Dziwny rezonanas
Dziwny rezonanas
Nowy samochód stare problemy. Z silnika w szczególności w momencie odpuszczenia pedału gazu, przy obrotach silnika 1800-1900 min/obr. słychać chwilowy jakby głośny rezonans po czym gdy minie te obroty rezonans ustaje. Podobnie wygląda jak obroty idą w górę ale jednak mniej słychć. Zastanawiam się czy po odpuszczeniu gazu jak silnik schodzi z obrotów przy automatycznej skrzyni biegów nie jest to jakieś hamowanie silnikiem?
Czy te dźwięki są podczas jazdy? Czy na postoju podczas przegazowania też występują? Ja miałem coś podobnego w poprzednim aucie, jakby jakaś blaszka dotykała do wydechu. Okazało się, że katalizator zaczął się sypać. Na początek podjedź do warsztatu niech posłuchają na podnośniku wydech. Może coś dotyka albo się coś poluzowało.
Jak możesz, to wrzuć filmik na YT
pozdrawiam
bono
Jak możesz, to wrzuć filmik na YT
pozdrawiam
bono
Odświeżę nieco temat bo i kilometry się zwiększają. Rezonans to dźwięk, który jak pisałem wcześniej przechodzi w zakresie ok. 1800-20000 obr./min. Co ciekawe na zimnym silniku jest niesłyszalny. Tylko na ciepłym. Coś jakby na wydechu albo skrzyni. Czy nie macie podobnego rezonansu w skrzyniach automatycznych tiptronic i z silnikiem 3.2 TFSI V6?