Z modelem A6 mam pewne doświadczenia, pierwszą która wpadła mi w ręce 7 lat temu to była biała przedliftowa 2.8Q, s isz gdzieś dostępna w zakładce samochody klubowe, kolejna 3 lata później to C6 2.7 tdi w ośce, również dostępna w jednym z tematów zakladki Nasze Auta.
Spoglądając z perspektywy wygody jazdy, ergonomii obslugi, dostepnych schowkow, gadzetow, oraz kosztów utrzymania obu modeli jak na razie liderem jest dla mnie C5 przed C6.
Poza tym buda C5 po lifcie bardziej wpada w oko. Szczególnie jeśli dobrze usiądzie na szerokiej oponie, dostanie progi z S6 i podwojne rury w zderzak.
Miałem mala zagwozdke przy kupnie, czy przeznaczyć 26k na model C5 1.9 tdi max wyposazeniu i przeznaczyć pozostałe po zakupie 7k na doprowadzenie do mechanicznej i wizualnej perfekcji, czy zdecydować się na C6 w 2.7 lub 3.0 tdi i zastanawiać się w co zainwestować pierwsze.
Z jednej strony wszystko zależy od budżetu a z drugiej pasja w SPAM do określonego modelu.
Moim idealnym wyborem, którym latał bym pewnie przez dekady to zestaw: czarny allroad z 1.9 tdi z wnetrzem środkiem Sline, pakiecie chrom środek/zewnatrz wyciągnięty ze zwykłego polifta.