Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audi A6 C6 3.0 tdi gasnące ksenony

Elektryka
ODPOWIEDZ
pablo44
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2009
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Audi A6 C6 3.0 tdi gasnące ksenony

Post autor: pablo44 » 02 sty 2018, 20:28

Witam

kilka dni temu wracałem z trasy prawie 1600 km i pod koniec jazdy zgasł mi prawy biksenon a po kilkudziesięciu sekundach rówież lewy się wyłączył. Swieciły tylko paski ledowe. Po zatrzymani i kilkuminutowym postoju zapaliły się ponownie. Pokonując ostatnie kilka kilometrów trasy taka sytuacja miała miejsce jeszcze dwukrotnie. Oddałem samochód do elektryka ten sprawdził wszystko i mówi, że nie ma żadnych błędów i wg niego wszystko jest ok. Pytanie do Was gdzie szukać przyczyny, czy wymiana żarników pomoże , bo ja osobiście sugerowałem mechanikowi, że przyczyna może jest włącznik świateł, bo podczas prób przełączania z pozycji "automatyczne" na ręcznme światła biksenonowe gasły i zapalały się dopiero po kilkunastu sekundach. Dodam jeszcze, że tyle oświetlenie i paski ledowe z przodu działają bez zarzutu.

Może to nadchodzi faktycznie koniec zarników i wymiana rozwiąze problem.

Co tym sądzicie?

[ Dodano: 2018-01-02, 20:28 ]
Panie i Panowie czy nikt nic nie zasugeruje, bo nie wiem czy kupować te żarniki i wymienić, jak nie pomoże to złotówki w kwocie ponad 600 będą wydane a problem dalej pozostanie?

Karolczak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marek
Moje auto: Inne
Rocznik: 2014
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 DFBA 204KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: Karolczak » 03 sty 2018, 15:09

Proponuję zacząć właśnie od włącznika świateł. Miałem podobny problem i po wymianie włącznika jak ręką odjął.

yarowsc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jarek
Moje auto: A6 C7
Rocznik: 2016
Silnik: 3.0 TDI 320KM
Kontakt:

Post autor: yarowsc » 03 sty 2018, 21:00

tylko gdyby miała to być wina włącznika, obydwa reflektory gasłyby równocześnie. na wyświetlaczu pokazała się sygnalizacja przepalonej żarówki ?? gdyby była przerwa w obwodzie żarówki, w BCM-ie powinny być zapisane błędy

Awatar użytkownika
Abster
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Abster
Rocznik: 2007
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 ASN 220KM

Post autor: Abster » 04 sty 2018, 17:48

Żarnik również bym wykluczył gdyż gdyby się wypalił to zazwyczaj zmienia barwę czego nie da rady nie zauważyć no i po postoju również by raczej się nie naprawił.
Uważam że jakieś błędy na pewno się zapisały może mechanik miał jakieś kiepskie urządzenie diagnostyczne.
Pamiętasz czy jak zgasł to na FIS pokazał się jakiś błąd żarówek ?
Oryginalna pełna opcja S-Line

pablo44
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2009
Silnik: 3.0 CDYA 239KM

Post autor: pablo44 » 08 sty 2018, 23:26

No właśnie nie było żadnej informacji na FIS-ie o przepalonych żarówkach. Elektryk twierdzi, że żadnych błędów nie było, nie wiem czym sprawdzał a auto jest serwisowane w Bosch Service więc zakładam, że maja odpowiedni sprzęt i wiedzę. Ja mam własnego VCDS-a ale po powrocie do kraju od razu następnego dnia zaprowadziłem do nich i nie miałem okazji sam sprawdzić auta. Jutro odbieram nowe żarniki, zostaną wymienione i zobaczymy co będzie. Dodam, że obecne żarniki chyba jednak już kończą żywot ponieważ widać jak światło "drży" chyba, że to objaw czegoś innego. A i jeszcze testowo wymienili mi jeden żarnik i światło w tej lampie świeciło normalnie czyli nie "drżało".

Sam nie wiem, zobaczę jak będzie po założeniu nowych żarników - Osram Xenarc 4150 K.

[ Dodano: 2018-01-08, 23:26 ]
W piątek zostały wymienione żarniki na nowe i na razie wszystko działa poprawnie. Jakość świateł o niebo lepsza nic nie "drży", nic nie miga, nie gaśnie <okok> . Przejechałem w sobote trasę prawie 1400 km z czego wiekszośc w nocy i jestem zadowolony. Czyli jednak żarniki były na wykończeniu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl