Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Fabryczny zestaw a Nokia CK7W

Elektryka
ODPOWIEDZ
jmm

[A6 C5] Fabryczny zestaw a Nokia CK7W

Post autor: jmm » 04 sie 2012, 23:18

Witam,

W moim A6 był kiedyś fabryczny telefon Nokia Audi, ale zostało to coś wymontowane z podłokietnika (mam w garażu) i zastąpione zestawem Nokia CK-7W.

I teraz w czym problem... Wszystko niby pięknie, ale mikrofon Nokii zamontowany na panelu szyberka mnie w^&@#@$@a :)
Jak rozmawiam z żoną, to słyszę ją tak jakby siedziała w drugim pokoju i trzeba krzyczeć, żeby osoba po drugiej stronie słuchawki zrozumiała kierowcę :)

Natomiast po fabrycznym zestawie zostały przecież mikrofony w panelu szyberka, w związku z czym mam pytanie, czy można je bez problemu połączyć z zestawem nokii, w sensie przeciąć kabelki i dołączyć do zestawu, czy grubsza sprawa i raczej to nie zadziała? :)

Awatar użytkownika
mwx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: mwx » 16 paź 2012, 02:11

Ja przylutowałem kabelki od CK-7W do fabrycznego mikrofonu. Działa elegancko i nic nie zdradza obecności niefabrycznego sprzętu.

W tym fabrycznym jest jakiś układ tłumienia, czy coś takiego - musisz to ominąć i podpiąć się bezpośrednio pod mikrofon (ta pastylka).
Masę możesz przylutować do miedzianej obudowy/ekranu mikrofonu, natomiast drugi przewód bezpośrednio przy pastylce.

U mnie działa idealnie. Nie jest tak luksusowo jak w wypadku fabrycznego zestawu (który dopasowuje poziom tłumienia szumów w zależności od prędkości), ale nawet na autostradce ludzie nie orientują się czy mam telefon przy uchu, czy gadam w aucie.

Ja mam nieco dodatkowego wygłuszenia nad głową pod podsufitką (masa bitumiczna+filc), to pewno też coś tam zmienia.

Na koniec dorobiłem jeszcze customowy przycisk na desce, żeby wszystko było PRO a6-c5-moj-czarny-avant-vt28108,15.htm#450788 , ale ja tam jestem salony purysta <rotfl>

jmm

Post autor: jmm » 22 paź 2012, 21:38

Ooo dzięki za odpowiedź, w takim razie się temu przyjrzę. A powiedz mi jak masz rozwiązany głośnik? Korzystasz z tego Nokii czy może też wykorzystałeś fabryczny?

U mnie ostatnio coś się całkiem pochrzaniło, bo rozmówcy słyszą siebie w słuchawce, nie wiesz czym to może być spowodowane?

Awatar użytkownika
mwx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: mwx » 23 paź 2012, 00:28

Wyjście audio mam podłączone pod TEL+ i TEL- w RNS-D. Na pewno tez masz te wejscia. Glos idzie na wszystkie glosniki ale mozna ustawiac barwe, balans i fader, wiec jak chcesz moze byc tylko w drzwiach kierowcy.
Ten glosnik NOKIA to straszny syf.

Najpierw pobaw sie z mikrofonem i podlaczeniem audio pod radio. Potem pokombinuj z ustawieniami glosnosci pokretlem od CK-7W i tym od radia. U mnie udalo sie ustawic tak, ze nie ma zadnego poglosu.

Jak nic nie pomoze sprobuj ustawic balans glosu na prawą stronę (dalej od mikrofonu), albo pogrzebac w ustawieniach telefonu.

rieger
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rieger » 05 lis 2017, 20:23

Czy ktoś orientuje się którędy poprowadzone są kable od fabrycznego mikrofonu z podsufitki? Ściągnąłem panel oświetlenia i widzę tyle, że jeden jest w przeźroczystej izolacji a drugi w zielonej ale później nie jestem w stanie wypatrzeć czy idą w lewo czy w prawo z racji sterowania do solarnego dachu jest mnóstwo innych kabli. Założyłem zmieniarkę usb z bluetooth i chciałem zapiąć się do fabrycznego mikrofonu (ten w zestawie jest kiepskiej jakości). Jak nie to zostaje demontaż prawego słupka i pociągnięcie nowego kabla.

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 05 lis 2017, 22:47

powienien byc na słupku lewym koło nóg kierowcy , w szarej wtyce 17 pinowej w dolnym rzędzie ( pin 11 i 12 )

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja