Witam. Posiadam Avanta z 1999roku, problem polega na tym że chciałem zamontować oryginalny radioodbiornik, ze względu na estetyke.
Nie ma to dla mnie większego znaczenia czy to będzie Concert 1 czy Concert 2, bo i tak zakupie emulator zmieniarki.
Teraz problemy:
1, Czy na liczniku z "małym fisem" będą wyswietlane dane RDS. Podpowiem że posiadam oryginalne złącze C i jest włożony przewód w złącze DATA idący do wnetrza samochodu.
2, Instalacja głośnikowa <pierwszy raz widze to w audi> jest na 4 głośniki, czyli w złączu Iso jest 8 przewodów, może ktoś spotkał sie już z taką dziwną instalacją. Akurat to jest do przeskoczenia, bo na tylne głośniki mogę zamontować mały wzmacniacz.
3, Sygnał radiowy jest kiepski. Czy po drodze od radioodbiornika do aktywnej anteny ze wzmacniaczem są jakięś dodatkowe urządzenia...
Bardzo proszę o jakieś sugestie. Może na początek jakie radio zakupić, Concert 1 czy Concert 2.
Pozdrawiam
Problem z instalacją audio
Czyli ze wzmacniaczem głośnikowym poradzę sobie bez problemu.
Cyt: Na małym fisie nie wyświetle RDS,
Ok. Pytanie po co mi w instalacji przewody ze złączami wtyczki C2. W oznaczeniu concerta to: CLK EXTERNAL DISPLAY OUT oraz DATA EXTERNAL DISPLAY OUT. A może to tylko do diagnostyki... Jeszcze dodam że licznik ma elektroniczny zegar.
Jeszcze mam pytanie dotyczące sygnału FM
Wiem że antena dachowa ma wzmacniacz... i w niefabrycznym radiu trzeba separator zasilający, fabryczne dają napięcie z głowicy radioodbiornika. Czy po drodze są jeszcze jakieś urządzenia wzmacniające, czy rozdzielające, czy może zaczne od sprawdzenia samego przewodu antenowego omomierzem czy nie ma przerwy czy zwarcia po odłączeniu od radioodbiornika i anteny
Jeszcze mam pytanie, co by było gdybym podłaczył dwa głośniki pod jeden kanał końcówki mocy. Tak zeby nie dorabiać wzmacniacza. Dadam że radia słucham w granicach rozsądku, mało kiedy ustawiam potencjometr powyżej połowy.
Cyt: Na małym fisie nie wyświetle RDS,
Ok. Pytanie po co mi w instalacji przewody ze złączami wtyczki C2. W oznaczeniu concerta to: CLK EXTERNAL DISPLAY OUT oraz DATA EXTERNAL DISPLAY OUT. A może to tylko do diagnostyki... Jeszcze dodam że licznik ma elektroniczny zegar.
Jeszcze mam pytanie dotyczące sygnału FM
Wiem że antena dachowa ma wzmacniacz... i w niefabrycznym radiu trzeba separator zasilający, fabryczne dają napięcie z głowicy radioodbiornika. Czy po drodze są jeszcze jakieś urządzenia wzmacniające, czy rozdzielające, czy może zaczne od sprawdzenia samego przewodu antenowego omomierzem czy nie ma przerwy czy zwarcia po odłączeniu od radioodbiornika i anteny
Jeszcze mam pytanie, co by było gdybym podłaczył dwa głośniki pod jeden kanał końcówki mocy. Tak zeby nie dorabiać wzmacniacza. Dadam że radia słucham w granicach rozsądku, mało kiedy ustawiam potencjometr powyżej połowy.
Problem z instalacją antenową
Witam.
A więc... Zakupiłem radio Concert 1 w bardzo dobrym stanie. Problem polega na tym że słabo odbiera stacje radiowe. Zakupiona została nowa antena do dachu ze wzmacniaczem. I teraz moje spostrzeżenia.
1. Radio podaje 12V <pomiar wykonałem na wejściu radia oraz na złączu przy antenie, jest ok>
2. Antena przykręcona do dachu kluczem, wczesniej zdrapałem lakier od wewnątrz papierem ściernym tak że styk nakrętki jest z <żywym metalem>
3. Radio lepiej odbiera na tzw kawałku druta
4. Rozebrałem wtyczkę antenową przy radiu i w momencie jak odepne masę od wtyczki to lepiej gra, po podłączeniu masy prawie wcale.
5. Obudowa radia jest podłączona do masy <styk na śrubę M4>
6. Próbowałem podłączać dodatkową masę z karoserii na mocowanie anteny <śruba na klucz 22> oraz na masę przewodu antenowego przy samej antenie i nic nie pomaga.
Na koniec wymontowałem antenę i podłączyłem na 30 cm przewodzie do radia i wszystko pięknie śmiga. Wrzuciłem i upchałem to za radio i gra całkiem nieźle.
Jutro jeszcze sprawdzę kabel antenowy, osobno ekran i gorący.
Proszę o jakieś podpowiedzi i sugestie.
Dodam jeszcze że przeszło mi przez myśl czy kabel antenowy moze ma po drodze jakąś złączke czy dodatkowe urządzenie i może coś nie styka.
[ Dodano: 2017-10-26, 11:30 ]
Dzisiaj sprawdziłem kabel antenowy, osobno ekran i gorący, zwarcia tez nie ma, wszystko jest ok.
Nie rozumiem teraz jednego, w momencie jak odkręce antene od dachu i stopka nie ma połączenia z masą to gra idealnie. Ktoś mi może wyjaśnić o co tu chodzi...
A więc... Zakupiłem radio Concert 1 w bardzo dobrym stanie. Problem polega na tym że słabo odbiera stacje radiowe. Zakupiona została nowa antena do dachu ze wzmacniaczem. I teraz moje spostrzeżenia.
1. Radio podaje 12V <pomiar wykonałem na wejściu radia oraz na złączu przy antenie, jest ok>
2. Antena przykręcona do dachu kluczem, wczesniej zdrapałem lakier od wewnątrz papierem ściernym tak że styk nakrętki jest z <żywym metalem>
3. Radio lepiej odbiera na tzw kawałku druta
4. Rozebrałem wtyczkę antenową przy radiu i w momencie jak odepne masę od wtyczki to lepiej gra, po podłączeniu masy prawie wcale.
5. Obudowa radia jest podłączona do masy <styk na śrubę M4>
6. Próbowałem podłączać dodatkową masę z karoserii na mocowanie anteny <śruba na klucz 22> oraz na masę przewodu antenowego przy samej antenie i nic nie pomaga.
Na koniec wymontowałem antenę i podłączyłem na 30 cm przewodzie do radia i wszystko pięknie śmiga. Wrzuciłem i upchałem to za radio i gra całkiem nieźle.
Jutro jeszcze sprawdzę kabel antenowy, osobno ekran i gorący.
Proszę o jakieś podpowiedzi i sugestie.
Dodam jeszcze że przeszło mi przez myśl czy kabel antenowy moze ma po drodze jakąś złączke czy dodatkowe urządzenie i może coś nie styka.
[ Dodano: 2017-10-26, 11:30 ]
Dzisiaj sprawdziłem kabel antenowy, osobno ekran i gorący, zwarcia tez nie ma, wszystko jest ok.
Nie rozumiem teraz jednego, w momencie jak odkręce antene od dachu i stopka nie ma połączenia z masą to gra idealnie. Ktoś mi może wyjaśnić o co tu chodzi...
sądziłem że karoseria samochodu jest połączona z masą.bendzji pisze:skąd ci się wzięła ta masa z karoserii
Ale teraz napisze jak rozwiązałem swój problem...
Polutowałem nowe wtyczki do radia i anteny z nadzieją że cos pomoże, Przewód antenowy przedzwoniłem omomierzem i jest ok, nic to nie pomagało.
Kupiłem RG58 i zamontowałem zwykłą antene pasywną w dachu w miejsce oryginalnej. Nowy przewód schowałem w podsufitce i podłączyłem do radioodbiornika. Wszystko ruszyło wyśmienicie, odbieram stacje radiowe z odegłości około 70 km o mocy 1kW.
Co ciekawe, po odłączeniu anteny i radia z oryginalnej instalacji uruchomił sie zegar w liczniku nastawiany sygnałem radiowym. Albo uszkodzony oryginalny kabel antenowy albo po drodze na kablu jest jakies urządzenie.
Temat do zamknięcia, dziękuje za pomoc.