[ TIP+Q] Skrzynia szarpie po wymianie oleju, przeciąga biegi
[ TIP+Q] Skrzynia szarpie po wymianie oleju, przeciąga biegi
Witam
Skrzynia miała problemy, tryb awaryjny itd
Po wizycie u mechanika okazalo się że było mało oleju, filter cały zatkany + delikatne opiłki.
( wcześniej był robiony konwerter w styczniu w Wrocławiu i jest możliwość że wogle oleju filtru nie wymienili)
Mechanik zalał pierwszy olej z filtrem na płukanie na 200km, wszystko chodzilo jak nalezy
Teraz zalał docelowy olej z filtrem i skrzynia strasznie OSTRO, DRASTYCZNIE zmienia jak i redukuje biegi.
Dodatkowo przeciąga bieg 3, zmienia tak jak by dwa razy
Jakies rady ?
Skrzynia miała problemy, tryb awaryjny itd
Po wizycie u mechanika okazalo się że było mało oleju, filter cały zatkany + delikatne opiłki.
( wcześniej był robiony konwerter w styczniu w Wrocławiu i jest możliwość że wogle oleju filtru nie wymienili)
Mechanik zalał pierwszy olej z filtrem na płukanie na 200km, wszystko chodzilo jak nalezy
Teraz zalał docelowy olej z filtrem i skrzynia strasznie OSTRO, DRASTYCZNIE zmienia jak i redukuje biegi.
Dodatkowo przeciąga bieg 3, zmienia tak jak by dwa razy
Jakies rady ?
- repek92
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Jeśli za pracę odpowiadają zaworki i po zalaniu świeżym olejem syf który mógł wypłukać nowy olej może gdzieś przyblokował zaworki i stąd te szarpanie itd ja spróbowalbym odkręcenia tego elementu z zaworkami nie wiem dokładnie jak to się fachowo nazywa możliwe że "mechatronika" i ten element wyczyścił wtedy nie ma potrzeby rozbierania całej skrzyni i jej demontowania ale moge się mylić
Lektorzy, nagrania: multifonika.net
Olej był zalewany dwa razy, także i filter zostałdwa razy założony.
Pierwszy zestaw na płukanie drugi docelowy.
Gość ogólnie najlepszy w okolicy, robi same automaty kilkanaście lat.
Olej mówił że tylko Oryginalny zalewa.
Za cały pakiet ( po znajomości ) zapłaciłem 1200zł ( normalnie mówił że 1600zł by kasował.
Wcześniej przed tą awarią byłem umówiony na wymianę oleju i wychodziło bodajże 600zł + 100zł wymiana.
Pierwszy zestaw na płukanie drugi docelowy.
Gość ogólnie najlepszy w okolicy, robi same automaty kilkanaście lat.
Olej mówił że tylko Oryginalny zalewa.
Za cały pakiet ( po znajomości ) zapłaciłem 1200zł ( normalnie mówił że 1600zł by kasował.
Wcześniej przed tą awarią byłem umówiony na wymianę oleju i wychodziło bodajże 600zł + 100zł wymiana.
[ TIP+Q] Skrzynia szarpie na zimnym, głównie 2 i 3 bieg
Witam
Skrzynia dziwnie zmienia biegi.
Zawsze na zimnym silniku jak ruszam bieg 2 i 3 strasznie szarpie.
Lub może inaczej, jak nie szarpnie to przeciągnie, tak jak by zmieni na dwa razy.
Sytuacja zawsze sie powtarza na zimnym silniku,
Co do cieplego silnika jak juz sie chwile jezdzi to zmienia lepiej, ale tez czasami szarpnie.
Ktoś miał podobną sytuacje czy moze to normalne za zimnym silniku ?
[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2017-10-31, 17:19 ]
nie dubluj tematów!
Skrzynia dziwnie zmienia biegi.
Zawsze na zimnym silniku jak ruszam bieg 2 i 3 strasznie szarpie.
Lub może inaczej, jak nie szarpnie to przeciągnie, tak jak by zmieni na dwa razy.
Sytuacja zawsze sie powtarza na zimnym silniku,
Co do cieplego silnika jak juz sie chwile jezdzi to zmienia lepiej, ale tez czasami szarpnie.
Ktoś miał podobną sytuacje czy moze to normalne za zimnym silniku ?
[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2017-10-31, 17:19 ]
nie dubluj tematów!
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Na zimnym silniku skrzynia może trochę przeciągać, ale nie powinna szarpać. Z tego co kojarzę, to już poruszałeś ten temat i okazało się, że warsztat zalał Ci tani zamiennik. Zaproponowałem Ci wtedy zmianę oleju na ZF Lifeguard Fluid 6, ale chyba nadal tego nie zrobiłeś
.
Następnym razem pisz dalej w poprzednim wątku, a nie zakładaj drugiego
.

Następnym razem pisz dalej w poprzednim wątku, a nie zakładaj drugiego