[ BMK 3.0 224 KM] wyciek oleju ze szpilki kolektora wydechow
[ BMK 3.0 224 KM] wyciek oleju ze szpilki kolektora wydechow
Witam serdecznie, moim problemem jest wyciek ze szpilki kolektora wydechowego, wyczyscilem to miejsce i po paru kilometrach zrobionych widać że wycieka dokładnie ze szpilki, czy jest to spowodowane wyciekiem z głowicy przez co wywala na kolektor?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Na rysunku zaznaczyłem kompletne uszczelnienie, które należy wymienić. W przypadku montowania nowych wtrysków trzeba też zmienić kładkę mocującą oraz pokrywkę. Jeśli wymieniamy tylko uszczelnienia, to dana kładka oraz sam wtrysk musi wrócić na to samo miejsce. Przy uszkodzonej miedzianej podkładce występuje przedmuch i ciśnienie ucieka właśnie tym otworem.
![Obrazek]()
- Takitam94
- Forum Audi A6 / A7
- Rocznik: 2006
- Moje auto: Allroad C6
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
Bylem w tym warsztacie, cala historie mieli w komputerze, wtryski byly nowe, po 1100 za sztuke wiec jakies firmowe, no ale zmienie te podkladki i sie okaze
[ Dodano: 2017-10-30, 18:08 ]
Znalazłem problem, na zadnym wtryaku nie bylo gumowego oringa :D teraz pytanie, jak odpalic po wymianie wtryskow bo samo krecenie nie pomaga

[ Dodano: 2017-10-30, 18:08 ]
Znalazłem problem, na zadnym wtryaku nie bylo gumowego oringa :D teraz pytanie, jak odpalic po wymianie wtryskow bo samo krecenie nie pomaga

- Takitam94
- Forum Audi A6 / A7
Czy to dobra instrukcja na odpowietrzenie ?;-)
"
Wymagania:
*Zapłon włączony, wyłączony silnik.
*Napięcie akumulatora przynajmniej 11.5 V
*Zbiornik paliwa ma wystarczającego poziomu paliwa
Wybierz:
01 - Silnik
Ustawienia podstawowe - 04
Ustaw Grupie "035"
Idź!
[ON / OFF / Dalej
Elektryczna pompa paliwa powinny działać przez ok.30 sekund.
-Jeżeli pojazd miał prostą naprawę taką jak wymiana filtr paliwa, jednorazowa taka procedura powinna być wystarczającą dla czasu wypełnienia filtra paliwa.
-Jeżeli silnik miał remontom, taki jak naprawa wtryskiwacza / lub naprawa w systemie paliwa ten proces należy powtarzać nie mniej niż 3 razy.
Kliknij przycisk [ON / OFF / Dalej], aby ponownie zainicjować proces w razie potrzeby.
"
"
Wymagania:
*Zapłon włączony, wyłączony silnik.
*Napięcie akumulatora przynajmniej 11.5 V
*Zbiornik paliwa ma wystarczającego poziomu paliwa
Wybierz:
01 - Silnik
Ustawienia podstawowe - 04
Ustaw Grupie "035"
Idź!
[ON / OFF / Dalej
Elektryczna pompa paliwa powinny działać przez ok.30 sekund.
-Jeżeli pojazd miał prostą naprawę taką jak wymiana filtr paliwa, jednorazowa taka procedura powinna być wystarczającą dla czasu wypełnienia filtra paliwa.
-Jeżeli silnik miał remontom, taki jak naprawa wtryskiwacza / lub naprawa w systemie paliwa ten proces należy powtarzać nie mniej niż 3 razy.
Kliknij przycisk [ON / OFF / Dalej], aby ponownie zainicjować proces w razie potrzeby.
"

- Takitam94
- Forum Audi A6 / A7
Juz do tego doszedłem, i po kilku takich testach powinienem popuscic nakretki wtryskow zeby wypuscic powietrze czy poprostu odpalac ?;-) bo jak narazie nie odpala :D padl akumulator wiec jutro bede sie bawil
EDIT:
Udało się odpalić na plaka bez problemu, co do wycieku, pojezdze trochę i dam znać. Wielkie dzięki wszystkim za pomoc
EDIT:
Udało się odpalić na plaka bez problemu, co do wycieku, pojezdze trochę i dam znać. Wielkie dzięki wszystkim za pomoc

Ostatnio zmieniony 31 paź 2017, 17:37 przez Takitam94, łącznie zmieniany 1 raz.