Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Olej do skrzyni automatycznej czy dobry ?

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
machomen11

Olej do skrzyni automatycznej czy dobry ?

Post autor: machomen11 » 02 lis 2017, 16:46

Witam serdecznie mam pytanie posiadam audi c6 2004 rok skrznia automatyczna silnik 3.0 quattro 225 km kupiłem olej do skrzyni biegów ponieważ szykuję się wymiana lecz chcę sie dowiedzieć czy to jest ten sam olej jeden jest w bańce 5 l drugi w 1l w sumie kupiłem 8 l
lecz oznaczenia teraz patrze są troszke inne lecz sprzedawca zapwenia że to jest to samo co powiecie na to ? załączam w załączniku zdjecia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 02 lis 2017, 16:55

Są to różne oleje, ponieważ jeden jest do tiptronika, a drugi do DSG. Po drugie, gdy zalejesz Febi do tiptronika, to szykuj kasę na kolejną wymianę lub remont <uoee> . Do tiptronika leje się tylko i wyłącznie olej producenta skrzyni, czyli ZF Lifeguard Fluid 6. Jedynie w C6 po lifcie można zalać ZF Lifeguard Fluid 8, ale pod warunkiem posiadania najnowszego softu w skrzyni. Do wymiany statycznej potrzeba ok. 6 litrów oleju, filtr, uszczelkę miski oraz podkładkę pod korek. Po trzecie, jeśli masz przebieg większy niż 250 tysięcy km i olej nie był nigdy wymieniany, a skrzynia chodzi płynnie, to nie zmieniaj oleju, ponieważ możesz przyspieszyć jej remont. Poczekaj aż sama padnie.

machomen11

Post autor: machomen11 » 02 lis 2017, 17:11

Wielkie dzięki mat1324 za odpowiedz właśnie cos czułem ze jest nie tak z tym olejem jutro pojadę wymienić na ZF Lifeguard Fluid 6 i wezmę 7 litrów bo z układu jeszcze coś tam wyleci.. no właśnie mam przebieg ponad 250 280 jakos i słychać jakby sprzęgło zaczynało wyć ale biegi zmienia czasami ma dalikatny poślizg przy zmianie i liczyłem na to że po wymianie oleju będzie poprawa? mam jeszcze jedno pytanko czy jak wleje za dużo oleju to nic nie będzie się działo ?

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 02 lis 2017, 17:21

Przy zwykłej wymianie nie spuścisz więcej niż 6 litrów, ponieważ reszta siedzi w konwerterze i mechatronice. W skrzyni musi być odpowiednia ilość oleju, którą sprawdza się przez wyciek z otworu wlewowego z racji wzrostu temperatury oleju. Nadmiar oleju prowadzi do wzrostu ciśnienia w skrzyni.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja