Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ALF 2.4B 165KM] Piloty nie działają

Elektryka
ODPOWIEDZ
gelek79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ALF 2.4B 165KM] Piloty nie działają

Post autor: gelek79 » 18 gru 2017, 20:06

Problem w moim samochodzie pojawił sie po rozładowaniu aku, opisane w dziale silniki.
Po założeniu nowego akumulatora w aucie przestało działać podświetlenie w kabinie po otwarciu drzwi kierowcy i pasażera przód tył jest ok oraz otwieranie z pilotów, najpierw jeden padł a jak przyniosłem drugi to zamknął i otworzył i też odmówił posłuszeństwa
Wymieniłem baterie, zostały sprawdzone na testerze, nawet próbowałem je kodować przez jeden w stacyjce na zapłonie a drugi przy zamkniętym zamku, mróga kierunkami otworzy raz i tyle, tak samo z drugim. Zajrzałem do modułu komfortu, jest czysto, sucho, nie jak niektórzy opisują że w wodzie pływa.
W końcu dziś pojechałem do weteryniarza :), podpiął go pod vcdsa, najpierw nie mógł sie połączyć z modułem komfortu, a jak już sie połączył to stwierdził ze błędów nie ma ale nie może zakodować pilotów, zaczął coś tam manualnie wpisywać i też dupa. Pokazałem mu jak kodowałem jak opisane na forum i że raz otwierają zamknięty samochód, to stwierdził że to jest nie możliwe bo centralka nie widzi pilotów ale sam widział że otworzyły.
I teraz trochę sie pożale, nie miałem jeszcze samochodu a było ich troche żeby w którymś nie było usterki, które są wręcz nie możliwe aby powstały, i czy w tej audi też jest noe spotykany przypadek. Co do podświetlenia to stawiam na mikrowłączniki w zamkach a że dwa na raz to z moim szczęściem jest możliwe, ale co z tymi pilotami,macie jakiś pomysł, z góry dziękuję za pomoc, albo dobrego weteryniarza z lublina do ogarnięcia tej zagadki
Ostatnio zmieniony 18 gru 2017, 20:27 przez gelek79, łącznie zmieniany 1 raz.

pgroszek73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pgroszek73 » 19 gru 2017, 08:50

Spróbuj odłączyć akumulator(minus)+zostaw tak na godzinkę, gdy będziesz podłączał kluczyk w stacyjce na pozycji zapłonu(wiem wariactwo)ale u mnie zadziałało i po tym zabiegu kluczyk w zamek od kierowcy i wg procedury zakoduj.Co do mikrostyków jak działało ci oświetlenie i przestało to spróbuj popsikać tym do czyszczenia układów elektrycznych w rygiel od drzwi. Nie jestem mechanikiem ale metodą łopaty udało mi się te usterki usunąć chociaż co jakiś czas trzeba powtórzyć zabieg płukania mikrostyków.

gelek79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gelek79 » 19 gru 2017, 12:52

odpiąłem tak jak napisałeś na 2 godziny, potem kluczyk w stacyjke na włączonym zapłonie, założyłem kleme i włożyłem drugi kluczyk w zamek i na zamkniętym nacisnąłemraz przycisk otwierania na pilocie i po pięciu sekundach jescze raz przycisk otwierania, drzwi się otworzyły i tyle dalej pilot nie reaguje, może źle je koduje? a co do zamków spsikałem konektorem do elektryki i narazie brak efektów,

pgroszek73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pgroszek73 » 19 gru 2017, 17:28

Szkoda myślałem że pomogę <mysli> podswietlenie w kabinie zadziała gdy komp zobaczy że otwarłeś drzwi u mnie były zasyfione mikrostyki i tak miałem przeszło po psikaniu.Powodzenia.

samu13
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: samu13 » 19 gru 2017, 19:32

Ja mam problem ale z pilotem do webasta. Przez komputer webasto się uruchamia. Mechanik próbował zaprogramować od nowa kluczyk ale bez powodzenia. Wskazał 2 możliwości: sterownik przy webaście albo kluczyk. Być może u ciebie po wymianie akumulatora, rozkodował się kluczyk i tylko dobry magik ci z powrotem zakoduje.

pgroszek73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pgroszek73 » 19 gru 2017, 20:09

gelek79 pisze:odpiąłem tak jak napisałeś na 2 godziny, potem kluczyk w stacyjke na włączonym zapłonie, założyłem kleme i włożyłem drugi kluczyk w zamek i na zamkniętym nacisnąłemraz przycisk otwierania na pilocie i po pięciu sekundach jescze raz przycisk otwierania, drzwi się otworzyły i tyle dalej pilot nie reaguje, może źle je koduje? a co do zamków spsikałem konektorem do elektryki i narazie brak efektów,
Wkleję to co znalazłem w necie:
Jeżeli chodzi Ci o zamykanie i otwieranie z pilota-kluczyka to robisz tak:
- jeden kluczyk do stacyjki i włączasz zapłon
- drugi kluczyk do zamka drzwi (drzwi zamknięte nie zamknięte na zamek tylko zatrzaśnięte)
- wkładasz kluczyk do zamka drzwi, wciskasz i trzymasz przycisk otwierania drzwi przekręcasz kluczyk w drzwiach (tak jak byś zamykał) w tym momencie powinny mignąć kierunkowskazy)
- puszczasz przycisk wyciągasz kluczyk, i jak już wyciągniesz to od razu naciskasz jeszcze raz przycisk otwierania na kluczyku (jedno wciśnięcie programuje kanał pierwszy kluczyka)
- wyjmujesz kluczyk ze stacyjki i testujesz czy działa zaprogramowany kluczyk

Może się zdarzyć sytuacja że kluczyk który był w stacyjce też był zaprogramowany na kanał 1 i przestał działać, wtedy zamieniasz kluczyki i robisz wszystko jeszcze raz aż do ostatniego punktu z tym że w momencie wyjęcia kluczyka wciskasz 2 razy otwieranie i kluczyk jest zaprogramowany na kanał 2 i wtedy powinny działać oba kluczyki.

gelek79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gelek79 » 20 gru 2017, 06:38

Piotr z góry dziekuję za pomoc, próbowałem tak jak opisane i nic.
a teraz najlepsze, byłem u mechaniora od kluczyków i pilotów i przy mojej audi poległ.
Stwierdził, że centralka nie widzi pilotów ale tak ogólnie to w pojeździe jest wszystko ok, czyli teoretycznie wszystko sprawne, a jak mu pokazałem że manualnie koduje i jest mrugnięcie i pierwsze otwarcie to stwierdził że jest to nie możliwe a na własne oczy widział, no i oczywiście stwierdził że nie miał takiego przypadku, i nie wie co z tym zrobić :)
Ale ja wiem, idą mrozy niech ją trochę przemrozi może jej przejdzie, za jakiś czas znowu spróbuję, a jak jej nie przejdzie to dołożę sterowanie centalką i na pewno zacznie latać.

Dla wszystkich Klubowiczek i Klubowiczów życzę Zdrowych, Spokojnych, Wesołych Świąt spędzonych w gronie Rodzinnym.

adik0608
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: adik0608 » 20 gru 2017, 08:31

Ja tak miałem jak moduł komfortu był na wykończeniu. Po wymianie było git. Chociaż nie wiem czy u ciebie jest to samo. Ja miałem możliwość podmiany to sprawdziłem i nie wrzucałem niepotrzebnie pieniędzy.
U szwagra to był taki temat że przewody przed modułem zgniły.

gelek79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gelek79 » 21 gru 2017, 20:21

Słuchajcie, dziś kompletnie przegrałem walke z moją audiczką, założyłem inny moduł komfortu z tym samym numerem, dalej jest brak podświetlenia w kabinie i pilotów zaprogramować nie ma możliwości manualnie raz otwierają i tyle a przez kompa to ich nie chce zapisać, poddaje się. :(
Zakupiłem sterownik zamka centralnego z pilotami i jutro chcę to zamontować, możecie mi podać pod które kable się podpiąć otwieranie, zamykanie żeby nie ściągać boczka, wydaje mi się że trzeba się wpiąÄ w przewody idące do modułu komfortu? Chyba że nie ma takiej opcji to pod zamek kierowcy trzeba się podpiąćZ góry dziękuje za pomoc

pgroszek73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pgroszek73 » 21 gru 2017, 20:49

Zerknij na pw.

gelek79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gelek79 » 22 gru 2017, 05:41

Nie moge Ci wysłać pw daj kontakt na pwto przekręce i opowiem wszystko ok

Potrzebuje info pod który kabel w module komfortu podpiąć impuls otwierania a pod który zamykania i czy sterowanie plusem czy minusem dodatkowy sterownik

temat opanowany podpiąłem sterownik zamka centralnego z nowymi pilotami przerzuciłem stare bagnety i kości immo i ma centralny z pilota, podświetlenia dalej brak po otworzeniu drzwi kierowcy i pasażera przód.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja