Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ ASB 3.0 232 KM] Brak mocy na niskich obrotach silnika, del

Silniki wysokoprężne
OzOnNS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ ASB 3.0 232 KM] Brak mocy na niskich obrotach silnika, del

Post autor: OzOnNS » 24 paź 2017, 00:44

Witam,

Koledzy, tak jak w temacie, samochód w ogóle się nie zbiera na niskich obrotach. Można wcisnąć gaz w podłogę na jedynce czy dwójce i prawie nic sięnie dzieje, baaardzo wolno sięrozpędza a kiedy obroty dojdą już do ok 2400 to dopiero zaczyna wciskać w fotel. Przy większych prędkościach też nie jest kolorowo, samochód dostaje dopiero moc w okolicach 3000 obrotów poniżej prawie nic się nie dzieje. Można wciskaćpedał gazu i nie czuć żeby samochód chciał jakkolwiek przyspieszać, dopiero jak się wciśnie w podłogę i zrzuci bieg i wpadnie na wspomniane wysokie obroty to zaczyna przyspieszać ale nawet wtedy mam wrażenie że to nie to samo.
Odchodzę jużod zmysłów i proszę o pomoc. Jest to niesamowicie irytujące gdyż w jeździe po mieście ciężko się czasam nawet szybko podłączyć do ruchu... :/ Ponadto zauważyłem, że przy jednostajnej prędkości ok 110/120 km/h wyczuwam dziwne, bardzo delikatne drgania na całym samochodzie i co więcej nie pojawiają sięone zawsze, więc myślę, że ew. krzywe felgi czy elementy zawieszenia nie mają z tym nic wspólnego. Czasami nawet na postoju wyczuwam delikatne szarpnięcia.

W ostatnich 3 miesiącach wymieniłem:
- wtryskiwacze wszystkie 6 (12m gwarancji)
- przepływomierz (nowy oryginał)
- DPF (nowy)
- regenerowałem klapy kolektora
- wgrana oryginalna mapa

Nie ma żadnej poprawy, komputer nie pokazuje żadnych błędów. Proszę o pomoc! co może byćprzyczyną?

Mam nadzieję, że nie dubluję tematu, przejrzałem forum w poszukiwaniu podobnych tematów, ale nigdzie nie znalazłem konkretnych odpowiedzi do podobnego przypadku.

HELP !
Kris

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 24 paź 2017, 01:11

Przy takich objawach muszą być jakieś błędy. Sprawdzałeś auto np. VCDSem?

[ Dodano: 2017-10-24, 01:11 ]
Podejrzewam EGR, turbinę lub brak ciśnienia na listwie CR. Warto byłoby zrobić testy za pomocą VCDS, aby to sprawdzić :).

Dawid_Szczecin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dawid_Szczecin » 24 paź 2017, 21:45

Układ zasilania powietrzem. Log z grupy 03,11 może wykluczyć te kwestie. To najprostsze co można zrobić. Jeżeli nawet turbo działa prawidłowo to może być uwalony intercooler lub jakieś rury dolotu. Będziesz wiedział czy auto dostaje tyle powietrza ile trzeba.

OzOnNS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: OzOnNS » 26 lis 2017, 18:02

mat1324 pisze:Przy takich objawach muszą być jakieś błędy. Sprawdzałeś auto np. VCDSem?

[ Dodano: 2017-10-24, 01:11 ]
Podejrzewam EGR, turbinę lub brak ciśnienia na listwie CR. Warto byłoby zrobić testy za pomocą VCDS, aby to sprawdzić :).
Był podpięty pod VCDS'a i tym tropem doszliśmy do wymiany przepływomierza bo nie dostawał oczekiwanej dawki powietrza, po wymianie parametry się zgadzają i samochód odżył ale tylko przy bucie w podłogę, na niskich obrotach samochód wciąż nie chce jechać. :(

[ Dodano: 2017-10-24, 23:32 ]
Dawid_Szczecin pisze:Układ zasilania powietrzem. Log z grupy 03,11 może wykluczyć te kwestie. To najprostsze co można zrobić. Jeżeli nawet turbo działa prawidłowo to może być uwalony intercooler lub jakieś rury dolotu. Będziesz wiedział czy auto dostaje tyle powietrza ile trzeba.
Był podpięty pod VCDS'a i tym tropem doszliśmy do wymiany przepływomierza bo nie dostawał oczekiwanej dawki powietrza, po wymianie parametry się zgadzają i samochód trochę odżył ale tylko przy bucie w podłogę, na niskich obrotach samochód wciąż nie chce jechać... :(

[ Dodano: 2017-10-24, 23:34 ]
Czy takie objawy może dawać uszkodzona skrzynia biegów? Mam na myśli sprzęgło hydrokinetyczne.

[ Dodano: 2017-11-26, 18:01 ]
Kolejny update :) Jestem świeżo po wymianie konwertera (regeneracja) oczywiście wraz z filrem, olejem, uszczelkami itp. :) myślałem, że w nim tkiwł problem gdyż już się ślizgał, spalanie pbardzo wzrosło itp więc wymieniłem z nadzieją, że to on nie przenosił momentu obrotowego z silnika... NIESTETY ! :( pozostałe kwestie siępoprawiły ale mocy jak nie było tak nie ma... co robić ? :(
Kris

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja