[ BDH 2.5 179 KM] Zablokowane pompy
[ BDH 2.5 179 KM] Zablokowane pompy
Czy w każdych silnikach AKE/BAU/BDH czyli 2003 < w tych silnikach są pompy 059130106L/K/M one nadają się do podnoszenia mocy czy nie bardzo ? Główny problem to te pompy i 51mg ich. Te są odblokowane czy sam soft i koniec zabawy ?
odpowiem ci bo widzę że nie bardzo ktoś chce ciągnąć ten temat, z tych co podałeś to na 100% K jest "odblokowana" natomiast ja w swoim AKE miałem pompę z literką E i tak szczerze to nie wiem czy była zablokowana czy nie bo i tak zawiozłem ją do Boscha do rzeszowa, przeprowadzili jej diagnostykę okazała się być ok, ale zaznaczyłem im że chce mieć odblokowany soft do niej wgrany bo samochód idzie pod solidny tuning, oni mają możliwość zmiany eeprom-u w tej pompie na urządzeniu boscha, samemu tego nie zrobisz bo trzeba kombinować i podpinać się bezpośrednio pod płytkę drukowaną po kablu i jakims oprogramowaniu na pewno nie pójdzie. Wszystkie stare pompy z AKN/AFB były raczej odblokowany, a ich minus to to że były 2 tłoczkowe, przez co mało wydajne i moc max jakie można było z nich wyszarpnąć to może te 208 km na idealnie zdrowym silniku, dopiero późniejsze pompy mają 3 tłoczki przez co sią wydajniejsze, ale z kolei są zablokowane, myślę że serwis boscha skoro ma możliwość modyfikacji oprogramowania jest w stanie odblokować każdą pompę vp44, teoretycznie każdą pompe da sie zamienić na inną nie koniecznie taką samą, ale jak to mawiają ruscy "praktyka je...bie teorię" więc i tak samo tutaj, każdą trzeba adaptować, a podczas adaptacji jest różnie, czasem wskoczy po pinie 4-cyfrowym standardowym do silnika, czasem po 4 pin z immo, czasem srzeba podać cyfrowy 7 pin, a czasem choćby nie wiem jaki pin mu podać nie wejdzie i koniec, chociaż istnieją fachowcy którzy wepchali pompe z literką K i jest jak się nie myle jest to pompa z BDG do BAU, AKE po-lifcie i tego przed liftem, tuningowali i byli zadowoleni, musisz też wiedzieć to że pompy przedliftowe czy te 2 tłoczkowe czy 3 tłoczkowe były solidniej zrobione itrzymały parametry dosyć długo, natomiast te późniejsze (chyba były wszystkie 3 tłoczkowe chociaż ręki nie dam sobie obciąc bo wydaje mi się że np "L" (AKE) po lifcie miała 2) miały chyba jakąś kiepskie materiały z których były wykonane elementy wewnątrz bo paramatry ich po pewnym czasie leciały na łeb na szyję, a na pewno szybciej niż tych pierwszych i bryka słabła :P
ps jak ktoś wie gdzie w mapie dłubnąć to nawet przy "zablokowanej" pompie można spore przyrosty uzyskać, ale jak zwykle podstawa to inne wtryski bo to jest baza pod większe moce i wtedy już zależy ile kto chce wyciągnąc z takiego silnika to tyle rzeczy wymienia.
Chociaż jak sobie poradzą te inne wtryski w tych nowszych silnikach z literką "B", gdzie paliwo jest wtryskiwane inaczej bo różnią sie i ciśnienia otwarcia i same wtryskiwacze i nawet ich numery (potwierdzone wiadomości z ASO) to zupełnie oddzielny temat i nie wiem czy nawet wart zachodu.
Wgraj mapę o której pisałeś w innym temacie i się ciesz z tego co masz :D
W inny tamacie pisałeś że masz niby oryginalny program od ABT, szczerze wątpię ponieważ praktycznie jest to nie do dostania, a wątpię żeby tuner niemiecki czy to ABT czy to MTM wgrywał by jakieś gotowce, jeśli miałeś dużo szczęścia to może masz orginał od ABT ale zrobiony pod jakieś konkretnie auto, które nie musiał być wcale nowe, lecz np po 100 tys km lub więcej, ktoś się zdecydował na tuning, zrobili diagnostykę, okazało się że parametry ok, ale tylko ok, a nie w fabrycznym nie naruszonym stanie i pod to masz program napisany co było w tamtym samochodzie, tak więc nie chce cie rozczarowywać, ale tak własnie uważam, że takie coś jako ogólny pod nowy samochód z silnikiem 2.5 TDI wsad od ABT czy kogokolwiek nie istnieje, póki nie zobaczę nie uwierzę.
Reasumując nie zniechęcam cię wcale, walcz może ty coś nowego odkryjesz i się cenną wiedzą podzielisz z forumowiczami, człowiek się całe życie uczy, powodzenia
ps jak ktoś wie gdzie w mapie dłubnąć to nawet przy "zablokowanej" pompie można spore przyrosty uzyskać, ale jak zwykle podstawa to inne wtryski bo to jest baza pod większe moce i wtedy już zależy ile kto chce wyciągnąc z takiego silnika to tyle rzeczy wymienia.
Chociaż jak sobie poradzą te inne wtryski w tych nowszych silnikach z literką "B", gdzie paliwo jest wtryskiwane inaczej bo różnią sie i ciśnienia otwarcia i same wtryskiwacze i nawet ich numery (potwierdzone wiadomości z ASO) to zupełnie oddzielny temat i nie wiem czy nawet wart zachodu.
Wgraj mapę o której pisałeś w innym temacie i się ciesz z tego co masz :D
W inny tamacie pisałeś że masz niby oryginalny program od ABT, szczerze wątpię ponieważ praktycznie jest to nie do dostania, a wątpię żeby tuner niemiecki czy to ABT czy to MTM wgrywał by jakieś gotowce, jeśli miałeś dużo szczęścia to może masz orginał od ABT ale zrobiony pod jakieś konkretnie auto, które nie musiał być wcale nowe, lecz np po 100 tys km lub więcej, ktoś się zdecydował na tuning, zrobili diagnostykę, okazało się że parametry ok, ale tylko ok, a nie w fabrycznym nie naruszonym stanie i pod to masz program napisany co było w tamtym samochodzie, tak więc nie chce cie rozczarowywać, ale tak własnie uważam, że takie coś jako ogólny pod nowy samochód z silnikiem 2.5 TDI wsad od ABT czy kogokolwiek nie istnieje, póki nie zobaczę nie uwierzę.
Reasumując nie zniechęcam cię wcale, walcz może ty coś nowego odkryjesz i się cenną wiedzą podzielisz z forumowiczami, człowiek się całe życie uczy, powodzenia

jeśli nie odpowiadam/nie odpisuje długo znaczy że mnie nie ma w kraju i nie mam czasu, co robić ? cierpliwie czekać
Mapa ori ABT od wersji 180KM bo juz zgrałem sobie ją i widać dużo dużo jest w tym ruszane w tym sofcie ori plomba ABT nie zerwana.
Druga sprawa jakies farmazony chodzą że było parę rodzaji w 2.5 TDI v6 turbin mniejsze i większe zawsze jak widziałem czy od 150 163 czy 180KM były dosłownie te same średnice wirnikiów strony zimnej i ciepłej i koło kompresji. Czy moje badania są błędne ? Bo z tego co mi wiadomo że nie .
Druga sprawa jakies farmazony chodzą że było parę rodzaji w 2.5 TDI v6 turbin mniejsze i większe zawsze jak widziałem czy od 150 163 czy 180KM były dosłownie te same średnice wirnikiów strony zimnej i ciepłej i koło kompresji. Czy moje badania są błędne ? Bo z tego co mi wiadomo że nie .
nie poruszałem tutaj tematu turbin, najwyżej może być 2 rodzaje jeśli są, wirniki może i takie same nie wiadomo jak w środku może np kierownica spalin inna, nie wiem, nie wypowiem sie, ja tam pakowałem 2 seryjna mnie wcale nie interesowała, GT2559V z saab 3.0 bo najmniej przerabiana, no chyba że ktoś chce mieć chłodzenie wodne no to trochę trzeba pokombinować, ale elastyczne węże zbrojone dają radę, jednak co hybryda to hybryda, więcej przerabiania, ale efekt lepszy bo wstaje szybciej, minusem seryjnej i
GT2559V jest to że do 2 tys kiepsko to napędzić mając pompe w ktorej nie przeskoczysz 50-tki i w ogóle im większa suszarka tym później wstaje, ale zostawmy turbiny bo nie tego dotyczył twój temat.
GT2559V jest to że do 2 tys kiepsko to napędzić mając pompe w ktorej nie przeskoczysz 50-tki i w ogóle im większa suszarka tym później wstaje, ale zostawmy turbiny bo nie tego dotyczył twój temat.
jeśli nie odpowiadam/nie odpisuje długo znaczy że mnie nie ma w kraju i nie mam czasu, co robić ? cierpliwie czekać
Wie mwiem że o turbinie nie mówiłes tylko taką niby informacje przeczytałem bo sam mam w domu parę ich i kazda identyczna jest . Właśnie zastanawiałem się jaka by podeszła oprócz GTB22. Co do pompy muszę do siebie skoczyć do Boscha i pogadać o odblokowniu. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Dałeś mi dużo dodatkowej informacji co mi się przyda tak jak innym użytkownikom ale właśnie zdziwił mnie ten temat tych turbin
Dałeś mi dużo dodatkowej informacji co mi się przyda tak jak innym użytkownikom ale właśnie zdziwił mnie ten temat tych turbin