?
Tak czy inaczej prośba o radę czy coś takiego montować czy coś może pozmieniać

Nigdy nie miałem Sachs'ów więc nie jestem pewny czy to jest najlepsze co można tam wsadzić poza oryginałem.
Edit: Widziałem dużo wpisów że te sachsy nie są za dobre i najlepiej montować Billsteiny.
W moim katalogu online nie widzę dla mnie sachs'ów jako zamienniki, są tylko Billsteiny, Monroe i JP Group, może to coś oznacza

[ Dodano: 2018-02-04, 12:35 ]
Edit 2: Te billsteiny to chyba coś takiego:
BILSTEIN 19-139951
A6 C6 3.0 TDI 240km
A6 C4 2.5 TDI 140km
A6 C4 2.5 TDI 140km
- repek92
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napotkałem na internecie filmik dotyczący wyważania tarcz hamulcowych? Słyszeliście o tym? Może to by miało coś wspólnego? Na filmiku koleś włożyl tarczę na wyważarke i było 10 gr nie dowagi wbijał odważnik w środek tarczy poczym jeszcze raz na wyważarke o wyszło na zero
Lektorzy, nagrania: multifonika.net
-
- Forum Audi A6 / A7
- Rocznik: 2011
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Kontakt:
Też widziałem ten filmik
. Jutro jestem umówiony na wyważanie przednich tarcz hamulcowych, ponieważ niby od nich są największe drgania (tak wyczytałem w komentarzach)
.

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez mat1324, łącznie zmieniany 1 raz.