[ALF 2.4 165 KM] A6 Avant - Informacje o spalaniu na FIS
[ALF 2.4 165 KM] A6 Avant - Informacje o spalaniu na FIS
Witam,
Mam do Was pytanie odnośnie informacji o spalaniu w danym momencie na wyświetlaczu FIS.
Chodzi mi o to, do jakiej wartości podskakuje wam sugerowane spalanie tak przeciętnie, a jakie osiąga maksymalnie i jak często?
W przypadku ruszania lub mocnego przyśpieszania przeciętnie sięga mi 40L, a często pokazuje i 73L. Wydaje mi się to za dużo i przypuszczam, że jest to problem mający wpływ na spalanie ogólne. Ja rozumiem jak przy normalnej jeździe pokazuje np 13L a w momencie przyśpieszenia wskoczy np. na 23L, ale te wartości u mnie są chyba ciut za wysokie. Czy na obliczanie mieszanki i ilości paliwa odpowiedzialna jest sonda Lambda? Jeśli się nie mylę, to w moim silniku są takie 2, po jednej na każdą stronę Vki.
Mam do Was pytanie odnośnie informacji o spalaniu w danym momencie na wyświetlaczu FIS.
Chodzi mi o to, do jakiej wartości podskakuje wam sugerowane spalanie tak przeciętnie, a jakie osiąga maksymalnie i jak często?
W przypadku ruszania lub mocnego przyśpieszania przeciętnie sięga mi 40L, a często pokazuje i 73L. Wydaje mi się to za dużo i przypuszczam, że jest to problem mający wpływ na spalanie ogólne. Ja rozumiem jak przy normalnej jeździe pokazuje np 13L a w momencie przyśpieszenia wskoczy np. na 23L, ale te wartości u mnie są chyba ciut za wysokie. Czy na obliczanie mieszanki i ilości paliwa odpowiedzialna jest sonda Lambda? Jeśli się nie mylę, to w moim silniku są takie 2, po jednej na każdą stronę Vki.
Spalanie mam duże, bo ok. 22 litry mi wyszły, 160km pół baku poszło ponad. Często mi pokazuje takie duże skoki i to wydaje mi się dziwne. Spodziewam się spalania raczej w przedziale 13-16 litrów /100km, a nie ponad 20l. Jak będę miał okazję i możliwość, nagram filmik z tacho gdzie będzie widać prędkość i spalanie.
Oczekuję, że na baku zrobię przynajmniej te 500km, a nie 350.
Oczekuję, że na baku zrobię przynajmniej te 500km, a nie 350.
Tego nie wiem. Nie robiłem z nim nic poza zaprogramowaniem nowego klucza. Przypuszczam, że wcześniej też nikt z nim nic nie robił. Wydaje mi się, że pokazuje prawidłowo spalanie i problem jest w silniku, ale tego nie jestem pewien. Dziś jak jeździłem, średnie spalanie miałem na poziomie 17l i chyba mi się zgadza z informacją o sugerowanym dostępnym dystansie. To o niebo lepiej niż pierwsze 150km nim przejechane. W każdym razie będę próbował to ogarnąć. Kolega też ma A6C5, ale sedana z 99r 1.8T Tiptronic, więc będę miał jako tako do porównania.
Jak to sprawdzić?
Jak to sprawdzić?
Wybacz, ale nie rozumiem.bendzji pisze:masz podać jakie masz teraz po prostu
Jeśli chodzi o spalanie, to jak jeżdżę, to jest bardzo zmienne. podczas jazdy na prostym odcinku jak jest w marę równo to oscyluje od 0,7 do 13,6, czasami pokazuje też 0,0. Przy przyśpieszaniu delikatnym skacze pomiędzy 17 a 23, przy normalnym ponad 36, a na mocnym nawet i 76l
Średnie pokazuje 17 z groszem. W każdym razie dystans jaki przejechałem na pełnym baku był zdecydowanie za mały. Jutro bd ogarniał uszczelkę i szukał, czy gdzieś jeszcze nie ma wycieku, to potem wezmę się za sondy.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Leszek
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Daniel, czytam Twoje posty i nie wiem czy dobrze rozumiesz się z kolegami.stingear pisze:Spalanie mam duże, bo ok. 22 litry mi wyszły, 160km pół baku poszło ponad.
Na podstawie czego stwierdzasz jakie jest średnie spalanie? Czy tylko na podstawie tego co pokazuje FIS i wskaźnik paliwa? Ile już przejechałeś tym autem? Średnie przelicz sobie tankując pod korek. Tylko wtedy masz właściwe wyliczenie na podstawie przejechanych kilometrów i zużytego paliwa. Wskaźniki i FIS mogą Ci przekłamywać jeżeli są źle zakodowane a nawet jak masz nieoryginalny rozmiar kół. Chwilowym spalaniem nie sugeruj się, bo do niczego nie dojdziesz.
Najlepiej podepnij komputer i sczytaj błędy a sondy też sprawdzisz w odpowiednich blokach pomiarowych. Na wymianę przyjdzie jeszcze czas.
VCP+K
Poprzednie Audi: A2 1.4 MPI 75 KM, A4 B7 2.0 TDI 140 KM, A6 C5 Avant 1.9 TDI 130 KM, A6 C6 Avant 2.0 TDI 180 KM S-line, A6 C6 Avant 3.0 TDI 233 KM Quattro tiptronic, A6 C6 Sedan 3.0 TDI 239 KM Quattro tiptronic
Obecnie: LEXUS ES 300h i LEXUS NX 300h
Poprzednie Audi: A2 1.4 MPI 75 KM, A4 B7 2.0 TDI 140 KM, A6 C5 Avant 1.9 TDI 130 KM, A6 C6 Avant 2.0 TDI 180 KM S-line, A6 C6 Avant 3.0 TDI 233 KM Quattro tiptronic, A6 C6 Sedan 3.0 TDI 239 KM Quattro tiptronic
Obecnie: LEXUS ES 300h i LEXUS NX 300h
Cały bak zalany pod korek poszedł mi na około 310-320km - wtedy jeszcze nie wiedziałem, że mam funkcje informującą o aktualnym i średnim spalaniu, dopiero później to obczaiłem, jak czytałem o aucie.
Felgi mam 15, czyli opony standardowe, więc nie powinno to mieć jakiegoś wpływu na spalanie w takim stopniu. W każdym razie za dużo pali. Jutro z kolegą podepnę pod kompa i się przejedziemy, żeby sprawdzić co i jak.
Felgi mam 15, czyli opony standardowe, więc nie powinno to mieć jakiegoś wpływu na spalanie w takim stopniu. W każdym razie za dużo pali. Jutro z kolegą podepnę pod kompa i się przejedziemy, żeby sprawdzić co i jak.