Witajcie
Mam poważny problem z drzwiami po stronie kierowcy. Zdarzało się już wcześniej gdy były mrozy że coś w środku przymarzało i był problem z otwarciem, jednak dość szybko ustępował po nagrzaniu wnętrza. Tym razem chociaż temp była w okolicach zera coś zablokowało się na amen. Nawet postawienie auta w ciepłym garażu nie pomogło.
Przy próbie otwarcia zamka z pilota cypelek podskakuje dwa razy, słychać elektromagnes. Ze środka próba otwarcia klamką nic nie daje, mało tego, centralny zamyka wszystkie drzwi. Po wielu próbach rozruszania, oszalał całkiem moduł komfortu - nie gasi lampki - tak jakby drzwi były cały czas otwarte.
Znacie może jakieś najmniej szkodliwe metody otwarcia tych drzwi, demontażu tapicerki.
Na aledrogo znalazłem nowe zamki od 83zł i jakiś DME za 119. Warto je kupować?
[A6 C5] Nie można otworzyć lewych przednich drzwi
- jankes1878
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Ponoć problem występuje w jakichś silniczkach wewnątrz zamka i zalecana jest wymiana. Miewam podobnie, chyba dwa razy w ten sposób zablokowały mi się drzwi pasażera i też czytałem przerażony, że jedyna brutalna metoda to jakieś chlastanie tapicerki i skobla zamka, ale też polecali do znudzenia otwierać i zamykać auto, ale nie poskutkowało. Po kilku dniach, sam, bez ostrzeżenia zaczął się otwierać normalnie i wtedy zapobiegawczo odkręciłem małe śrubki mocujące tapicerkę na brzegach drzwi i tak zostało. Później, za jakiś czas znów auto odmówiło wpuszczania pasażera, po czym też to ustąpiło samoczynnie i do dziś po paru miesiącach się nic nie dzieje, więc sprawy nie ruszałem i tak, jak kogoś wożę, to najczęściej dziecko z tyłu w foteliku i kobietę obok dziecka.
Ludzie zalecają podmiankę zamka na ori używkę z młodszego rocznika.
Ludzie zalecają podmiankę zamka na ori używkę z młodszego rocznika.
Było A6 C5 Avant 1,8T AEB LPG. Przez 7 lat trochę w nim pogrzebałem.
- mati1987
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbyszek
- Rocznik: 1995
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.9D 1Y 68KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Miałem też takie cyrki u siebie w zimie ale i w lecie mi się raz zdarzyło, pomogło kilkukrotne zamykanie i otwieranie z pilota. Porozbierałem zamki, wyszysciłem i nasmarowałem co sie dało, jeśli problem powróci to wymienie na nowe ale te droższe. Używki mają przeważnie już problem z mikrostykiem. A tak z ciekawości to orientuje sie ktoś ile nowe w ASO ?