Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

DRL - ledy

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dahsheg
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Dahsheg
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

DRL - ledy

Post autor: Dahsheg » 25 lis 2017, 21:02

Witam.

Wpadła mi w ręce listwa LED z przedniego reflektora (6 diod), która jest "zepsuta". Widać że ktoś już coś grzebał przy niej i szybki pomiar pokazał, że jedna dioda jest spalona, a jeszcze inna odwrotnie wlutowana :) Widać że te dwie wadliwe są inne (białe, płaskie), a 4 wyglądają na ori, czarne z kopułą, która najpewniej wchodzi w odbłyśniki.
Teraz pytanie za 100 punktów: Czy ktoś zna producenta i numer tych diod (czarne)? Od biedy zadowolę się temperaturą barwy jaka jest w ori, coś innego się dobierze :)

Listwę "kupiłem" (za przysłowiową flaszkę) żeby się pobawić, zobaczyć jak to dokałdnie działa i ewentualnie spróbować zrobić listwę z dynamicznymi kierunkami na podstawie tej. Fajnie byłoby ją doprowadzić do stanu dziąłającego żeby móc zrobić jakiś reverse-engineering :)

Obrazek Obrazek

EDIT: Znalazłem numery tych czarnych diod - Seoul Semiconductor W42180. Niestety patrząc po zdjęciach w internecie, to te białe są OEM. Tutaj sprawa ma się gorzej, bo tak wyglądających diod jest mnóstwo. Trzeba będzie posukać jakichkolwiek pasujących z temperaturą 6000K. Mam nadzieję, że jasność tych czarnych (110lm @350mA) jest bliski do oryginalnych.

Screw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Dawid
Rocznik: 2007
Silnik: 2.8 AQD 193KM
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Screw » 27 lis 2017, 05:07

Szczerze mowiac czytalem gdzies ostatnio temat dokladnie co i jak sie je i skad ludzie te ledy na wymiane biora. jest to na forum i o ile plytka nie jest popierdzielona to powinienes byc w stanie to uratowac jakos.
Jest tez opcja zalozenia tego do lampy tak by one nie parowaly i dzialalo wszystko jak w oryginale.
Mody:
HBA
Lane assist
Klapa z pilota
Kodowania zegarow
VZE w trakcie
I cos bym pewnie jeszcze znalazl:)

Awatar użytkownika
Dahsheg
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Dahsheg
Rocznik: 2004
Silnik: 2.7TDI 163KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Dahsheg » 07 gru 2017, 10:47

Screw pisze:Szczerze mowiac czytalem gdzies ostatnio temat dokladnie co i jak sie je i skad ludzie te ledy na wymiane biora. jest to na forum i o ile plytka nie jest popierdzielona to powinienes byc w stanie to uratowac jakos.
Jest tez opcja zalozenia tego do lampy tak by one nie parowaly i dzialalo wszystko jak w oryginale.
Po dalszej inspekcji okazuje się, że to te czarne, "nowe" były odwrotnie wlutowane. Odwróciłem je, przepaloną diodę na razie "po chamsku" zwarłem i działa. Teraz kwestia wymienienia diod na prawidłowe. Widać że te czarne mają nieco niższą temperaturę barwową. Szukałem na forum, ale przyznam szczerze że fraza "LED DRL" zwraca taki ogrom wyników, że nie przejrzałem wszystkich. Poszukam głębiej, może znajdę jakie to diody.
Teraz nie wiem czy napraić i sprzedać czy jednak zostawić sobie do zabawy :D

[ Dodano: 2017-12-07, 10:47 ]
Szukam szukam i nie umiem znaleźć jakie to diody.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja