Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ BPP 2.7 179 KM] Problem z Rozrządem - ciekawy przypadek

Silniki wysokoprężne
Dawid_Szczecin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ BPP 2.7 179 KM] Problem z Rozrządem - ciekawy przypadek

Post autor: Dawid_Szczecin » 30 wrz 2017, 14:42

Witam,

Od kilku miesięcy walczę z różnego rodzaju problemami z silnikiem. Wszystko zaczęło się rok temu we wrześniu kiedy grzechotał mi rozrząd i postanowiłem wymienić górne napinacze + popychacza hydrauliczne do redukcji luzów zaworowych. Wybrałem mechanika "z doświadczeniem" (miał za sobą kilka remontów tych silników V6). Od tego czasu co chwile coś klęka w silniku, pęknięta głowica, pęknięta sprężyna zaworowa, teraz pęknięty konik. Postanowiłem w końcu (głównie ze względów finansowych) zagłębić się w temat i spróbować sam rozebrać silnik. Hmm i tu ciekawostka się zaczyna.

Kupiłem blokady do rozrządu. Zacząłem rozbierać silnik. Namierzyłem uszkodzenie w jednej z głowic. Ustawiłem Wał do pozycji blokowania obracając kołem zamachowym w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara (czyli od przodu patrząc koło pasowe wału kręciłoby się w kierunku zgodnym z kierunkiem wskazówek zegara). Zablokowałem wał.

Teraz niespodzianka. Okazało się, że po zdjęciu pokryw łańcuchów rozrządu wałki nie są ustawione w pozycji.

Obrazek
Obrazek

Okazało się, że mechanik który to robił, nie posiada blokad rozrządu. Po rozmowie z nim dowiedziałem się, że jak pierwszy raz naprawiał mi silnik (przy robieniu popychaczy i napinaczy górnych) ustawił sobie wałki do pozycji i na kole zamachowym zaznaczył sobie "kreskę". I od tego momentu wszystko ustawiał do tej kreski. Natomiast nigdy nie sprawdził pozycji wału!

Pomiędzy jego kreską a pozycja blokowania wału jest jakieś 5 stopni kątowych obrotu wału (6 zębów koła zamachowego). Jego "kreska" jest 6 zębów szybciej niż pozycja blokowania.

Mechanik chyba źle ustawiał rozrząd i przez to miałem te wszystkie problemy. Niestety twierdzi, że wszystko zrobił prawidłowo, że to jedna z metod ustawiania rozrządu. I prawdopodobnie przeskoczył mi rozrząd na łańcuchu głównym od wału co napędza wałki. Dodam, że przesunięcie występuję na obu głowicach. Jak ustawie rozrząd na jego "kreskę" to wałki są w pozycji. Według mnie jest to jednoznaczny dowód, że nie do końca wykonał prawidłowo swoją prace. Druga sprawa, że wałki wyprzedzają wał a przy przeskoczeniu rozrządu to raczej wał by wyprzedzał resztę bo to on przecież jest kołem napędowym wszystkich mechanizmów, czyli przy przeskoczeniu rozrządu to wałki by były opóźnione względem wału. Tu fajny film pokazujący pracę rozrządu:

Natomiast piszę by spytać was:

Jak prawdopodobne jest, że łańcuch przeskoczył? I czy mógł tyle co na zdjęciach? Czytałem dużo i słyszałem o przypadkach pęknięcia jakiegoś łańcucha, ale o przeskoczeniu nie słyszałem. Będę wdzięczny za info czy ktoś się kiedyś spotkał z przypadkiem przeskoku łańcucha. Poniżej zdjęcie jak wyglądają tłoki gdy jest takie przesuniecie wałków (są odbite zawory ssące na tłokach). O DZIWO silnik chodził tak, że oprócz pracy na 5 cylindrów, nikt by nie poznał, że coś jest nie tak. Nic nie stukało.

Obrazek

zigler1212
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: zigler1212 » 01 paź 2017, 00:31

Nie jestem mechanikiem ale twój mechanik ewidentnie nie ustawił wałków rozrządu według mnie jak nie korzystał z blokad to takie ustawienia jak on praktykuje to może sobie robić ale w vw Passaćie .Też pomału szykuję się do wymiany rozrządu ale będę to sam robił po pierwsze będę miał pewność że wszystko gra a po drugie mechanicy i ich ceny też dają wiele do życzenią

Dawid_Szczecin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dawid_Szczecin » 11 paź 2017, 07:30

Rozrząd ustawiony prawidłowo. Kultura pracy silnika o niebo lepsza. Auto ekstra zapala. Kompresja na cylindrach zwiększyła się. Jak dla mnie auto nie do poznania w porównaniu do tego co było. Niby te kilka milimetrów różnicy, ale to bardzo dużo. Ustawienie rozrządu ma ogromne znaczenie, a ludzi którzy to potrafią zrobić jednak nie ma dużo. WIELU myśli, że potrafi, ale tych co potrafią to nie wielu. Rozrząd ustawiałem sam (z blokadami) postępując zgodnie z instrukcjami Audi. Auto na hamowni potwierdziło swoją nominalną moc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja