2.5TDI Połamane Dźwigienki
- robis95
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
2.5TDI Połamane Dźwigienki
Witam, z racji tego, że dzisiaj niedziela audi rano pojechało do kościoła i na zakupy, a po kilku godzinach jeszcze raz na zakupy i zajechało bez problemów do domu pod sam garaż, a za następne kilka godzin chciałem je odpalić i było tylko słychać trzaski z silnika, audi miało od kilku tygodni problem z zapowietrzaniem się więc nie odpaliło, ale kilka razy rozrusznik przekręcił. Samochód udało się wepchnąć do garażu po czym został zdjęty dekiel od strony pasażera gdzie znalazłem dwie połamane dźwigienki zaworowe i chciałbym teraz wiedzieć czy mogło się uszkodzić coś więcej? czy z drugiej strony też ściągać dekiel? i czy żeby to naprawić trzeba znów rozbierać cały przód czy jest jakiś inny sposób?
- robis95
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Rozrząd jest ok i po stronie kierowcy wszystkie dźwigienki są na miejscu. Po stronie pasażera niestety nie było ok.
Jakby ktoś miał podobny problem to faktycznie rozrząd przeskoczył przez mysz która sobie siedziała na pasku i przy próbie odpalenia rozrząd przeskoczył. Doszło do wcześniej wspomnianej kolizji, ale na szczęście po wymianie pięciu uszkodzonych dźwigienek i ustawieniu rozrządu silnik chodzi do dziś(maj 2021). Pozdrawiam.
Jakby ktoś miał podobny problem to faktycznie rozrząd przeskoczył przez mysz która sobie siedziała na pasku i przy próbie odpalenia rozrząd przeskoczył. Doszło do wcześniej wspomnianej kolizji, ale na szczęście po wymianie pięciu uszkodzonych dźwigienek i ustawieniu rozrządu silnik chodzi do dziś(maj 2021). Pozdrawiam.