[ASN 3.0 220 KM] +LPG remont silnika
-
- Forum Audi A6 / A7
[ASN 3.0 220 KM] +LPG remont silnika
Autko posiadam od niedawna, najwidoczniej nie był to dobry zakup. W każdym razie niedawno zacząłem słyszeć stukot z prawej strony silnika. Dałem auto do mechanika w holandii bo tu przebywam aktualnie no i po zdjęciu prawej części pokrywy, wałek dojechany i popychacze też do wymiany ( foto). Te silniki mają tendencję do kończenia się wałków w taki agresywny sposób? Rozważam puszczenie lawety do PL do jakiegoś dobrego warsztatu by zajął się sprawą, tutaj koszta nie będą małe. Warto byłoby zajrzeć do głowic (może słabe smarowanie?) i sprawdzić drugą stronę silnika, jeżeli druga też jest dojechana, wtedy może zrobić swapa lub używane kompletne głowice podmienić, splanować itd. Jestem raczej laikiem w temacie więc nie bardzo wiem jakie kroki podjąć by koszta mnie nie przerosły, a żeby autko dostało drugą szansę. Jak uważacie, jak ugryźć temat?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzyszyof
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: +LPG remont silnika
Witam. Taka awaria to nie wina silnika tylko jakości oleju. Prawdopodobnie nie spełniał założonej normy. Kup używane wałki bez kół zmiennych faz rozrządu bo są drogie, przepłucz silnik i nawet bez demontażu głowic zakładając że łożyskowanie wałków jest ok myślę że możesz jeździć. Pozdrawiam.
Fan AUDI!!!!