[ A6 C6] Regulacja kierownicy przestala dzialac
-
- Forum Audi A6 / A7
[ A6 C6] Regulacja kierownicy przestala dzialac
Regulacja elektryczna kierownicy przestala dziala gdzie i czego szukac ?
Ostatnio zmieniony 28 sie 2017, 08:02 przez EndiA6 4f 4.2, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jacek
- Rocznik: 2000
- Moje auto: Allroad C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 155KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Po pierwsze nie ma co panikować. opisz dokładnie jakie są objawy.
po drugie zapnij vcds i napisz jakie masz błędy. po trzecie sprawdź bezpieczniki (a może to jednak na początku)
Czy twoja kiera elektryczna miała funkcję pamięci razem z fotelem kierowcy. Może tylko wykodowała się ze sterownika pamięci lub sterownika kiery, ewentualnie może wyskoczyła kostka od stacyjki. czy wykonywałeś jakiś montaż demontaż ? opisz to wszystko łatwiej będzie odpowiedzieć bo gdybać można.
po drugie zapnij vcds i napisz jakie masz błędy. po trzecie sprawdź bezpieczniki (a może to jednak na początku)
Czy twoja kiera elektryczna miała funkcję pamięci razem z fotelem kierowcy. Może tylko wykodowała się ze sterownika pamięci lub sterownika kiery, ewentualnie może wyskoczyła kostka od stacyjki. czy wykonywałeś jakiś montaż demontaż ? opisz to wszystko łatwiej będzie odpowiedzieć bo gdybać można.
-
- Forum Audi A6 / A7
kierwonica posiada funkcje pamieci razem z fotelem i działalo to normalnie lecz po pewnym czasie kierownica dziłala w mniejszym zakresie pionowym a pozniej poziomym az sie zatrzymala i nic jej ruszyc nie moze a z bledow to wywala blad oparcia siedzenia. Fotel chodzi normlanie ma sterowanie normalne i pamiec tez ustawia sie do ustalonych pozycji lecz kierownica wcale nie reaguje

jasper pisze:Po pierwsze nie ma co panikować. opisz dokładnie jakie są objawy.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Skrzynia: Manual
WITAM mam ten sam problem kierownica nie działa na początku fotel sie przesował a kierownica opuszczała teraz wszystko stoi w miejscu brak błędów ponowne kodowanie nie przyniosło rezultatu podłożyłem nowe silniczki i nic jak trzymam przycisk i krece silniczkiem to ruszy sie sekunde i staje gdzie szukać przyczyny co jest nie tak pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
trzeba przeprodzić ponowną adaptację tzn. jeśli mamy vcdsa to wchodzimy grupę 9 tzn. bordnetz wybieramy nastawy bazowe podgrupa 4 wybieramy pozycję dla nastawów kierownicy i go kiera się przesunie zarówno w górę jak i do tyłu. po tym powinna działać.
oprócz tego co nie mam to mam wszystko i
tu już nie ma nic do roboty
----------------------------------------------
CCCO 2015
kolejne nieuki nauczam jazdy po naszemu

CCCO 2015

-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
W MMI po kolei:
CAR>SYSTEME>SITZEINSTELLUNG>FAHRESITZ>FUNKSCHLUSSEL>AUS
po ustawieniu pamięci w kluczyku ustawiasz na drzwiach przycisk pamięci ON/OFF na włączony ustawiasz fotel kierownicę i lusterka i wciskasz przycisk SET trzymasz go chilę i wciskasz 1 lub 2 nie puszczając przycisku SET na jakąś sekunde. Poprawne zapamiętanie nastąpi po mrugnięciu przycisku SET i sygnale akustycznym tzw. PIK
Teraz masz wywołanie ustawień z panelu na drzwiach bądź po otwarciu pilotem. pamiętaj nic się nie zmieni jak korzystasz z jednego pilota.
Ustaw pod drugi pilot inaczej lustra fotel i kiere i będzie git w zależności od kluczyka przy otwarciu powinny pojeździć fotele lusterka i kiera.
aha kiera ma taki malutki przycisk okrągły który służy do pomocy przy wsiadaniu/wysiadaniu z auta. jak wciśnięty system pomocy działa jak wyciśnięty system pomocy nie działa.
Przetestuj wszystko i napisz czy działa.
W razie problemów instrukcja obsługi samochodu od strony 76.
CAR>SYSTEME>SITZEINSTELLUNG>FAHRESITZ>FUNKSCHLUSSEL>AUS
po ustawieniu pamięci w kluczyku ustawiasz na drzwiach przycisk pamięci ON/OFF na włączony ustawiasz fotel kierownicę i lusterka i wciskasz przycisk SET trzymasz go chilę i wciskasz 1 lub 2 nie puszczając przycisku SET na jakąś sekunde. Poprawne zapamiętanie nastąpi po mrugnięciu przycisku SET i sygnale akustycznym tzw. PIK

Teraz masz wywołanie ustawień z panelu na drzwiach bądź po otwarciu pilotem. pamiętaj nic się nie zmieni jak korzystasz z jednego pilota.
Ustaw pod drugi pilot inaczej lustra fotel i kiere i będzie git w zależności od kluczyka przy otwarciu powinny pojeździć fotele lusterka i kiera.
aha kiera ma taki malutki przycisk okrągły który służy do pomocy przy wsiadaniu/wysiadaniu z auta. jak wciśnięty system pomocy działa jak wyciśnięty system pomocy nie działa.
Przetestuj wszystko i napisz czy działa.
W razie problemów instrukcja obsługi samochodu od strony 76.
oprócz tego co nie mam to mam wszystko i
CCCO 2015

CCCO 2015

-
- Forum Audi A6 / A7
witam wszystkich z kierownica w porządku opuszcza się podnosi ale coś jest nie tak z fotelem nie odjeżdza po wyciągnięciu kluczyka gdzie szukać przyczyny są jakieś nastawy brak błędów
może coś z kodowaniem dzięki pozdro
[ Dodano: 2013-12-10, 16:41 ]
witam panowie ma ktos pomysly zeby fotel ruszył sie po włożeniu kluczyka i odjechał do tyłu po jego wyciagnięciu ze stacyjki pozdrawiam

[ Dodano: 2013-12-10, 16:41 ]
witam panowie ma ktos pomysly zeby fotel ruszył sie po włożeniu kluczyka i odjechał do tyłu po jego wyciagnięciu ze stacyjki pozdrawiam
Temat stary ale odświeżę go lekko bo właśnie miałem problem z kierownicą a Google kieruje tutaj wszelkie zapytania o ustawienia kierownicy.
Mój problem polegał na tym że prawie w ogóle nie mogłem regulować kierownicy w pionie.
Poniżej zamieszczam filmik jak w VAG CAN PRO zrobić nastawienia podstawowe, chwilę się nad tym głowiłem. Może komuś się przyda.
http://www.youtube.com/watch?v=xV3lDrDVVFI
Mój problem polegał na tym że prawie w ogóle nie mogłem regulować kierownicy w pionie.
Poniżej zamieszczam filmik jak w VAG CAN PRO zrobić nastawienia podstawowe, chwilę się nad tym głowiłem. Może komuś się przyda.
http://www.youtube.com/watch?v=xV3lDrDVVFI
- stefank
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Stefan
- Rocznik: 2018
- Moje auto: A6 C8
- Silnik: 3.0 TDI 326KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Podepnę się.
Przestała mi działać regulacja kolumny.
Nie wyświetla żadnych błędów. Podłączałem silniki "na krótko" i działają. Próbowałem przeprowadzić adaptację i góra-dół działa a zatrzymuje się na posuwie osiowym w związku z czym adaptacja nie przebiega do końca i regulacja nie działa. Przejrzałem i sprawdziłem miernikiem kabelki - wszystko ok.
Jakieś sugestie? Ktoś miał podobny przypadek? Na myśl przychodzi mi tylko uszkodzony/rozłączony czujnik indukcyjny - czy to możliwe?
[ Dodano: 2017-08-29, 14:53 ]
Podłączyłem inną kolumnę pod swoją instalację i wszystko działa, adaptacja pomyślna...
Problem zatem w kolumnie...
Prośba - mógłby ktoś wrzucić jakieś zdjęcia jak ułożona jest instalacja na kolumnie pod obudową? - ta, która idzie do sterownika kierownicy.
Przestała mi działać regulacja kolumny.
Nie wyświetla żadnych błędów. Podłączałem silniki "na krótko" i działają. Próbowałem przeprowadzić adaptację i góra-dół działa a zatrzymuje się na posuwie osiowym w związku z czym adaptacja nie przebiega do końca i regulacja nie działa. Przejrzałem i sprawdziłem miernikiem kabelki - wszystko ok.
Jakieś sugestie? Ktoś miał podobny przypadek? Na myśl przychodzi mi tylko uszkodzony/rozłączony czujnik indukcyjny - czy to możliwe?
[ Dodano: 2017-08-29, 14:53 ]
Podłączyłem inną kolumnę pod swoją instalację i wszystko działa, adaptacja pomyślna...
Problem zatem w kolumnie...
Prośba - mógłby ktoś wrzucić jakieś zdjęcia jak ułożona jest instalacja na kolumnie pod obudową? - ta, która idzie do sterownika kierownicy.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2007
- Silnik: 2.0TDI 140KM