jutro to sprawdzę. Mam jeszcze pytanie dot. immobilizera ponieważ samochód raz mi odpali a raz nie i muszę próbować x razy aż do skutku. Przekręcam kluczyk od zapłonu, świecą mi się wszystkie kontrolki czekam aż zgasną (2sek) i odpalam samochód lecz bez skutku. Miałeś już może taki problem?bartas614 pisze:sprawdz czy nie ubywa CI któregos z płynów, tu akurat chodzi głównie o chłodniczy
[ANB 1.8 150 KM] jaki olej lepszy
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T ANB 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Przyczyn może być sporo, bez vaga, błędów lub logów to wróżenie z fusów. Tak na upartego to 800m do mechanika to można przepchać.. choćby w nocy.. Nie kręcić silnikiem jak nie ma smarowania a jak się świeci kontrolka to ciśnienie jest marne.
Co do immo to jeśli jest jego błąd to silnik zapali ale po chwili zgaśnie.
dzisiaj dostałem info z warsztatu, że odpalanie to raczej pompa paliwa którą zdiagnozują w poniedziałek bo dzisiaj nie ma elektryka. Dopiero jak odpali otrzymam info w sprawie smarowania.Ziomek pisze:Przyczyn może być sporo, bez vaga, błędów lub logów to wróżenie z fusów. Tak na upartego to 800m do mechanika to można przepchać.. choćby w nocy.. Nie kręcić silnikiem jak nie ma smarowania a jak się świeci kontrolka to ciśnienie jest marne.
[ Dodano: 2017-06-16, 12:10 ]
Jestem już po naprawie, może komuś przyda się informacja w tej sprawie.
Co zostało wymienione/naprawione:
- regeneracja turbiny
- pompa oleju (dawała za wysokie cisnienie)
- olej na 5w40
- czujnik oleju
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
[A6 C5 1.8T ANB] Olej
Cześć,
(Sorry jak już ktoś o to pytał - nie znalazłem na forum.)
Mam A6 C5 1.8T ANB 1999r.
Dwa pytania:
1. Słyszałem, że te silniki sa dosyć olejożerne. Musze dolewać jakieś 0.5L oleju co przejechane 1000km. Czy to jest norma, czy raczej trzeba skontrolować ew. wyciek?
2. Jaki olej polecacie do tego modelu? Aktualnie mam wlany Mobil 5w40. Przebieg: 264000km (wg. licznika).
Z góry dzięki.
(Sorry jak już ktoś o to pytał - nie znalazłem na forum.)
Mam A6 C5 1.8T ANB 1999r.
Dwa pytania:
1. Słyszałem, że te silniki sa dosyć olejożerne. Musze dolewać jakieś 0.5L oleju co przejechane 1000km. Czy to jest norma, czy raczej trzeba skontrolować ew. wyciek?
2. Jaki olej polecacie do tego modelu? Aktualnie mam wlany Mobil 5w40. Przebieg: 264000km (wg. licznika).
Z góry dzięki.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
Na pierwsze pytanie odpowiem że za dużo, pół litra to nie dolewam od wymiany do wymiany. Optymistyczne wycieki to pokrywa zaworów, pęknięta odma czy gdzieś na łączeniach przy turbo lub podstawy filtra oleju, trochę mniej optymistyczne to napinacz łańcuszka, uszczelniacze zaworowe, turbina, simeringi.
Na drugie pytanie to 5w40 to dobry wybór, na Mobilu nie jeździłem, zalewam Motul.
Na drugie pytanie to 5w40 to dobry wybór, na Mobilu nie jeździłem, zalewam Motul.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Bartek
[ANB 1.8 150 KM] Przegrzanie oleju?
Siema, od niedawna mam nowa jednostke 1.8t anb i dziwna sprawa jak byl mroz rzedu -5 to bylo ok a teraz +2 i rzecz taka ze po ok 5-7km temp oleju skacze do 120 stopni...jak zeszlo do ok 70-80 wyciagnalem bagnet i olej w normie ale czarny i parowal...jak to ugryzc? Cos ktos poradzi albo podpowie?
Edyta:
Olej zmieniony i nadal to samo, choc duzo wolniej sie nagrzewa ale mimo wszystko wskazowka podchodzi do 120
Edyta:
Olej zmieniony i nadal to samo, choc duzo wolniej sie nagrzewa ale mimo wszystko wskazowka podchodzi do 120
Ostatnio zmieniony 25 sty 2018, 16:44 przez bartas614, łącznie zmieniany 1 raz.