[RNS-E] problem z odbieraniem radia FM
[RNS-E] problem z odbieraniem radia FM
Witam.
Od niedawna jestem posiadaczem A6. Wnioskuję że mam 2 anteny w bocznych szybach a na dachu płetwę.
Od początku miała problem z odbiorem stacji radiowych, w większych miastach odbiera je normalnie ale wystarczy wyjechać poza i radiostacje gubią się i prawie żadna nie odbiera a jak już odbiera to słabo i ciągle przerywa.
Wyciągnąłem radio a okazało się że mam dwie wtyczki do gniazda zaznaczonego na zdjęciu a tylko jedno gniazdo. Po przepięciu wtyczki na drugą która była wolna radio FM nadal tak samo odbiera czyli źle.
Czy jak kupię coś takiego: http://allegro.pl/separator-antenowy-na ... 67554.html# to to pomoże?
Proszę o jakieś rady.
Od niedawna jestem posiadaczem A6. Wnioskuję że mam 2 anteny w bocznych szybach a na dachu płetwę.
Od początku miała problem z odbiorem stacji radiowych, w większych miastach odbiera je normalnie ale wystarczy wyjechać poza i radiostacje gubią się i prawie żadna nie odbiera a jak już odbiera to słabo i ciągle przerywa.
Wyciągnąłem radio a okazało się że mam dwie wtyczki do gniazda zaznaczonego na zdjęciu a tylko jedno gniazdo. Po przepięciu wtyczki na drugą która była wolna radio FM nadal tak samo odbiera czyli źle.
Czy jak kupię coś takiego: http://allegro.pl/separator-antenowy-na ... 67554.html# to to pomoże?
Proszę o jakieś rady.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- repek92
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
To co zaznaczyłeś jest od GPS od radia sa te podwójne białe. Przerabiałem temat. Rnse jest oryginalne? Spróbuj malutkim drucikiem dotknąć w tym białym podwójnym gnieździe środkowe , malutkie pręciki. Jeśli zagra czysto u mnie tak było to winy szukaj w antenie dachowej u mnie tam był problem
Lektorzy, nagrania: multifonika.net
Wydaje mi się że oryginalnie nie było zamontowane w nim RNS-E tylko jakieś niższe radio może Concert.repek92 pisze:To co zaznaczyłeś jest od GPS od radia sa te podwójne białe. Przerabiałem temat. Rnse jest oryginalne?
W te dwa białe mam wsadzoną jedna wtyczkę.
Czyli co teraz mogę zrobić/sprawdzić/dokupić?
Nie wiem jakie są wtyczki przy płetwie. Trzeba by było zdejmować podsufitkę?bendzji pisze:no to ktoś wymienił na płetwę , a z tego co pamiętam to one nie mają w sobie anteny FM ( przynajmniej te oryginalne Audi np. z C6 )
zobacz co masz za wtyczki przy tej płetwie
Ogólnie za radiem znajduje się ta główna duża kostka, dwie wtyczki zielonkawe (te co kolega pisał że są od GPS) i jedna podwójna biała co wrzucałem na zdjęciu.
- repek92
- Forum Audi A6 / A7
Ja musiałem zdjąć tapicerkę bocznych słupków i tylna część podsufitki ten wąski pasek inaczej nie było opcji się dostać. W tym gnieździe podwójnym bialem na środku masz takie złote szpileczki ja po dotknięciu tego zaczęło mi grać bez problemu. Tylko jak już będziesz dotykał to każda z osobna i tylko je żebyś czegoś nie zwarł
- repek92
- Forum Audi A6 / A7
Widać jakby RNSE było fabrycznie. Ja antenę mam taką jak ci wysłałem do niej idą 3 kable navi FM i chyba tel. W niej był problem ściągnij sobie lampkę w bagażniku i zobaczysz ile kabli idzie powinny być trzy i skręcają w lewą stronę. Lub też możesz ściągnąć ta podsufitke z tapicerka bocznych słupków i okolo 20 cm od lampki powinny być kostki. Ale sprawdź dotykając te szpileczki ja jak dotykałem to grało rewelacyjnie po podpięciu anteny zero, tylko szumy