[ TIP+Q] Niedziałająca manualna zmiana biegow
[ TIP+Q] Niedziałająca manualna zmiana biegow
Szanowni.
Mam problem z ta manualna zmiana biegów.
Otóż auto nie reaguje w ogóle na przełożenie wajchy w bok. Nic się nie dzieje.
Rozebrałem ten wybierak. Wszystko tam wygląda ok. Ten magnes jest ładny i błyszczący.
Jak sprawdzić co jest nie tak?
Bardzo proszę o szybką pomoc bo auto potrzebne a chciałem to zrobić w chwili wolnego.
Mam problem z ta manualna zmiana biegów.
Otóż auto nie reaguje w ogóle na przełożenie wajchy w bok. Nic się nie dzieje.
Rozebrałem ten wybierak. Wszystko tam wygląda ok. Ten magnes jest ładny i błyszczący.
Jak sprawdzić co jest nie tak?
Bardzo proszę o szybką pomoc bo auto potrzebne a chciałem to zrobić w chwili wolnego.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
rozbierałem to kilka lat temu,pamięć już nie ta
taśma jest po lewej stronie,może gdzieś zagięta ?ogólnie pokazuje ci biegi jak wrzucisz na tipa?dużo ludzi ma problem ze wrzuca na tipa a on jedzie jak na D,żadnej reakcji na + i -
sam wybierak może nie kontaktować,nie przekazuje sygnału że zmienił położenie na bok
[ Dodano: 2017-11-16, 18:08 ]

[ Dodano: 2017-11-16, 18:08 ]
-
- Forum Audi A6 / A7
http://www.passatworld.com/forums/b5-in ... epair.html
[ Dodano: 2017-11-16, 18:19 ]
nic nie kupuj póki nie sprawdzisz wszystkiego
a vaga podłaczaleś w ogóle?są błędy skrzyni?
[ Dodano: 2017-11-16, 18:19 ]
nic nie kupuj póki nie sprawdzisz wszystkiego

-
- Forum Audi A6 / A7
gdyby pływał to zaświeciłby błędami
troszkę od d.y strony,ale brak podstawowych informacji
kiedy sie zepsuło,wcześniej działało czy został z tym zakupiony?mniemam że żadnej blokady skrzyni biegów nie było?wiem że jeszcze mały plastyczek tam sie czasami uwala,ale teraz nie moge zlokalizowac gdzie te foty od tego mam
jeśłi ktoś w przeszłosći to rozbierał to mógł to uszkodzić gdy brał na chama

- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
wchodzisz vagiem w sterownik skrzyni , w bloku pomiarowym 011 masz sygnały w wybieraka jeżeli tam nie będzie widać reakcji na zmianę na tryb ręczny i przesuwanie + i - to znaczy że sygnał nie dociera
jak chcesz działać systematycznie to sprawdziłbym przejście z wtyczki 10 pin wybieraka do sterownika skrzyni -
pin 3 wybieraka łączy się z pinem 13 sterownika ( sygnał wrzucenia w tryb ręczny )
pin 4 z pinem 46 ( bieg + )
pin 5 z pinm 47 (bieg - )
pin 6 to masa
pin 8 podświetlenie przycisków
pin 2 i pin 7 to lampka wcisniętego hamulca
Jeżeli wszystko będzie ok to skoro magnesiki na miejscu , to podmieniłbym płytkę z elektroniką
jak chcesz działać systematycznie to sprawdziłbym przejście z wtyczki 10 pin wybieraka do sterownika skrzyni -
pin 3 wybieraka łączy się z pinem 13 sterownika ( sygnał wrzucenia w tryb ręczny )
pin 4 z pinem 46 ( bieg + )
pin 5 z pinm 47 (bieg - )
pin 6 to masa
pin 8 podświetlenie przycisków
pin 2 i pin 7 to lampka wcisniętego hamulca
Jeżeli wszystko będzie ok to skoro magnesiki na miejscu , to podmieniłbym płytkę z elektroniką
Dzięki wielkie. Już wszystko wiem.
[ Dodano: 2017-12-14, 11:29 ]
Dla potomności.
Tip naprawiony.
Wyobraźcie sobie że cała ta harmonijka plastikowa zasłaniająca wnętrzności przy dźwigni ma wpływ na dzialanie.
Okazało się że puknięcie palcem w ta plastikowa osłonkę skutkuje włączeniem tipa.
Wcisnąłem sieć mocniej... Co prawda osłonka się trochę złamała ale zmiana biegów działa.
Przy chwili wolnego wymienię ja na drugą. Żeby nie była połamaną.
[ Dodano: 2017-12-14, 11:29 ]
Dla potomności.
Tip naprawiony.
Wyobraźcie sobie że cała ta harmonijka plastikowa zasłaniająca wnętrzności przy dźwigni ma wpływ na dzialanie.
Okazało się że puknięcie palcem w ta plastikowa osłonkę skutkuje włączeniem tipa.
Wcisnąłem sieć mocniej... Co prawda osłonka się trochę złamała ale zmiana biegów działa.
Przy chwili wolnego wymienię ja na drugą. Żeby nie była połamaną.