Remont automatycznej skrzyni biegów
- repek92
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Remont automatycznej skrzyni biegów
Witam. Oglądałem na internecie różne filmy odnośnie awarii skrzyni biegów np 5hp19 co się może stać jakie awarię itd czy ktoś robił z was samodzielnie czy tylko w serwisach specjalizujących się w ASB . jeśli tam robią to mechanicy to jeśli ktoś jest ogarnięty z mechaniki to chyba byłby w stanie zrobić samemu? Widziałem na stronach internetowych dużo części zamiennych które można bez problemu kupić. Czy do takiego samodzielnego remontu jeśli ktoś by się zdecydował zrobić są potrzebne specjalistyczne narzędzia?
Lektorzy, nagrania: multifonika.net
-
- Forum Audi A6 / A7
- repek92
- Forum Audi A6 / A7
W moim przypadku potrafi czasami szarpać przy zmianie lub redukowaniu pewnie przez to że raczej nikt wcześniej nie zmieniał oleju. Muszę wkoncu zmienić mam wszystko kupione ale ze względu że pracuje w Norwegii to chciałbym zmienić jak będę w Polsce i trochę pojeździć zaobserwować co się dzieje itd. No z tego co wiem że w tych skrzyniach lubi posypać się kosz wstecznego
-
- Forum Audi A6 / A7
Wymiana oleju i filtra napewno nie zaszkodzi, winę za szarpanie ponosi sterownik hydrauliczny który jest pod miską skrzyni, nieraz rozebranie i wyczyszczenie daje dużo, ale do tego trzeba mieć trochę zdolności, w środku jest pełno spręzynek i podkładek, pomylisz jedną i skrzynka nie działa:) Nagromadzony szlam ze skrzyni w kanałach sterownika powoduje jej złe działanie. Najlepiej kupić sam sterownik, albo drugą skrzynkę dla sterownika, podmienić i zobaczyć czy jest różnica. Skrzynie 5hp19 można już kupić od 300zł, a sam sterownik wart jest 500zł.
- repek92
- Forum Audi A6 / A7
Dlatego chcę kupić taką skrzynie w celu eksperymentu czy bylby sam w stanie rozebrać to i złożyc. Oglądając różne filmy na temat tej skrzyni to jest właśnie tak jak mówisz że cała praca polega właśnie na tym sterowniku bo wewnątrz nie ma.co się zepsuć żeby szarpać bo wszystko jest mechaniczne jeśli zaworki mają jakiś syf lub się zacinają stąd te szarpanie