Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6 c5 1.9 afn 98r] Wymiana pompy wody bez sciągania przodu?

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
szachu a6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[a6 c5 1.9 afn 98r] Wymiana pompy wody bez sciągania przodu?

Post autor: szachu a6 » 04 paź 2017, 14:57

Witam, przymierzam się do wymiany pompy wody bo "mechaniki" jak rozrząd robili nie wymienili i zaczyna popuszczać płyn - a tak na serio to już z niej kapie. Czy jest opcja wymiany pompy bez ingerencji w przód? Gdzie czytałem, że wystarczy odkręcić wentylator i przesunąć do przodu i jest miejsce na odkręcenie koła pasowego itd. Czy ktoś zna owy lub inny sposób? Proszę o konkrety bo będę tak ostro grzebał pierwszy raz.

mixsio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mixsio » 04 paź 2017, 17:36

jak tak patrzę na zdjęcie podglądowe bo już dawno AFN-a nie miałem w łapach można to zrobić bez rozbierania pasa przedniego, odkręciłbym osłonę od spodu, zrzucił pasek osprzętu, odkręcił z góry alternator, pompe wspomagania bym tylko odkręcił i odchylił na bok bez rozłączania przewodów od niej, odkręcił wentylator razem ze sprzęgłem wiskotycznym, napinacz i przy pomocy odpowiednich kluczy bym już mógł wyciągnąć pompę, przynajmniej tak jak sobie przypominam i w samochodzie z silnikiem 1z poprzecznie ustawionym tak zrobiłem i wyszło, tylko że tam musiałem jeszcze sprężarkę klimy wyciągać, ale tutaj to odpada bo jest po przeciwnej stronie. Myślę że raczej jest możliwość tego wyjęcia bez rozbierania pasa przedniego, chociaż wiadomo że gdybyś go ściągnął było by dużo łatwiej, a jeśli nie masz kanału to raczej jest to pewne że będziesz go ściągał.
jeśli nie odpowiadam/nie odpisuje długo znaczy że mnie nie ma w kraju i nie mam czasu, co robić ? cierpliwie czekać

Awatar użytkownika
kiler22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: kiler22 » 04 paź 2017, 19:41

nawet jeśli jest taka możliwość to po co sobie tak komplikować życie ??
zdjęcie przodu to 30 min roboty

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja