Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[2.5TDI V6 (150KM)]Straszne kopcenie z wydechu. Pomóżcie....

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
bartek088
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[2.5TDI V6 (150KM)]Straszne kopcenie z wydechu. Pomóżcie....

Post autor: bartek088 » 29 mar 2009, 17:56

Zacznę od początku i mam nadzieje że znajdziecie przyczynę za co będę bardzo wdzięczny. Mianowicie niedawno zatankowałem tanią no i jak wiadomo słabą ropę do zbiornika następnie zaczął mi kopcić z wydechu i stracił moc, kopcenie wzrastało wraz z wielkością obrotów. Następnie dodałem dodatki jakieś do przeczyszczenia i po jakimś czasie zaczął znowu działać dobrze i nie kopcił. Później miałem problem z olejem bo piszczała kontrolka i byłem pewny że chodzi o okres wymiany który zbliżał się wielkimi krokami, ale gdy po jakim tygodniu bądź dwóch te pipczenie było coraz częstsze to postanowiłem sprawdzić stan no i był poniżej limitu. Następnie postanowiłem go wymienić, na stacji okazało sie że wypłynął przez śrubę bo podobno przy wcześniejszej wymianie nie była wymieniona podkładka. Oleju wyleciało z niego okolo 2 litrów co wydaje mi się że znaczna ilość uciekła ostatniego dnia bo zauwazyłem sporą plame tam gdzie stał i plama też stwierdzała że olej uciekł przez nie szczelną śrubę. Wymieniłem olej na Castrol Magnatec 10W 40, filtr oleju, filtr paliwa iiiiiiiii powróciło kopcenie z dwojoną siłą. Myślałem że to przejdzie a jest co raz gorzej i zaczeło kapać z wydechu na czarno tak jakby olej...... :-( pomóżcie i mam nadzieje że to nic nie groźnego. W razie jakiś nie wiadomych proszę pytać postaram się jak najszybciej odpowiedzieć. Dziękuje z góry.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2009, 21:29 przez bartek088, łącznie zmieniany 1 raz.

bartek088
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bartek088 » 29 mar 2009, 21:44

na pewno odma? a nic mu się nie stało jeśli moc jest w miare choć troche przytłumiony i sporo z tego wydechu zaczeło ciec?

Awatar użytkownika
chanky
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: chanky » 29 mar 2009, 21:51

bartek088 pisze:na pewno odma? a nic mu się nie stało jeśli moc jest w miare choć troche przytłumiony i sporo z tego wydechu zaczeło ciec?
Chlopie wymien odme i bedzie spokoj, daje ci slowo ze to ona ;-)

Ja mialem to samo! Cala ulica za mna w dymu :mrgreen: Kazdy trzymal od mnie odleglosc :mrgreen: Smierdzialo spalonym Olejem wszedzie gdzie ja bylem ;-)

Radze se przeczytac

all-wymiana-odmy-25-tdi-vt2254.htm

pozdrawiam <ok>

bartek088
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bartek088 » 29 mar 2009, 22:48

a to dzięki wielkie ;-)

kumangt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 1999
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: kumangt » 03 kwie 2009, 19:17

mi strasznie kopcil dlugo sie meczylem az dzis postanowilem wszystko rozebrac czytalem duzo ze jak dostaje powietrze do rury intelcoolera to bedzie kopcil sprawdzilem fakt rury byly dobre juz mowie dupa pojechalem na kompa pokazalo czujnik kata wtrysku rozebralem jeszce raz i powiem ci tak sprawdz dolot intercoolera od turbiny do silnika w moim przypadku pekl mi plastic w chlodnicy coolektora lapal powietrze i stad kopcenie

[ Dodano: 2009-04-03, 19:22 ]
sorki za blad intercoolera
100 tyś km bezawaryjnie. Teraz niestety często nie odpala silnik 2.5TDI A6 C5.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl