Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AFB 2.5 150 KM] Problem z odpaleniem na ciepłym :(

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
fdamian1987
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ AFB 2.5 150 KM] Problem z odpaleniem na ciepłym :(

Post autor: fdamian1987 » 11 wrz 2017, 09:08

Witam wszystkich z góry przepraszam wiem że ten temat już był ale już nie daje rady , na zimnym silniku auto bez problemu startuje a jeżeli nagrzeje się do 90 musi kręcić 4-5 sekund żeby go złapało , sprawdzony vagiem , kąt poprawny , błąd czujnika temperatury i przepływomierza , zmieniłem te rzeczy jednak odpalanie takie same jak wcześniej ,teraz zero błędów w vag brak spadku mocy, pompa była regenerowana słyszałem że może być to rozrusznik ale nie wiem , zaczynam dopiero swoją przygodę z A6 i proszę o pomoc z góry dziękuje .Pozdrawiam

mixsio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mixsio » 11 wrz 2017, 20:05

Witaj kolego, zanim zaczniemy zabawę w robienie logów itd spróbuj zrobić następujący zabieg:

odpal VCDS czy vag-com obojętnie co masz
wejdź w
-01 Engine
-następnie 11 Login i tu podajesz login silnika liste znajdziesz w necie przykładowe to 24242 lub 26262 itp jeśli login będzie błędny wyskoczy ci informacja, należy wtedy zresetować program poprzez całpowicie jego zamknięcie i uruchomienie od nowa, również odpinamy kabel od gniazda diagnostycznego i wpinamy znów, jeśli login będzie poprawny nie otrzymasz żadnej wiadomości ani też nie wyskoczy ci żadne okienko.
-Adaptation 10 i wybierasz kanał 05 wartośc która powinna się wyświetlić to 32768 spróbuj wpisać w polu new value 33768 dać test, a potem save na pytanie czy zapisać dane do sterownika dajesz TAK "YES"

całej operacji dokonaj na rozgrzanym silniku i daj znać czy się poprawiło, ten sposób nie jest rozwiązaniem twojego problemu lecz go zamaskowaniem, sprawdź najpierw jak będzie, a potem będziemy mysleć dalej.
jeśli nie odpowiadam/nie odpisuje długo znaczy że mnie nie ma w kraju i nie mam czasu, co robić ? cierpliwie czekać

fdamian1987
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: fdamian1987 » 13 wrz 2017, 09:52

Witam ponownie kolego dzisiaj to sprawdzę wieczorem i napisze ponieważ wczoraj miałem problem z vag :(

speedero1987
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: speedero1987 » 13 wrz 2017, 20:17

Witam ponownie kolegę , na początku dziękuje za super instrukcje , po wpisaniu wartości pali za pierwszym na zimnym i ciepłym co mam dalej robić ?? z góry dziękuje i czekam na odpowiedz

mixsio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mixsio » 13 wrz 2017, 21:15

Nie ma za co kolego :)

Zasadniczo możesz tak zostawić bo nie zrobiliśmy nic innego jak podniesienie dawki startowej która ma udział tylko przy samym rozruchu silnika potem już nie, ale jeśli mamy szukać jakieś niesprawności to przydały by mi się logi STATYCZNE 001,004,013 i 014 do tego B/S 004, pamiętaj tylko że każdą grupę logujemy oddzielnie, nigdy razem bo się błędy wkradają.

jesli pompę miałeś robioną to myślę ze prawdopodobnie coś się dzieje z wtryskiwaczami, ale to pokaże mi log 013 i 014 lub też jak wspomniałeś jest problem z rozrusznikiem bądź też samym akumulatorem bo i tak niekiedy bywa, jeśli chcesz dalej szukać w czym leży problem to przydały by się w/w logi, aby coś więcej powiedzieć, albo zostawić tak jak jest bo czasem tak poprostu trzeba i problem w niczym innym nie tkwi jak inaczej skalibrowanej pompie przy regeneracji, komuś coś umknęło i potem taki efekt, osobiście bym się aż tak tym nie przejmował.
jeśli nie odpowiadam/nie odpisuje długo znaczy że mnie nie ma w kraju i nie mam czasu, co robić ? cierpliwie czekać

fdamian1987
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: fdamian1987 » 14 wrz 2017, 10:18

Statyczne wyślę w weekend będę miał trochę wolnego czasu , ale masz u mnie dobrą flache bo poprostu zajebiscie odpala więc wyślij mi adres pw na jaki mam wysłać jeszcze raz Dziękuję <radocha>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja