Charczenie/trzeszczenie
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Charczenie/trzeszczenie
Witam.
Mam problem z głośnikami.... a właściwie to nie wiem z czym dokładnie. Otóż od pewnego czasu ( czy to przy słuchaniu cd, czy radia a nawet przy rozmowie przez zestaw głośnomówiący ) z głośników nie wydobywa się czysty dźwięk, jest taki nie wyraźny, trzeszczący, charczący... nie zabardzo wiem jak Wam to wytłumaczyć. Co może być przyczyną?
Mam problem z głośnikami.... a właściwie to nie wiem z czym dokładnie. Otóż od pewnego czasu ( czy to przy słuchaniu cd, czy radia a nawet przy rozmowie przez zestaw głośnomówiący ) z głośników nie wydobywa się czysty dźwięk, jest taki nie wyraźny, trzeszczący, charczący... nie zabardzo wiem jak Wam to wytłumaczyć. Co może być przyczyną?
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- nalesnik29
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mariusz
- Rocznik: 2007
- Silnik: 2.0TDI 140KM
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 4.0 V8 560KM
Re: Charczenie/trzeszczenie
witam mam podobny problem w A6C7 rok 2013 i opiszę dokładniej owe charczenie nieczysty dźwięk (SYSTEM STANDARD 9VD) pojawia się na przednich głośnikach w drzwiach tylko tych podpiętych bezpośrednio do radia pozostałe obsługuje fabryczny wzmacniacz i grają właściwie. Charczenie pojawia się dopiero jak w auto przygrzeje słońce. Wystarczy na noc wstawić do chłodnego garażu i problem znika.
Czy ktoś miał podobne objawy czy radio ma wadę chłodzenia czy szukać przyczyny w kleju masie membrany głośnika może na słońcu jest zbyt elastyczna. Obstawiam wadę produkcyjną podobną do wady szyberdachu panorama w tym roczniku.
Jeśli ktoś może potwierdzić podobną wadę będę wdzięczny. Nie wiem czy kupować inne głośniki czy takie same gdyż jeśli to wada fabryczna wrócę do punktu wyjścia.
Czy ktoś miał podobne objawy czy radio ma wadę chłodzenia czy szukać przyczyny w kleju masie membrany głośnika może na słońcu jest zbyt elastyczna. Obstawiam wadę produkcyjną podobną do wady szyberdachu panorama w tym roczniku.
Jeśli ktoś może potwierdzić podobną wadę będę wdzięczny. Nie wiem czy kupować inne głośniki czy takie same gdyż jeśli to wada fabryczna wrócę do punktu wyjścia.
- fabricjo
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mario
- Rocznik: 2015
- Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
- Skrzynia: S-tronic
siema, udało Ci się zlokalizować lub może naprawić usterkę?
Mam dokładnie to samo, A6C7 2016r, głośniki w przednich drzwiach charczą.
Latem, lub jak słonecznie jest, nie da się słuchać muzyki. Mam wrażenie, że są to głośniki niskotonowe i od strony kierowcy bardziej charczy.
Wystarczy, że jest chłodniej, jak np teraz, i problemu nie ma.
Latem, lub jak słonecznie jest, nie da się słuchać muzyki. Mam wrażenie, że są to głośniki niskotonowe i od strony kierowcy bardziej charczy.
-
- Forum Audi A6 / A7
U mnie najprawdopodobniej powodem charczenia była nadmierna temperatura która zmienia konsystencję masy (kleju) którym magnes głosnika jest klejony do korpusufabricjo pisze: ↑02 sty 2023, 23:28siema, udało Ci się zlokalizować lub może naprawić usterkę?
Jeden głosnik wymieniłem na nowy ale zabezpieczyłem dodatkową porcja kleju (AUTOWELD) dla pewności by sie nie powtórzyła niespodzianka.
a drugi głosnik wyjąłem po chłodnej nocy jak już nie charczał i również wzmocniłem klejem by fabryczny wzmocnić skoro robi się zbyt płynny.
Lepiej szybko reagować zanim przetrze się miedziany drucik (cewka) od tarcia.
-
- Forum Audi A6 / A7
Swój problem z głośnikiem rozwiązałem tak po wymontowaniu głosnika od tyłu jest mini magnesik i są trzy punkty mocowania czarna guma to ona pod wpływem temperatury robi się elastyczna
download/file.php?mode=view&id=26144&si ... c35d0a6b4f
Nastepnie za pomocą klina podważałem magnes by sprawdzić kiedy przestanie obcierać głośnik jak już złapałem punkt w którym wciskanie ołuwkiem głosnika przez kratkę nie powodowało tarcia KLIN ZOSTAWIŁEM w tym własnie miejscu i zakleiłem mocowania KLEJEM AUTOWELD
(ja tej czarnej gumy nie odrywałem całej tylko z jednej strony mocowania by całkiem nie puściło a żeby była mozliwość regulacji magnesu)
download/file.php?mode=view&id=26145&si ... c35d0a6b4f
Wkleiłem zdjęcia ale nie wiem czy będą widoczne.
download/file.php?mode=view&id=26144&si ... c35d0a6b4f
Nastepnie za pomocą klina podważałem magnes by sprawdzić kiedy przestanie obcierać głośnik jak już złapałem punkt w którym wciskanie ołuwkiem głosnika przez kratkę nie powodowało tarcia KLIN ZOSTAWIŁEM w tym własnie miejscu i zakleiłem mocowania KLEJEM AUTOWELD
(ja tej czarnej gumy nie odrywałem całej tylko z jednej strony mocowania by całkiem nie puściło a żeby była mozliwość regulacji magnesu)
download/file.php?mode=view&id=26145&si ... c35d0a6b4f
Wkleiłem zdjęcia ale nie wiem czy będą widoczne.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.