[A6 C4 2.5TDI] Przejście z 10W40 na 15W50-za i przeciw?
[A6 C4 2.5TDI] Przejście z 10W40 na 15W50-za i przeciw?
Witam-chciałbym się zapytać, czy ma ktoś doświadczenie z olejem 15W50 np.Motul 4100. Jak ma sie do pólsyntetyku 10W40. Bedę wdzieczny za opinie-Auto ma przejechane 340 tyś. Pozdrawiam.
Audi A6 2.5 TDI AEL Avant Proline z przebiegiem ponad pół mln km
Vorsprung durch Technik
"Ropa daje kopa:-)"
Vorsprung durch Technik
- Forum A6 C4
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 C4 Forum
- Moje auto: A6 C4
- Rocznik: 1994
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7
Hej-olej wymieniam co 10-12 tys w tym czasie dolewam jakies 0,5 litra, a mam dośc cięzka noge. Po prostu słyszalem opinie, że 15W50 to dobry olej dla tego typu silników i nie jest to typowy minerał 15W40, który zabija turbine. Pozdawiamgreg25 pisze:Czemu chcesz zmieniać? Bierze Ci dużo oleju? Jeśli nie to po co kombinować? Jeździj na dobrym oleju, silnik odwdzięczy sie bezawaryjną pracą
[ Dodano: 2009-03-30, 09:13 ]
Kiedys jak miałem passata TDi facet jezdził na mineralnym...nie wiem ile miał natulane, bo licznik skrecony. Zmieniłem na połsyntetyk, i tak przez 4 razy co 10 tys km. Nic sie mu nie stało.Casian pisze:Witam!
Mam pytanie jeżeli wcześniej auto jeździło na półsyntetyku ale przy ostatniej wymianie został zalany olej mineralny to czy coś się może stać gdy chciałbym wrócić ponownie do lepszego oleju ? Nie powstaną jakieś wycieki?
Audi A6 2.5 TDI AEL Avant Proline z przebiegiem ponad pół mln km
Vorsprung durch Technik
Vorsprung durch Technik
No jest to nietypowy MINERAL...martino pisze:słyszalem opinie, że 15W50 to dobry olej dla tego typu silników i nie jest to typowy minerał 15W40,
Nic mu nie będzie jeśli silnik nie ma żadnych wycieków to od samej zmiany oleju takowe nie powstaną, zmieniaj ten olej jak najszybciej bo aż żal się robi tego silnikaCasian pisze:Witam!
Mam pytanie jeżeli wcześniej auto jeździło na półsyntetyku ale przy ostatniej wymianie został zalany olej mineralny to czy coś się może stać gdy chciałbym wrócić ponownie do lepszego oleju ? Nie powstaną jakieś wycieki
PAGÓR
Witam, moje audi lata na mobilu mineralnym. Było zalane takim olejem jak zakupiłem auto i takim samym teraz ja zalałem. Nie bierze mi ani grama, czy to w trasie 1000 km czy jak się kręce po okolicy. Mechanik powiedział ze może być taki olej, a ja miałem chęć na półsyntetyk Castrola. Co o tym sądzicie, czy po zalaniu półsyntetykiem będzie brał olej?
-
- Forum Audi A6 / A7
No skoro jest turbina w takim silniczku, to półsyntetyk jest obowiązkowy, gdzieś kiedyś czytałem na forum że ktoś próbował i mineralny i półsyntetyk i okazało się że na mineralnym auto było bardziej mulaste, a do tego wskaźnik temperatury oleju pokazywał wyższą temperaturę więc pewnie i większe opory silnik stawiał. Ja osobiście też leję półsyntetyk i nie bieże oleju ani grama od wymiany do wymiany, wycieków też żadnych nie ma.