Modernizacja audio AUDI SOUND SYSTEM
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Janusz
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Modernizacja audio AUDI SOUND SYSTEM
Witam,
Czy ktoś może modyfikował swoje nagłośnieni AUDI SOUND SYSTEM i ma jakieś spostrzeżenia, doświadczenia, sugestie ?
Generalnie audio jak dla mnie oczywiście nie jest najgorsze jak na standardowy zestaw, ale jedak zastanawiam się czy nie poprawić brzmienia.
Zastanawiam się nad 2 możliwościami:
1) upgrade do BOSE (koszt około ~4tyś)
2) Próba podłączenia sub'a zabudowanego we wnęce w bagażniku, który by troszkę "zmiękczył" jak dla mnie trochę tłukący bass.
Pozdro
Czy ktoś może modyfikował swoje nagłośnieni AUDI SOUND SYSTEM i ma jakieś spostrzeżenia, doświadczenia, sugestie ?
Generalnie audio jak dla mnie oczywiście nie jest najgorsze jak na standardowy zestaw, ale jedak zastanawiam się czy nie poprawić brzmienia.
Zastanawiam się nad 2 możliwościami:
1) upgrade do BOSE (koszt około ~4tyś)
2) Próba podłączenia sub'a zabudowanego we wnęce w bagażniku, który by troszkę "zmiękczył" jak dla mnie trochę tłukący bass.
Pozdro
Bziku, ja osobiście przymierzam się do takiego moda:
https://www.audiworld.com/forums/a6-c7- ... s-2822634/
https://www.audiworld.com/forums/a6-c7- ... s-2822634/
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Janusz
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
jak masz dsp to zmiana samych glosnikow nic nie da.
ja do mojej A6 4F kupilem to...
http://audison.eu/index.php?page=product&id=50
w weekend to podlacze i napisze jak sie sprawuje...
w co koniecznie warto wladowac kase to wytlumienie dzwi.
janusz
ja do mojej A6 4F kupilem to...
http://audison.eu/index.php?page=product&id=50
w weekend to podlacze i napisze jak sie sprawuje...
w co koniecznie warto wladowac kase to wytlumienie dzwi.
janusz
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam
fabryczny zestaw w A6 C7 jak wiadomo to mega porażka. Dzwięk jest plaski i dudniący. Nie dawał mi żadnego funu w odsłuchu. Postanowiłem zrobić drobna modyfikacje i w pierwszym etapie podmieniam fabryczne głosniki bez dodatkowego wzmacniacza. Zamieszczam instrukcję modyfikacji, może komuś się przyda
Z przodu montuje zestaw dwudrożny niemieckiej firmy Audio System HX165 SQ EVO.
Zacząłem od tzw gwizdków. Demontaż kratki na podszybiu poprzez podważenie łyżką nylonową.
Głośnik jest przykręcony na 2 wkręty pod klucz 5,5mm.
Membrana głośników fabrycznych jest podklejona do obudowy i trzeba ją usunąć.
W nowych głośnikach trzeba usunąć maskownicę żeby nie opierała o kratkę na podszybiu.
Nowe głośniki wysokotonowe idealnie pasują do obudowy, podkleiłem je w gnieździe klejem na gorąco.
Podłączenia:
Fabryczny głośnik jest podłączony w obwodzie z kondensatorem 10uF. Testowałem różne podłączenia, z fabrycznym kondensatorem, z mniejszym kondensatorem 4,7uF
Co prawda najlepiej dla mnie brzmi podłączenie bezpośrednie ale jest ryzyko spalenia głośniczka. przy głośnym odsłuchu.
Ostatecznie zostawiłem z kondensatorem w obwodzie. Sopran jest soczysty, nic nie charczy, można odkręcić na maxa i gra bardzo ładnie.
![Obrazek]()
Same dołożenie głośników wysokotonowych daje gigantyczną zmianę w odsłuchu.
Teraz kolej na zmianę Midbasów w drzwiach ale to w kolejnym odcinku
pzdr
Leszek
fabryczny zestaw w A6 C7 jak wiadomo to mega porażka. Dzwięk jest plaski i dudniący. Nie dawał mi żadnego funu w odsłuchu. Postanowiłem zrobić drobna modyfikacje i w pierwszym etapie podmieniam fabryczne głosniki bez dodatkowego wzmacniacza. Zamieszczam instrukcję modyfikacji, może komuś się przyda

Z przodu montuje zestaw dwudrożny niemieckiej firmy Audio System HX165 SQ EVO.
Zacząłem od tzw gwizdków. Demontaż kratki na podszybiu poprzez podważenie łyżką nylonową.
Głośnik jest przykręcony na 2 wkręty pod klucz 5,5mm.
Membrana głośników fabrycznych jest podklejona do obudowy i trzeba ją usunąć.
W nowych głośnikach trzeba usunąć maskownicę żeby nie opierała o kratkę na podszybiu.
Nowe głośniki wysokotonowe idealnie pasują do obudowy, podkleiłem je w gnieździe klejem na gorąco.
Podłączenia:
Fabryczny głośnik jest podłączony w obwodzie z kondensatorem 10uF. Testowałem różne podłączenia, z fabrycznym kondensatorem, z mniejszym kondensatorem 4,7uF
Co prawda najlepiej dla mnie brzmi podłączenie bezpośrednie ale jest ryzyko spalenia głośniczka. przy głośnym odsłuchu.
Ostatecznie zostawiłem z kondensatorem w obwodzie. Sopran jest soczysty, nic nie charczy, można odkręcić na maxa i gra bardzo ładnie.
Same dołożenie głośników wysokotonowych daje gigantyczną zmianę w odsłuchu.
Teraz kolej na zmianę Midbasów w drzwiach ale to w kolejnym odcinku

pzdr
Leszek
Ostatnio zmieniony 13 gru 2017, 18:27 przez leshek, łącznie zmieniany 1 raz.
- leszekmw
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: leszek
- Rocznik: 2013
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
ooo..fajnie , dzięki Leszek..sam coś myślę u siebie zrobić w miarę tanim kosztem , co prawda ja mam bose ale gra tak samo ciulowo..
.
daj zdjęcie gdzie podkłada się tą łyżkę czy coś takiego..
Leszek
czyli ten czarny walec z ostatniego zdjęcia trzeba uciąć po prostu ? ni cholery się nie znam na elektronice..
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
daj zdjęcie gdzie podkłada się tą łyżkę czy coś takiego..
Leszek
czyli ten czarny walec z ostatniego zdjęcia trzeba uciąć po prostu ? ni cholery się nie znam na elektronice..
- leszekmw
- Forum Audi A6 / A7
ale tak spojrzałem na cenę..myślałem że to trochę tańsze..
a jest coś takiego , nie musi być z jakiejś górnej półki ale żeby kosztowało mniej ?
[ Dodano: 2017-12-16, 15:53 ]
Lechu dawaj dalej...
dzisiaj spróbowałem podłączyć do gniazdka w podłokietniku usb z muzyką przez taki ori kabel który w schowku znalazłem jak wóz kupiłem , newet nieotwierany był jeszcze w folii / a w zasadzie 2 kabelki tam były / i nie poszło nic... , to nie do muzyki jest ?
a jest coś takiego , nie musi być z jakiejś górnej półki ale żeby kosztowało mniej ?
[ Dodano: 2017-12-16, 15:53 ]
Lechu dawaj dalej...

dzisiaj spróbowałem podłączyć do gniazdka w podłokietniku usb z muzyką przez taki ori kabel który w schowku znalazłem jak wóz kupiłem , newet nieotwierany był jeszcze w folii / a w zasadzie 2 kabelki tam były / i nie poszło nic... , to nie do muzyki jest ?
- leszekmw
- Forum Audi A6 / A7
ja wczoraj posiedziałem trochę w internecie ..
montowane sa audio system te co leshek ewentualnie model niższe /ok800zł/ , morel6 , hertz i coś tam jeszcze..
pisałem wczoraj z gościem , napisał że jak do normalnego odsłuchu bez przerabiania całego audio to to wystarczy..
http://allegro.pl/audio-system-x165em-e ... 01129.html
i chyba tego się będe trzymał , ewentualnie popatrzę jeszcze ground zero bo taki miałem w poprzednim aucie..
tylko trzeba kasę odłoży ale na razie narty za 3 tgodnie..a jeszcze felgi chce kupić , korektę lakieru robię na początku stycznia no i jednak chyba program..
zaczyna mi braknąć na to wszsytko..
przestawiłem sobie teraz na dynamic z auto i już tak chyba zostawię..
montowane sa audio system te co leshek ewentualnie model niższe /ok800zł/ , morel6 , hertz i coś tam jeszcze..
pisałem wczoraj z gościem , napisał że jak do normalnego odsłuchu bez przerabiania całego audio to to wystarczy..
http://allegro.pl/audio-system-x165em-e ... 01129.html
i chyba tego się będe trzymał , ewentualnie popatrzę jeszcze ground zero bo taki miałem w poprzednim aucie..
tylko trzeba kasę odłoży ale na razie narty za 3 tgodnie..a jeszcze felgi chce kupić , korektę lakieru robię na początku stycznia no i jednak chyba program..
zaczyna mi braknąć na to wszsytko..

przestawiłem sobie teraz na dynamic z auto i już tak chyba zostawię..