Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Głośno po serwisie "osprzętu" i poduszki silnika

Silniki wysokoprężne
barmar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Głośno po serwisie "osprzętu" i poduszki silnika

Post autor: barmar » 14 paź 2017, 11:09

Witajcie,

Parę dni temu odebrałem swojego Audi z serwisu, gdzie głównie naprawiali zawieszenie, ale przy okazji poprosiłem ich o wymianę osprzętu z przodu, bo te części na zimnym silniku już mi piszczały. Tak więc, oprócz zawieszenia, czyli poduszki prawej silnika, i wahaczy z lewej strony dodatkowo samochód dostał koło pasowe, napinacze, rolki i paski. Na początku pomyślałem, że te rzeczy muszą się jakoś ułożyć, bo samochód dziwnie głośno pracował. Teraz kiedy minęło kilka dni, jestem zaniepokojony, że po serwisie pracuje głośniej niż wcześniej. Owszem, przód nie piszczy, zawieszenie jest ok, błędów nie ma żadnych na VCDS. Ale ten odgłos i wydaje mi się, że lekkie drganie też auta czasem jest wyczuwalne na postoju.

Czy macie pomysł co może być nie tak? Może powinienem jakąś adaptację zrobić czy coś?

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 14 paź 2017, 13:34

Robiłeś to w ASO, czy w innym serwisie?

arekC5
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arekC5 » 14 paź 2017, 15:19

sprawdz czy przednia poduszka nie jest docisnieta za mocno do pasa przedniego pod chlodnica. Moze to powodowac wibracje i halas.
a6 c5 2.5 tdi BDH
A6 c6 4.2 BAT

barmar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: barmar » 14 paź 2017, 19:44

mat1324 pisze:Robiłeś to w ASO, czy w innym serwisie?
Nie, robiłem to w innym serwisie. Części nowe, poduszka zakupiona z ASO, wahacze Lemfordera, klocki ATE, przód nie jestem jedynie pewien jakie się kładzie, ale ja mam Contitech i Corteco. Tak wyglądała lista części:

1. Wahacz lewy
2. Wahacz Lemforder lewy
3. Pasek rozrządu z napinaczem Contitech
4. Koło pasowe wału Corteco
5. Rolka napinacza INA
6. Rolka napinacza INA
7. Poduszka silnika PR. OE. AUDI/VW
8. Pasek wzdłużny Contitech
9. Klocki hamulcowe ATE
10. Sprężyna zabez.klocki hamul. przod ATE

[ Dodano: 2017-10-14, 19:44 ]
arekC5 pisze:sprawdz czy przednia poduszka nie jest docisnieta za mocno do pasa przedniego pod chlodnica. Moze to powodowac wibracje i halas.
A czy można to podejrzeć bez kanału jakoś? I czy jeżeli byłoby to właśnie przyczyną, to czy można to zrobić bez podnoszenia silnika? Mechanik wspominał, że musiał unieść silnik do tej poduszki. Może kiedy to robił to coś naruszył, bo chyba zrobili to nie ciągnąc na łańcuchu w górę, tylko uniesione na podnośniku auto lekko opuszczając na silnik, który pewnie na czymś postawili wyżej...

arekC5
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arekC5 » 16 paź 2017, 14:43

do przedniej poduszki wystarczy zdjac oslone z przodu i juz ją bedzie widac. Ma ona regulację i mogla zostac tgak przykrecona ze zbyt mocno napiera na pas przedni wtedy beda odczuwalne wibracje, nie trzeba w ogole silnika podnosic ale mogla byc odkrecana przy zdejmowaniu pasa przedniego.
a6 c5 2.5 tdi BDH
A6 c6 4.2 BAT

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja